Dosta je (bilo) lažnih listi: Kako se izboriti sa zbunjenošću kad na glasačkim listićima vidite tri "Kreni-Promeni" i dva "MI"? 1foto: Printscreen, FoNet Aleksandar Barda

Glasači opozicije su zbunjeni, izjavio je u par navrata za naš list Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus.

Da građane zbune potrudili su se i bojkotujemo-beogradske-izbore-a-u-drugim-gradovima-izlazimo opozicija i vlast.

Vladajući tabor to čini proizvodnjom izbornih listi koje imenom sliče opozicionim opcijama.

Zemunci će tako na listiću videti i Grupu građana “Dr Savo Manojlović – I ja sam Zemun- Kreni-Promeni – I ja sam Batajnica – Milan Ljutovac”, ali i GG “Pokrenimo-okrenimo Zemun” koju vodi izvesni Nenad Vidović.

Spisak kandidata za gradske u opštine u Beogradu pročitajte ovde.

Spisak izbornih listi i kandidata za gradonačelnika na izborima za Skupštinu grada Beograda pročitajte ovde.

Neki bunovni Zemunac bi takođe mogao da se prevari pa da umesto da podrži Larisu Ilijin sa liste opozicione koalicije “Biramo Zemun” i da zaokruži “Zemun protiv nasilja” Dragane Radivojević. Jer ko će više da isprati da li se koalicija zove i dalje Srbija protiv nasilja i ko je sad u Biramo borbu, odnosno Beograd, odnosno Zemun?

Glasači oba “MI (nešto) naroda”  mahinalno bi, u želji da podrže svoju opciju ne samo na beogradskim, nego i na opštinskim izborima podrže “Mi Glas iz Zemuna”, listu koja veze nema ni sa jednim od dva “MI”. Inače, ni Nestorovićev, ni pokret koji vodi starešinstvo ne izlaze na zemunske izbore.

Dosta je (bilo) lažnih listi: Kako se izboriti sa zbunjenošću kad na glasačkim listićima vidite tri "Kreni-Promeni" i dva "MI"? 2
foto: Printscreen

Situacija je takva i u drugim beogradskim opštinama, ali i u Novom Sadu, gde postoji nekoliko listi sličnih opozicionim pokretima i inicijativama.

Vlast ovo ne radi od juče – podsećanja radi 2016. su “štancali” nekoliko listi sličnih imenu “Ne davimo Beograd – Žuta patka”, a u anale je ušao pokušaj mahinacije iz 2018. sa Miloradom Radulovićem, tada pomoćnikom predsednika opštine Zemun, i njegove liste “Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka”.

Vlast ni ovog puta ništa ne prepušta slučaju, pogotovo znajući da je opozicija tokom izbora 17. decembra odnosila pobedu u centralnim gradskim opštinama prestonice.

Lek protiv zbunjivanja je jasan – koalicija Srbija protiv nasilja ne postoji, pa tako ni Zemun protiv nasilja nije lista opozicionog bloka, već “Biramo…”, a “MI snaga naroda” i “MI Glas iz naroda” u nazivu imaju i imena Branimira Nestorovića, odnosno Branka Pavlovića, kao i lista Kreni-Promeni, koja u nazivu ima ime Sava Manojlovića.

Što se tiče onog drugog, bojkotom prouzrokovanog zbunjivanja, poruka je još jednostavnija – Beograđani, ne dajte se zbuniti, izbori postoje.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari