Iznuđeni Orlić 1Foto: Radenko Topalović

Pa dobro, jebiga, mogao je ponovo Vulin, a ipak je Orlić. Dok je Vulin postao potpredsednik Vlade zadužen za uvlačenje u dupe svim istočnim živim i mrtvim autokratama i diktatorima, Orlić je po ključu postao šef BIA.

Prošli put (Vulin) me uhvatila panika, jer svi znaju koliko ta neuračunljiva kreatura može biti opasna, već pri odlasku na pijac (srećom, to odavno ne radi), a kamoli kad se uživi u ulogu negativca iz Džemsa Bonda, u našem filmu u kojem nema Džemsa Bonda.

Orlić je drugačiji tip, Đilas je jednom u skupštini rekao da se priča kako je novi šef BIA u SNS zaglavio zbog kockarskih dugova.

Ako je ovo istina, iza Orlićevog lika očerupane kokoške, krije se jedno veselo ljudsko biće, kome ništa nije strano, a veselje i zabava su mu u krvi.

Doduše i Vulin je takav. Granični psi su od radosti lajali svom velikom pronalasku u Vulinovom džepu, svi znamo da je Vulin parti, parti, parti, dok te za glavu krati.

Orlić, s druge strane, izgleda kao parti, parti, parti, ali ne uočavam kod njega tu krvoločnost, kao ko Aleksandra Žvalavog i Vulina Pomahnitalog.

Orlić je na ovo mesto došao po ključu: murija Ivici, BIA naprednjacima.

Pogledajte samo naprednjački kadar.

Da li je Balav Pajkić trebalo da postane šef BIA?

Ili Glišić?

Glišić je operativac, on može biti puštač gas u gasne komore, ako odluče da tamo završimo. Ili Staša Lift?

Orlić, tako je moralo biti.
Orlić zaista ne deluje kao neko ko će dane i noći, umesto u kasinu, provoditi prisluškujući Nenada Kulačina i prateći Ljubodraga Stojadinovića. On više liči na lika koji će se smarati u kancelariji, u koju će oko tri popodne, kad ga probudi vlažni san o Staljinovim brkovima, uleteti Vulin i reći: „Ajde mrš odavde, moram da pratim Borku Pavićević.“

Orlić neće ni pokušati da to spreči. Orlić zna da Vulin misli da ni mrtav opozicionar nije dovoljno dobar, već da ga treba pratiti i prisluškivati u zagrobnom žitovu.

Orlić je u fazonu dođi sutra ranije, Vulvaro, stvarno mi je dosadno.

Ne verujem, dakle, da je ovo mesto u skladu sa Orlićevim ambicijama, koje se verovatno svode na ministarsku fotelju, izostanak radnog vremena i zezanje ol araund d klok.

Ovo kadrovsko rešenje je iznuđeno (Orlić je možda čak Žvalu i preklinjao nemoj, šefe, nemoj, a ovaj mu je rekao moram, svi ste moroni, ali ti si moron koji mi se uklapa u ovo radno mesto), Orlićev posao će raditi mnogi slojevi BIA, a koji, to naravno nikada nećemo saznati, kao ni do sad, a mi smo najebali, obrni okreni.

Jer to šta će se s nama dešavati ne zavisi od Orlića, a ni od nas. Zavisi od onoga ko ga je dovukao na novo radno mesto i onih, koji u ime zapadnih svetionika demokratije aplaudiraju svom stabilokratskom autokratskom hibridnom izdanku na svim potezima, a kad krene da nas ubija, onda će izraziti zabrinutost, pa će mu onda opet aplaudirati.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari