infant siranoFoto: Nebojša Babić

Infant (Internacionalni festival alternativnog i novog teatra) doživljava svoje 51 izdanje ovog leta i od 14. do 18. juna donosi četiri predstave u takmičarskom programu.

Na festivalu Infant, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu biće prikazane predstave „Svet bez žena“, „Sirano“, „Hamlet – dan ubistva“ i „Zbilja“.

14. jun/SNP/Velika scena/19.30
„Svet bez žena“ (Bitef teatar i Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd)
Publika sedi na sceni

51. INFANT od 14. do 18. juna u Novom Sadu 1
Foto: Jelena Janković

Žene i rad u fokusu su projekta “Svet bez žena”. Autorke Maja Pelević i Olga Dimitrijević polaze od istraživanja strukturalnih nejednakosti u srpskom pozorištu: neravnopravnosti žena, nejednakih nadnica, normalizovanog nasilja, reprodukcije patrijarhalnih kapitalističkih obrazaca, i dolaze do pitanja: „Ko ima pravo da radi, u kojim uslovima i koliko da bude plaćen za svoj rad?“

Predstava preispituje koji su uopšte dometi angažovane umetnosti danas, kao i na koji način ljubav (prema umetnosti) predstavlja najpodmukliji izvor društvene represije.

Šta ako bi žene u teatru stupile u generalni štrajk? Da li bi to bilo zbog niskih plata, ili zbog seksizma i mizoginije kojima su neprestano izložene?

Slalom kroz ove teme vodi nas do pokušaja traganja za novim jezikom, koji je i politički, i pozorišni, i poetski – novi jezik žena, rada i levice za dane koji dolaze.

Pelević i Dimitrijević autorke su koncepta i teksta, a ujedno i izvode ovaj performans, koji je 2022. godine na Bitefu osvojio nagradu publike.

Kritičarka Ana Tasić napisala je u “Politici” da se radi o “žestoko ironičnom i zabavnom performansu”, te da su “Naročito lucidni i komički efektni dijalozi koji vrcaju od razobličavajućih komentara o nepravednom kapitalističkom patrijarhatu u kome živimo”, dok je Boban Jeftić u “Ninu” napisao: “Spontano, pametno, politički i ideološki precizno i subverzivno, istovremeno stendap i politička agitacija, mizanscenski razigrana i performerski beskrajno šarmantna…”

16. jun/SNP/Velika scena, 19.30
„Sirano“ (Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd)

infant sirano
Foto: Nebojša Babić

Dragan Mićanović, jedan od najboljih glumaca koga je Srbija ikada imala, igra naslovnu ulogu u “Siranu” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Oni koji su gledali predstavu kažu da je raskoš glumačkih valera koje je u njoj prikazao retko viđan na našim scenama.

I predstava je raskošna, jer kakav bi to “Sirano” Edmona Rostana bio da nije u velelepnim kostimima, scenografiji, koreografiji i svemu drugom što pripada tom herojskom junaku. Sve u režiji Gorčina Stojanovića.

U priči o pesniku, idealisti, duboko osećajnom čoveku, koji se razmeće hrabrošću kako bi prikrio nesigurnost zbog svog fizičkog izgleda, čoveku koji duhovitošću štiti ranjivo srce, između ostalih u mnogobroj glumačkoj ekipi igraju i: Marija Vicković, Anita Mančić, Nebojša Milovanović, Marko Janketić…

17. jun/SNP/Velika scena, 19.30
„Hamlet -dan ubistva“ (Narodni teatar Bitola, Severna Makedonija)
Publika sedi na sceni

51. INFANT od 14. do 18. juna u Novom Sadu 2
Foto: Stašo Ilkovski i Keti Talevska

Predstavu „Hamlet – dan ubistva“ u Narodnom teatru Bitola/Severna Makedonija, režirao je – prema Koltesovoj drami – kompozitor i reditelj Marjan Nećak.

To je o dramatizacija poznate Hamletove situacije u kojoj svaki izbor vodi samo u smrt – moralnu, duhovnu, fizičku.

Metafizička zamka dovodi u pitanje ljudsku slobodu, odnosno pitanje slobodne volje u trenutku kada se čovek suočava s ograničenošću delovanja i svojom smrtnošću.

Ujedno, to je i stvarna situacija u svakodnevnim odnosima među ljudima, kada je jedna osoba u odnosu na drugu suočena s tim da ustraje kao ljudsko biće, pa i da umre dostojanstveno…

U predstavi igraju: Nikola Stefanov, Ivan Jerčić, Valentina Gramosli i Viktorija Stepanovska Jankulovska.

18. jun/SNP/Velika scena/19.30
„Zbilja“ (HNK Zagreb, Hrvatska)
Publika sedi na sceni

51. INFANT od 14. do 18. juna u Novom Sadu 3
Foto: Mara Bratos

Dvoje izuzetnih hrvatskih glumaca Nina Violić i Livio Badurina zvezde su autorskog projekta Tomislava Šobana, koji je s Marinom Lisjakom autor teksta.

Uzbudljiva duodrama vodi nas u svet dva glumca koje zatičemo u dvorani namenjenoj za tonska snimanja, gde će izvesti eksperiment inspirisan predavanjima fizičara Ričarda Fajnmana.

Eksperiment kao analitički postupak za proučavanje uzročno-posledičnih odnosa govori nam šta je bitno, a što nije, ili baca novo svetlo na poznate pojave.

I dok je u prirodnim naukama eksperiment uspeo ako uvek daje isti rezultat, u dramskoj umetnosti eksperiment je uspeo ako nikada ne daje isti rezultat.

U slučaju „Zbilje“ rezultat očigledno nije izostao, jer su vodeći hrvatski kritičari povodom predstave “podivljali”…

“Zagreb je podivljao, a umjetnici su frustrirana sirotinja predvođena mediokritetima. Ova je predstava prozor u drugačiji svijet…”, napisao je uvek oštri Tomislav Čadež u “Jutarnjem listu”, dok Nataša Govedić iz “Novog lista” kaže za „Zbilju“ da je “prva predstava sjajnog eksperimentalnog reditelja Tomislava Šobana i kazališni rad koji najavljuje umjetnika koji zna raditi s glumcima, duboko promišlja svaki kadar scenskog prostora i na različite, lucidne načine osluškuje i spaja filmsku i kazališnu izvedbu.”

Karte se prodaju u SNP-u. Osim na „Siranu“, na svim drugim predstavama publika sedi na sceni, zbog čega je broj karata ograničen na 200.

U Pratećem delu programu festivala biće izložba „Lego iz Novog Sada“, predstava „Da bar nisam žensko“, „Kontrabas“ (14. juna), „Brak-mrak“ (15. juna), “Neodustajanje” (18. juna), te post festum premijera INFANT-ove produkcije “Smrt kuca” (27. i 28. juna).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari