Zakon ne dozvoljava da se Ana Grubin povuče sa izborne liste Kreni-Promeni: Hoće li pokret ostati bez liste na Vračaru? 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda; Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Voditeljka Ana Grubin saopštila je da se povukla sa izbornih listi „Kreni-Promeni“ za Skupštinu grada Beograda i Skupštinu opštine Vračar, ali joj zakon to ne omogućava.

Voditeljka Ana Grubin (Mihajlovski) saopštila je da se povukla s izbornih listi Kreni-Promeni, ali i da povlači svoju podršku. Grubin je osma na listi „Kreni-Promeni“ za lokalne izbore na Vračaru, a 20. na listi za Skupštinu grada Beograd. Zanimanje na listi koje stoji pored njenog imena, kako se možete videti na sajtu RIK-a je domaćica.

Lokalne izbore reguliše Zakon o lokalnim izborima i Zakon o izboru narodnih poslanika.

U Zakonu o lokalnim izborima stoji da „nakon proglašenja izborne liste, podnosilac izborne liste ne može da menja raspored kandidata na izbornoj listi“.

Sam proces izbora reguliše Zakon o izboru narodnih poslanika, čiji se članovi odnose i na lokalne izbore.

Ovaj zakon nalaže da „kandidat za narodnog poslanika ne može da odustane od kandidature nakon što je doneto rešenje o proglašenju izborne liste“.

Shodno slovu zakona Grubin preostaje jedino da, ukoliko bude izabrana, podnese ostavku na mesto odbornice nakon preuzimanja mandata i tako ga prepusti narednom na listi.

Kada je reč o izborima u opštini Vračar, na kojima Kreni-Promeni listu, usled odluke Višeg suda, neće imati, kandidat za odbronika proglašene izborne liste može se izostaviti najkasnije do dana utvđivanja zbirne izborne liste, koja se donosi najkasnije do 17. maja, kako piše u Rokovniku za vršenje izbornih radnji objavljenom na sajtu Opštine Vračar.

Spisak kandidata za gradske u opštine u Beogradu pročitajte ovde.

Spisak izbornih listi i kandidata za gradonačelnika na izborima za Skupštinu grada Beograda pročitajte ovde.

Zašto se Grubin „povukla“?

Voditeljka se danas oglasila saopštenjem na Instagramu, u kome je poručila da to čini jer je ona jedna od dve osobe zbog koje je navodno oborena lista na Vračaru.

Poručuje da nije njena dužnost bila da se bavi novim zakonom, već je to radila pravna služba koja je za to zadužena.

„Nakon cirkusa u javnosti, a u vezi sa listama, ja sam 18. maja pismenim putem obavestila pokret da povlačim svoje ime sa lista kao i podršku bilo kojoj političkoj opciji iz prostog razloga – ako ja ne mogu posle čitavog ovog cirkusa da shvatim ko je ovde u pravu, ko je ispravan, a ko pokvaren, sugornu da ne mogu da objasnim to bilo kojoj drugoj osobi. Ne mogu da podržim nešto što ne razumem i sama“, zaključuje Grubin.

Pokret Kreni-Promeni na naš upit nije želeo da komentariše ovaj postupak Grubin.

Šta još zakon kaže oko povlačenja kandidata?

Ako kandidat za narodnog poslanika umre ili izgubi izborno pravo nakon što je doneto rešenje o proglašenju izborne liste, podnosilac izborne liste ne može predložiti novog kandidata, a Republička izborna komisija najkasnije do dana kada se utvrđuje zbirna izborna lista rešenjem konstatuje da mesto tog kandidata na izbornoj listi ostaje prazno.

Proglašena izborna lista ne može se osporavati ako je usled smrti ili gubitka izbornog prava narušeno zakonom propisano pravilo o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

Kako bi Kreni-Promeni mogao do liste na Vračaru?

Pokret Kreni-Promeni, nakon što im je Viši sud u Beogradu oborio listu za lokalne izbore na Vračaru, jedino može da podnese žalbu ovom sudu i da sačeka da on u zakonskom roku od dva dana donese odluku kojom se žalba odbija ili usvaja. U drugom slučaju, opštinskoj izbornoj komisiji Vračar preostaje da ponovo odlučuje o proglašenju izborne liste Kreni-Promeni, a imajući u vidu da ju je prvobitno prihvatala, za očekivati je takav ishod i nakon odluke Višeg suda.

Ukoliko Viši sud ne usvoji žalbu – Kreni-Promeni ostaje bez liste.

Stvari teorijski tako stoje, odnosno to je mogućnost koju ovaj pokret ima na raspolaganju – ali je, kako nam kažu iz Kreni-Promeni, neće iskoristiti, tačnije neće se žaliti na odluku Višeg suda.

Podsetimo da je nakon odluke Višeg suda, opštinska izborna komisija Vračar donela je Odluku o utvrđivanju izmene zbirne izborne liste, kojoj se lista pod rednim brojem 9. „Savo Manojlović – I ja sam Vračar – Kreni-Promeni“ briše.

Zbirna izborna lista sadrži imena svih kandidata za odbornike sa svih izbornih listi i podacima o godini rođenja i zanimanju.

Zakon ne dozvoljava da se Ana Grubin povuče sa izborne liste Kreni-Promeni: Hoće li pokret ostati bez liste na Vračaru? 2
Foto FoNet: Aleksandar Barda

Viši sud u Beogradu juče je oborio je izbornu listu „Kreni-promeni“ za opštinu Vračar zbog manje validnih potpisa nego što je zakonom propisano. Žalbu na rešenje izborne komisije podneo je Vladimir Tupanjac, advokat nevladine organizacije CRTA, koji je ukazao na to da je izborna lista Sava Manojlovića imala validnih 370 potpisa za predaju liste u opštini gde je za to neophodno 600 potpisa.

Zatim se obratio kandidat za gradonačelnika ovog pokreta Savo Manojlović rekavši da iza obaranja liste stoji predsednik SSP Dragan Đilas i da će „SNS izborna komisija“ navodno vratiti izbornu listu Kreni – Promeni. Manojlović je objavio da je lista Kreni-promeni povukla svoje članove iz biračkog odbora na Vračaru i da se ovim pitanjem više neće baviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari