Šta je Vučić rekao nemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan dan nakon što je EU prvi put jasno kritikovala Srbiju zbog kršenja Ohridskog sporazuma? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom o dijalogu Srbije i Kosova.

Vučić je na svom Instagram nalogu naveo da je sa Sarazinom imao „otvoren i direktan“ razgovor o situaciji u regionu i „neispunjenim dogovorima“ iz dijaloga Srbije i Kosova, „na prvom mestu onim koji se tiču bezbednosti Srba“ na Kosovu i formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Ponovio sam da i Nemačka i međunarodna zajednica u Srbiji imaju pouzdanog partnera u očuvanju mira i stabilnosti, jačanju regionalne saradnje i prosperiteta, ali da će nam zaštita nacionalnih interesa države i srpskog naroda uvek biti prioritet“, naveo je Vučić na Instagramu.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rohde ponovio je 13. juna stav Nemačke da normalizaciju odnosa Kosova i Srbije treba zaključiti uz obostrano priznanje, podseća Radio slobodna Evropa.

„Samo da vas podsetim: Pročitajte jasnu izjavu kancelara Olafa Šolca tokom njegove posete Kosovu i Srbiji u junu 2022. o normalizaciji, uključujući bilateralno priznanje“, napisao je Rohde na društvenoj mreži X.

On je rekao da „to i dalje važi“, dodajući da je za Kosovo i Srbiju već otvoren put kroz „neposrednu“ implementaciju sporazuma postignutih 2023. za normalizaciju susjedskih odnosa.

Njegova izjava usledila je ubrzo nakon što je smbasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil u intervjuu za beogradski nedeljnik NIN od 13. juna rekao da formalno priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU).

Portparol EU Peter Stano rekao je 13. juna za Radio Slobodna Evropa da Srbija ne može postati članica Unije bez normalizacije odnosa sa Kosovom.

„Ohridski sporazum trenutno ovo jasno pokazuje: ako nema napretka u normalizaciji, neće biti napretka u pregovorima o članstvu,“ rekao je on.

Uz posredovanje EU, Kosovo i Srbija su 2023. godine postigli Sporazum o normalizaciji odnosa. Kasnije je postao poznat kao Ohridski sporazum, ali je i ostao uglavnom nesproveden.

Evropska unija, međutim, nije jasno dala do znanja da li će formalno priznanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u EU, a Stano je ponovio da „stav bloka o ovom pitanju ostaje nepromenjen“.

Od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, prije 15 godina, EU je u više navrata izjavljivala da je pitanje priznanja Kosova stvar u nadležnosti država članica EU i da je kao evropski blok zadržala neutralan stav prema statusu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari