Nikad veće koalicije, ali i nikad više grupa građana i manjinskih lista u trci za Skupštinu grada: Izborne liste u Novom Sadu fantomske ili ne? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

U Novom Sadu do sada je prihvaćeno 11 izbornih lista, a moguće je da će ih do konačne odluke Gradske izborne komisije biti čak 17, jer je većina lista podneta poslednjeg dana koje zakon za to predviđa (12. maja).

Ova brojka na ranijim izborima nije nepoznata za grad veličine Novog Sada, ali jeste čudna u trenutnim okolnostima s obzirom da postoje dve velike kolone, vlasti i opozicije, koje uključuju dobar deo stranaka koje su nekada izlazile samostalno, zbog čega se i očekivao manji broj lista.

Međutim, razne grupe građana i manjinske liste, povećale su konačan broj, dok opozicija napominje da je zapravo reč o fantomskim listama.

Na listi SNS-a, „Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra“, barem su dve stranke nekada izlazile samostalno, Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije, a ako tome dodamo da su i Zavetnici do ovih izbora figurirali kao opozicija koja je izazila na izbore, ima ih tri.

Opozicionu listu „Udruženi za slobodan Novi Sad“ čine Srpska koalicija NADA (Novi DSS i POKS), sve stranke sa prethodne liste Srbija protiv nasilja (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar – SRCE, Pokret slobodnih građana, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret za preokret), kao i Građanski pokret bravo i Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani. Da se nisu udružili, od ove koalicije bilo bi barem još nekoliko lista.

„Kao da nije dovoljno što već ima fantomske birače, preko noći se stvaraju grupe koje nemaju nikakvu podršku u biračkom telu i bez ikakvih poziva ili najava predaju liste sa podrškama stotina građana, a na izbornim listama nemaju ni jednog pripadnika manjine. Ovde se radi o evidentnom pokušaju vlasti, koja se plaši pada sa vlasti posle 12 godina, da na sve načine prevari Novosađanke i Novosađane proizvodnjom lažne opozicije“, naveli su iz pokreta Bravo.

Liste koje još čekaju proglašenje su: „Ratni veterani Novog Sada“, Grupa građana „Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović – Novi Sad“, stranka „Dosta je bilo“ sa listom „Saša Radulović – Dosta je bilo (DJB) – Rešenje za promenu“ i Grupa građana „Ćale ovo je za tebe“ koja je sinoć osam minuta pre ponoći i isteka roka, podnela izbornu listu „Ćale ovo je za tebe – Petar Đurić“.

Lista Grupe građana „Heroji – Miša Bačulov“ ponovo je predata jer im je prva prijava odbijena. Šansu da budu 17. lista u Novom Sadu ima Zajednica Srba koja je predala listu pod imenom „Prof. dr Zoran Milošević – Zajednica Srba“, Branislava Švonje, koja je dva puta odbijena od GIK-a i sada bi trebalo da se žali Višem sudu u Novom Sadu i čeka njihovu odluku.

Nikad veće koalicije, ali i nikad više grupa građana i manjinskih lista u trci za Skupštinu grada: Izborne liste u Novom Sadu fantomske ili ne? 2
Foto: Udruženi za slobodan Novi Sad

Novinar portala 021.rs Žarko Bogosavljević koji decenijama prati lokalne izbore u Novom Sadu kaže da je broj lista ipak neverovatan, ako saberemo i sve pokrete i partije koji su u pomenute dve velike kolone.

Realno bi bilo kaže da u ovim okolnostima imamo do deset lista među kojima su one nacionalnih manjina koji žive u Novom Sadu.

– Zanimljivo je, a ranije se retko dešavalo, da se predaju liste sa tek nekoliko kandidata. Nekad je postojalo ograničenje, koje je ukunuto, da lista mora da ima barem trećinu od celokupnog broja odbornika, što je 23. Sada imamo liste i sa dvadeset kandidata ili čak pet. Sa druge strane, vode ih ljudi koji su nepoznati široj javnosti, dok su neke osnovane i pred same izbore – rekao je Bogosavljević.

Tako je Slovačka demokratska liga koja je podnela listu za lokalne izbore u Novom Sadu osnovana 24. aprila, a registrovana 8. maja ove godine u Selenči, dok je Pokret „Gari“, stariji tek par meseci od nje.

Lista „Sasvim druga priča“ poznata je od prošlih izbora na kojima opozicija nije učestvovala, ali nakon njih su nestali, da bi se pojavili dva meseca pred nove izbore sa sasvim novim liderima.

Bogosavljević se priseća da je raznih lista bilo i na prošlim lokalnim izborima pre četiri godine, koje je opozicija bojkotovala, a vlast se trudila da tako napravi pluralističko političko okruženje.

Sada je, ističe, cilj nešto drugo – zbunjivanje birača. Ali ne treba zanemariti i što na taj način vlast u GIK-u ima još nekoliko ruku više prilikom glasanja i usvajanja zapisnika, mada su tu svakako već sad u debeloj većini.

– Dobar deo tih lista, nije ni preko društvenih mreža, ni preko medija, pozivao na skupljanje potpisa. Samo su se pojavili sa više od hiljadu potpisa. Primera, udruženoj novosadskoj opoziciji je trebalo preko tri dana da skupi potpise, a Kreni-promeni je skupljao i duže. Postupak da se ne oglašavaš i sakupiš potpise je nemoguć. To otvara sumnju da se formiraju zapravo fantomske liste. Ako imate pet, šest takvih lista i da svaka uzme po 0,5 odsto glasova to je ukupno tri procenta, a po Dontovom sistemu koji favorizuje pobednike, to vlasti daje dva, tri mandata više – nastavio je novinar.

Sa druge strane, matematika je jasna i kod manjinskih lista. Jedan manjinski odbornik da bi ušao u novosadski parlament treba da sakupi prosečno 1500 glasova, dok je na većinskoj za to isto mesto potrebno od 3000 do 4000 glasova.

Problem je i kako smatra Bogosavljević što ovakve manjinske liste onemogućavaju prave stranke nacionalnih manjina da uđu u Skupštinu grada i bore se za bolji položaj svojih zajednica.

Nikad veće koalicije, ali i nikad više grupa građana i manjinskih lista u trci za Skupštinu grada: Izborne liste u Novom Sadu fantomske ili ne? 3
Gradonačelnik Milan Đurić, foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

„Na nekim listama nacionalih manjina nema čak ni pripadnika tih manjina, a teme kojima se bave su recimo Kosovo ili odnos sa NATO savezom, što nisu čak ni lokalne, a tek ne manjinske teme u Novom Sadu“, dodaje Bogosavljević.

Tako Ruska stranka, koja bi pretpostavljamo trebalo da se bavi položajem Rusa u Novom Sadu i koji su poslednjih godina doživeli najveći skok u povećanju broja svojih pripadnika, trenutno deli letke gde su neke od glavnih tačka: „Srbija u Briksu“, „Stop EU“, „Zabrana rada antidržavnih NVO“, „Tužba protiv NATO alijanse“ i tako redom.

Stranka „Istina“ koja je predala listu vlaške nacionalne manjine, u svom predizbornom letku niti ne pominje ovu zajednicu, nego između ostalog najavljuje „izgradnju parka ljubavi i parka mira“, „borbu za prava životinja i njihovih vlasnika“ i „legalizaciju kanabisa“.

Proglašene liste do sada:

1. Koalicija SNS, SPS, SRS, Zavetnika, PS-a, SDPS-a, PUPS-a pod imenom „Aleksandar Vučić-Novi Sad sutra“ sa 78 kandidata,
2. Lista Saveza vojvođanskih Mađara sa 30 kandidata kao lista mađarske nacionalne manjine.
3. Lista Ruske stranke pod imenom „Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek!“ sa 22 kandidata kao lista ruske nacionalne manjine.
4. Lista stranke „Istina“ pod imenom „Istina – Avadiera – Ivana Vujasin“ sa 25 kandidata kao lista vlaške nacionalne manjine.
5. Lista Grupe građana „Sasvim druga priča“ pod imenom „Sasvim druga priča – Grad građanima“ sa 25 kandidata.
6. Lista Grupe građana „Gari – Građanska akcija za razvoj i inovacije“ sa 23 kandidata pod imenom „Za prave stvari podrži GARI“
7. Lista Grupe građana „Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret Autonomija – Aleksandar Odžić“ sa 23 kandidata pod imenom „Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret Autonomija – Aleksandar Odžić“.
8. Lista Grupe građana „Kreni-promeni Novi Sad“ sa 27 kandidata pod imenom „Dr Savo Manojlović – I ja sam Novi Sad – Kreni-promeni“.
9. „Volim Novi Sad – Srpski pokret Dveri, Ivana Stojanović – Narodna stranka, Aleksandar Maksimović – Pokret Živim za Srbiju, dr Jovana Stojković“.
10. „Slovačka demokratska liga – Slovenská demokratická liga“ pod imenom „Slovačka demokratska liga – Slovenská demokratická liga – Želimira Privizer“.
11. „Udruženi za slobodan Novi Sad“ koju čine Srpska koalicija NADA (Novi DSS i POKS), sve stranke sa prethodne liste „Srbija protiv nasilja“ (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar – SRCE, Pokret slobodnih građana, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret za preokret), kao i Građanski pokret BRAVO i Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari