Ko su poznata lica na izbornim listama u Beogradu? 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Za razliku od ranijih izbora za Skupštinu Beograda kada su izborne liste obilovale javnim i prepoznatljivim ličnostima, na listama za izbore 2. juna toga, gotovo, da nema. Liste uglavom obiluju javno neprepoznatljivim ličnostima, a zanimanja se kreću od pekara, mlekara, apotekara, menadžera, a čini se da je gotovo na svim listama najviše ekonomista, pravnika i politikologa.

Zanimljivo je da su se ovoga puta u velikoj meri politički angažovali i lekari svih vrsta specijalizacija.

Srpska napredna stranka koja na beogradske izbore izlazi u nikad većoj koaliciji uglavnom se držala proverenih kadrova, i tek sa po nekom novom prepoznatljivom osobom.

Osim Aleksandra Šapića, na listi naprednjaka je i dosadašnji predsednik skupštine Beograda, socijalista Nikola Nikodijević, a tu je i Toma Fila, potpredsednik SPS i direktor Koridora Srbije, Aleksandar Antić.

Tu su i već dobro poznati naprednjaci Nebojša Bakarec, Aleksandar Mirković, nekadašnji šef odborničke grupe SNS, ali i dve operske pevačice koje su i ranije bile na naprednjačkoj listi – Nataša Tasić Knežević i Sanja Kerkez.

Stari i prepoznatljivi likovi na listi koalicije okupljene oko naprednjaka su i glumci Branko Milićević Kockica i Iva Štrljić, ali i novinar Žika Nikolić, a na toj listi ponovo je i Bojana Borić Brešković.

Na listi naprednjaka ovoga puta našao se bivši teniser, a sada preduzetnik Janko Tipsarević, ali i Saša Borojević, koji je u javnosti uglavnom poznat kao teroretičar zavere. Tipsarević je kandidat i za odbornika na Savskom vencu, gde, pored Zvezdare na naprednjačkoj listi i ima najviše javnih ličnosti.

Na Savskom vencu kandidatkinja za odbornicu je i nekadašnja portparolka Hitne pomoći, doktorka u penziji i sada već višegodišnja poslanica u republičkom parlamentu Nada Macura, kao i bivši fudbaler Nikola Lazetić.

Na listi za Savski venac je i republička poslanica Sanja Džajić, najpoznatija po tome što je ćerka slavnog fudbalera Dragana Džajića, a kandidatkinja je i Andrea Arsović, reprezentativka u streljaštvu.

Listu predvodi Zoran Džamić, urolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a četvrti na listi je aktuleni predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović.

Na Zvezdari listu vodi nova direktorka Torlaka i nekadašnja ministarka Darija Kisić i potpredsednik Vlade Siniša Mali.

Još uvek aktuelna zamenica predsednika opštine Dragana Đurić je na 13. mestu, a na listi nema predsednika Zvezdare Vladana Jeremića.

Jedina javna ličnost na listi oko SNS u opštini Stari grad je bivši rukometaš Nedeljko Jovanović. On je član aktuelnog veća opštine Stari grad, a kako su tvrdili u Stranci slobode i pravde na njegovoj adresi na Starom gradu su bila prijavljena 42 birača za prošle izbore u decembru.

Jovanović je na mestu broj dva, a nositeljka liste je Jelena Drulović, profesorka neurologije na Klinici za neurologiju Kliničkog centra Srbije (KCS). Ona je bila na listi za beogradske izbore decembra 2023. godine. Bila je aktivna tokom prethodne kampanje i na mitinzima van Beograda. Njena stručnost nije upitna, ali joj kolege prebacuju što na mitinzima SNS ulepšava sliku o stanju zdravstva u Srbiji.

Na Vračaru oko SNS je okupljena velika koalicija sedam stranaka. Listu karakteriše čak šest lekara na prvih devet mesta. Nositeljka je Sanja Radojević-Škodrić, direktorka Republičkog zavoda za zdrastveno osiguranje. Ona je nedavno važila za jednog od kandidata za mesto ministarke zdravlja. Iza nje je profesor i član aktulenog opštinskog veća Vračara Dragi Lukić, dok je predsednik opštine Milan Nedeljković treći na listi.

Kada su u pitanju javne ličnosti na 16. mestu se nalazi sportski novinar Zvonimir Zvonko Mihajlovski, koji je i ranije bio odbornik na Vračaru.

Milorad Grčić, bivši direktor EPS-a, u periodu kada je zbog loženja blata umesto uglja dogodio kolaps sistema plaćen milijardu evra, na drugom je mestu liste okupljene oo SNS u Obrenovcu. Prvi na listi za Obrenovac je dr Miloš Peković.

Prvi na listi vladajuće koalicije u Zemunu je Branislav Prostran, zamenik direktora državnog preduzeća Jugoimport SDPR, koje se bavi prometom naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije. Aktuelni predsednik zemunske opštine Gavrilo Kovačević je na drugom mestu, dok je na poziciji broj sedam zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, inače apsolvent prava.

Na prvom mestu izborne liste naprednjaka za Novi Beograd nalazi se kardiolog Marija Zdravković, narodna poslanica te stranke u aktuelnom sazivu parlamenta, a sledeći na listi je predsednik novobeogradske opštine Bojan Bovan.

Izbornu listu vladajuće koalicije na Čukarici predvodi donedavni predsednik Skupštine Srbije i nezvanični kandidat za direktora BIA Vladimir Orlić, dok je na poziciji broj dva prvi čovek čukaričkog odbora SNS Rade Petrović.

U Sopotu je sve po starom. Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot, već 30 godina, je prvi na listi, a na drugom mestu je njegov zamenik i nekadašnji fudbaler Vladan Lukić.

Na ostalim opštinskim listama naprednjaka nema javnih ličnosti i istaknutih političara, već su u pitanju kadrovi poznati samo na lokalu, ili aktuelno rukovodstvo.

Na izbornoj listi Biramo Beograd, uglavom su u vrhu prepoznatljive osobe iz sveta politike, Dobrica Veselinović, Miloš Pavlović, Natalija Stojmenovoć, Aris Movsesijan, Miodrag Gavrlović.

Slična situacija je i na opštinskim izbornim listama na kojima su u samom vrhu uglavom predstavnici stranaka, pa je tako Miloš Pavlović drugi na vračarskoj izbornoj listi, dok je prva dr Tijana Blagojević, doktor stomatologije.

Na listi su i politikolozi, advokati, ekonomsiti, ali i Vojislav Tomić, glumac. Slična je situacija i na izbornoj listi Biramo Voždovac, koju predvode Miodrag Gavrilović, potpredsednik DS i Biljana Đorđević, kopredsednica ZLF-a.

Na listi Biramo Stari grad prva na listi je prevoditeljka Ana Hercigonja Galić, dok je peti Radomir Lazović, a onda slede kandidati različitih zanimanja, od dijaznera , aranžera, preko kustosa, do doktora nauka. Bez preoznatljivih javnih ličnosti su i liste Biramo Novi Beograd, Zvezdaru itd, na kojima su u vrhu uglavom predstavnici stranaka, članica koalicije.

Na izbornoj listi za Beograd „Mi snaga naroda“ među prvih sedam kandidata za odbornike je i pet narodnih poslanika, predvođenih Branimirom Nestorovićem. Na listi je i profesor Ratko Ristić, koji je na prethodnim izborima bio kandidat za gradonačelnika patriotske koalicije koju su činili Dveri i Zavetnici.

Ima tu i doktora veterine, penzionera, advokata, izdavača, a pored jednog od kandidata ( Filip Cagić), upsano je zanimanje đak. Javnih ličnosti gotovo da nema ni na ostalim opštinskim listama „Mi snaga naroda“.

Liste Kreni promeni Save Manjlovića za Beograd, ali i opštinske izbore, ipak imaju pojedine prepoznatljive ličnosti.

Tako je na listi ovog pokreta za beogradske izbore, pored Sava Manojlovića i glumac Hadži Nenad Maričić, dok je kandidat ovog pokreta na izborima za Novi Beograd sportiskinja i novinarka u penziji Bojana Šumonja, glimac Branislav Jeftić i novinarka Ana Eraković.

Trgovci, inženjeri, tehničari, istoričari, pravnici, i knjiženik Dušan Žugić zauzimaju veći deo izborne liste za Beograd Narodne liste – ključ za pobedu, koju čini koalicija Narodne stranke, Nove Srbije i Živim za Srbiju. Prvi na listi je bivši poslaniki aktuelni predsednik Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, a pored njega prepoznatljivo lice je i Borislav Borović.

Na beogradskoj listi Mi glas iz naroda prva tri mesta na listi zauzimaju poslanici Branko Pavlović, Mitar Kovač i Jovan Janjić, a na listi su i novinari Darko Kocijan i Mihailo Milošević, koji su nakon podele u ovom pokretu ostali uz Branka Pavlovića.

Iznenađenjima ne obiluje ni izborna lista za Beograd stranke Dosta je bilo. Na njoj su samo dva prepoznatljiva lika Saša Radulović i Branka Stamenković, bivši poslanici. Pekari, lekari, advkati, apotekari , studenti i penzioneri su i na izbornoj listi za Beograd Stranke pravde i pomirnja Usame Zukorlića, kao i na ostalim listama za beogradske izbore 2. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari