Fantomske liste sličnih imena u mnogim mestima u Vojvodini: Potpise skupljali u prostorijama SNS, među kandidatima i njihovi članovi 1Foto: A. L./Danas

Gotovo svi gradovi i opštine u Vojvodini (njih 43) izlaze na lokalne izbore, a mnoge od njih preplavile su fantomske liste pomoću kojih vlast pokušava da zbuni birače i utiče na izborni proces.

U Novom Sadu nema lista sličnih imena kao opozicionih pokreta i koalicija, ali je ovaj grad pretpan fantomskim listama raznih drugih imena grupa građana i lažnih manjinskih partija.

Sa druge strane, u manjim mestima u Vojvodini kandiduju se liste, većinom grupa građana, sličnog imena kao i opozicione koalicije iz decembarskih izbora „Srbija protiv nasilja“.

Od vojvođanskih gradova, lista sličnih imena nema u Zrenjaninu, Subotici, Vršcu, Somboru i Sremskoj Mitrovici, dok Kikinda već ima listu „Kikinda protiv nasilja – Milorad Miki Aleksić“, koja sa liderom Nardnog pokreta Srbije nema veze.

Slično je i u Pančevu gde postoje dve liste „Pančevo protiv nasilja“. Stanko Pužić , predsednik pokrajinskog odbora Narodnog pokreta Srbije, ističe da je opoziciona lista ona „Pančevo protiv nasilja – Biram borbu“, pod rednim brojem tri.

U vojvođanskim opštinama ova praksa je još raširenija pa tako u Bačkom Petrovcu postoji lista grupe građana „Bački Petrovac protiv nasilja“, sa svega pet kandidata.

Martina Martinko Sabolčki iz Bačkog Petrovca, nosilac liste „Ujedinjena opozicija – biram borbu“, koju čine članovi SSP i NPS, kaže za Danas da im je ime liste ukradeno.

– Mi smo hteli da se kandidujemo kao „Bački Petrovac protiv nasilja“ ali pojavila se grupa građana sa tim imenom pre nas. Isti dan kada su raspisani izbori SNS je sakupljao potpise i taj dan je prikupio potpise i za još dve lažne liste grupe građana, tako da se mi takmičimo protiv tri liste, od ukupno četiri proglašene. Na listi „Bački Petrovac protiv nasilja“ ima samo pet kandidata, a inače imamo 25 odbonika u lokalnom parlamentu. Tu grupu građana osnovalo je deset ljudi, što mora po zakonu, pa čak ni oni svi nisu na listi. Malo smo mesto, sve se zna, od njih deset, samo nosilac liste nije iz SNS, a i on je tu jer je na to primoran – rekla je Martinko Sabolčki.

Tražila je uvid u izborni materijal gde je videla da su isti overivači proveravali potpise i za SNS i za „Bački Petrovac protiv nasilja“, dok je petoro kandidata iz ove grupe građana više od 200 potpisa za predaju liste skupilo za dva sata, što je tvrdi, nemoguće.

– Nisam imala problem, pošto smo svi ovde komšije, zvala sam neke ljude koji su dali potpise toj listi. Svi su mi rekli da su oni išli u prostorije SNS da daju potpis, a kome je on otišao, ne znaju – dodaje ona.

Fantomske liste sličnih imena u mnogim mestima u Vojvodini: Potpise skupljali u prostorijama SNS, među kandidatima i njihovi članovi 2
Foto: Beta/Branislav Božić

Fantomskih lista koje imitiraju koaliciju Srbija protiv nasilja ima i u drugim vojvođanskim mestima kao na primer „Beočin protiv nasilja“, „Žabalj protiv nasilja“ i „Bačka Palanka protiv nasilja“.

Postoji i „Apatin bez nasilja“ kao grupa građana sa sedam kandidata, „Odžaci protiv nasilja“ kao grupa građana sa deset kandidata i „Vrbas protiv nasilja“, kao grupa građana sa sedam kandidata.

Goran Roganović iz opozicione grupe građana „Oslobodimo Vrbas danas“ kaže da su oni hteli da se prijave kao drugi posle SNS-a, ali su ih pretekle dve liste.

– „Vrbas protiv nasilja“ je namestila SNS. Našli su sedam ljudi koje su kandidovali da bi zbunili građane. Dvojicu znam, to su mladići koji ni ne znaju u šta su upetljani. Kako su prikupili potpise, niko ne zna. Taj dan kad smo počeli da skupljamo potpise oni su ih već predali. Mi smo hteli da budemo drugi, ali se kandidovala i Ruska stranka koja na listi nema nijednog Rusa. Mi smo četvrti i jedina opoziciona grupa koja učetvuje na izborima – izjavio je Roganović.

U Staroj Pazovi kandidovana je lista grupe građana „Biram borbu protiv nasilja“ za koju je narodni poslanik Slobodan Ilić iz Srbija centar rekao da je jedna od tri lažne izborne liste u ovom mestu i čije je ime „kombinacija lista opozicije koje sada izlaze u Beogradu i nekim drugim gradovima i opštinama i liste Srbija protiv nasilja iz decembra meseca“.

Alibunar ima listu „Za slobodan Alibunar“ koju čine članovi SSP, ali i grupu građana koja je kandidovala listu „Sloboda“ sa sedam odbornika.

Sa druge strane, u Bačkoj Topoli opozicija koju čine većina stranaka iz nekadašnje koalicije „Srbije protiv nasilja“ je „odgovorila“ na ime liste naprednjaka „Aleksandar Vučić – Bačka Topola sutra“ sa nazivom liste „Bačka Topola prekosutra“.

Fantomske liste obično podnose grupe građana, a ne koalicije stranaka

Politikolog Boris Kalinčanin objasnio je za N1 da se fantomske liste mogu prepoznati na više načina. U manjim mestima, pre svega, po samim kandidatima koji se lako povežu ili ne sa vladajućom partijom.

– Nijedna od tih lista nije koalicija, već su to sve grupe građana i na samoj listi ispred naziva „to i to protiv nasilja“ navodi se „grupa građana“. Tako ih možemo identifikovati – rekao je on.

Fantomske liste sličnih imena u mnogim mestima u Vojvodini: Potpise skupljali u prostorijama SNS, među kandidatima i njihovi članovi 3
Foto: Beta/Milan Obradović

Opozicione stranke u većini opština u Vojvodini izašle su u manjim koalicijama od dve do pet stranka, a često su od nekoliko kandidovanih lista, sem njih, sve ostale režimske, pa se stvara utisak da se takmiče „same protiv svih“.

Zanimljivo, da u opštinama gde se nisu kandidovali neki od predstavnika opozicionog bloka nema ni lista sličnih imena, poput Nove Crnje, Malog Iđoša, Ade, Bele Crkve, Opova i Plandišta.

Nema ih ni u mestima gde opozicija u manjim ili većim koalicijama izlazi na izbore poput Kanjiže, Novog Kneževca, Sente, Čoke, Kovačice, Kovina, Bečeja i Srbobrana. Ipak, to su sredine gde pobeđuje ili veliki broj glasova osvaja jedan od najvernijih koalicionih partnera SNS, Savez vojvođanskih Mađara, pa su brige oko formiranja koalicije na vlasti time i mnogo manje.

Imena koja sadrže reči „protiv nasilja“ nema ni u Baču, Sremskim Karlovcima, Temerinu, Titelu, Inđiji, Irigu, Rumi, Šidu i Pećincima.

SNS je na prvom mestu gotovo u svim opštinama i gradovima u Vojvodini, broj jedan nije prepustio čak ni u sredinama gde većinom žive pripadnici mađarske nacionalne manjine i gde samouvereno vlada SVM decenijama unazad, sem Sente, Bačke Tople, Kanjiže.

Lokalni izbori u Vojvodini biće održani u gradovima: Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor i Sremska Mitrovica.

Na birališta se izlazi i u opštinama: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova i Šid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari