Šta je pronađeno kod 1.745 osoba u nedelju i zbog čega su neki morali hitno u Urgentni centar: Ministarstvo zdravlja za Danas 1foto pixabay

U nedelju, 19.maja, u blizu 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije organizovani su preventivni pregledi za građane Srbije. Kako za Danas kažu u Ministarstvu zdravlja, ukupno 22.660 građana obavilo je preglede, dok je kod 1.745 osoba otkriven neki od zdravstvenih problema.

Prema istim podacima, neki građani hitno su upućeni u Urgentni centar u Beogradu, dok su pojedinima uočeni proširenje aorte, visok krvi pritisak, visok nivo glukoze u krvi, ali i problemi sa bubrezima. Svi oni su, kako se navodi, upućeni na dalje lečenje.

Na pregledima u nedelju građanima su rađene analiza krvi (krvna slika), nivo glukoze, meren krvni pritisak, ultrazvučni pregled abdomena i elektrokardiogram (EKG).

Ministarstvo zdravlja obnovilo je posle dve godine veoma uspešnu i prepoznatljivu akciju besplatnih preventivnih pregleda, koje je inicijalno organizovana u cilju prevencije i rane dijagnostike bolesti, ali i obnavljanja poverenja između medicinskih radnika i pacijenata. Tokom pregleda, koji su održani u nedelju, kod 1.745 građana otkriven određeni zdravstveni nedostatak, u nalazima krvne slike, glikemije, krvnog pritiska, EKG i UZ abdomena. Svi pacijenti su upućeni na dalje preglede“, navode oni.

Iz UKCS 55 pacijenata upućeno na dalju dijagnostiku

Ilustrujući situaciju u Ministarstvu zdravlja daju primere iz nekih od zdravstvenih ustanova u Srbiji.

krv
Foto: Privatna arhiva

„U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, 55 pacijenata je upućeno na dalju dijagnostiku, a od toga, troje njih je istog dana upućeno u Urgentni centar kod interniste, na hitan pregled. U Domu zdravlja Lazarevac 30 pacijenata je upućeno kod lekara opšte prakse zbog povećanog krvnog pritiska i nivoa šećera, četvoro pacijenta je bilo upućeno na dalju dijagnostiku zbog uvećane prostate, a jedan pacijent je upućen na dalju dijagnostiku zbog proširenja aorte. U Domu zdravlja Velika Plana 20 pacijenata je upućeno na dalje lečenje, njih petoro kod interniste zbog povećanog šećera u krvi, dvoje vaskularnom hirurgu zbog uvećane stomačne aorte, dok su kod petoro njih pronađene promene na bubrezima i oni su upućeni nefrologu“, kažu u tom ministarstvu.

Visok odziv – očuvanje zdravlja

Kako dodaju za Danas, visok odziv građana na besplatne preventivne preglede najbolja je potvrda povećanja javne svesti o značaju prevencije kao osnove očuvanja zdravlja u našem društvu, što akciju Ministarstva zdravlja čini u potpunosti uspešnom.

Oni su zahvalili građanima na odzivu, ali i medicinskim radnicima koji su sproveli preglede.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari