Vučević: Postoji mogućnost da će Grčka i Rumunija glasati za rezoluciju o Srebrenici, Srbima je to teško da razumeju 1Foto: Printscreen TV Prva

Postoji mogućnost da će Grčka i Rumunija glasati za rezoluciju o Srebrenici, izjavio je danas premijer Srbije Miloš Vučević, i dodao da je Srbima je teško da razumeju da će Grci glasati za rezoluciju.

„Pritisci su ogromni, postoje naznake da Grčka, možda i rumunija Rumunija menjaju svoj stav. Srbima je teško da razumeju da Grci glasaju za ovo. Srbima je bilo mučno da gledaju da Grkinja predlaže ulazak tzv. Kosova u SE“,rekao je Vučević za TV Prva.

Prema njegovom mišljenju, sve ono što se dešava oko rezolucije, „od činjenice da sama BiH nije to usvojila, nego je to jednostrani akt jednog ambasadora u BiH“ je skandalozno.

„Direktno kršenje onog što je definisano u BiH. Dejstonski sporazum predstavlja to kako treba da donose odluke, tri entiteta, tri naroda. Ovde je sve preskočeno, sve ono što je normalno da bude uključeno je preskočeno“, rekao je Vučević.

Onje ocenio da se vraćamo u period „kada je sve propadalo, umesto da pričamo o budućnosti“, jer neko „hoće da nas vrati nazad“.

„Nemoguće je bilo kome objasniti u Srbiji da Nemačka može da bude sponzor rezolucije o Srebrenici jer je ta država počinila najstrašnije zločine u ratovima. Niko to ne može da prihvati i doživi racionalno, da pričamo o prijateljskim odnosima, da mi imamo zajedničku budućnost. Najveći eksperti za pitanje genocida apsolutno kažu da to nije genocid. Sponzori rezolucije da shvate šta se desilo u Kragujevcu, Kraljevu“, izjavio je premijer.

Upitao je i čemu ova rezolucija ukoliko nije u pitanju kolektivna krivica.

„Politička kolektivna krivica, iz toga dobijate vrlo jasan signal da je sledeći korak ukidanje RS, odnosno revizija Dejtonskog sporazuma. Oni rade i funkcionišu u miru koji traje decenijama, neko se igra sa vatrom na Balkanu“, rekao je Vučević.

Upozorio je sve građane i rekao da se „opasnost nadvila nad nama“ i dodao da će „sve to imati konsekvence“.

„Ove države koje to rade, ne rade to slučajno. Neće da nam obrazlože zašto to rade. To je najava nečeg što može da nema dobar prizvuk, ne samo za našu državu nego za prostor koji zovu Zapadni Balkan“, rekao je premijer.

„Koliko god da smo manji u geopolitičkom uticaju, ono što radi predsednik Vučić ih tera da se bave time puta 100 nego što su planirali. Srbija bi pre 15 godina prihvatila da glasa sama za tu rezoluciju. Ne bi imali političku snagu, odlučnost i volju da lobiramo, da se borimo kod svih država da ne glasaju za tu državu“, kazao je Vučević.

Kako je rekao, danas „smo u mogućnosti da sve kontaktiramo, da ukazujemo na sve stvari, mi smo uspeli da njih nateramo da se pomuče da nekako doću do većine“.

„Mi ne možemo zaustaviti izglasavanje ali za nas će biti veliki uspeh ako većina država bude protiv ili uzdržana. Ako veći broj bude protiv ili uzdržan politička poruka je da veći deo čovečanstva, sveta, ne glasa za tu rezoluciju“, zaključio je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari