Ovaj cvet odvrnite do daske 1Foto: Radenko Topalović

U junu, 1991, prvi put sam čuo Bad Religion, album Suffer, sa CD-a koji je Iliji pozajmio brat od ujaka. Na početku prve pesme znao sam da mi je život promenjen zauvek. Ubrzo potom je Janko sa nama podelio kasetu na koju je Bojan snimio albume NOFX, Ribbed i SM Airlines.

Tog leta, slušao sam samo BR i NOFX. Posle No Use for a Name, Pennywise, Lagwagon, Strung Out, Good Riddance, Propagandhi i ostalih, u proleće 1995, Ilija, Janko, Ilić i ja, osnovali smo On the Run, koji je svirao do 2007.

Kao melodični HC bend, koji je nastao relativno kasno, našli smo se na marginama hard kor haosa koji je vladao u Beogradu, (pa i Srbiji).

Nema svrhe nabrajati desetine bendova i osoba koje su u njima svirale, da bi iste te osobe sa drugim osobama osnivale nove bendove, ne napuštajući već postojeće bendove, a sve to pratila je epidemija hard kor bendova koji su nicali sa svih strana.

U roku od godinu dana, buknula je najveća i najjača hard kor scena koju Balkan pamti. Hard kor je toliko dominirao, da je bilo bendova koji su okupljali i više od petsto ljudi na koncertima.

Četvrt veka kasnije, opet je počelo. Majak, Nabod i Neven čine temelj nove beogradske hard kor scene. Znam, već sam o njima pisao, ali vreme je da saznate da se hard kor epidemija ubrzano širi.

Članovi koji se prepliću u ovim bendovima okupljaju sve veću publiku, vrhunski su muzičari, prave sjajne, pesme, a produkcija im je predrkana. Sve ovo ih ubrzano probija na vrh, ne samo srpske i regionalne, već svetske hard kor scene.

Gospodu iz ovih bendova ne zanima tuđe mišljenje, pa tako i ovaj tekst. Oni bez ičije pomoći, čistim kvalitetom, stiču novu publiku, što će neizostavno dovesti do nastanka novih bendova, u kojima će muzičari biti još mlađi i luđi.

Želim, dakle, da skrenem pažnju na urbani muzički fenomen koji se, po mom iskustvu, dešava samo u slobodnim sredinama, ili sredinama koje će uskoro biti slobodne. Nabod, Majak i Neven nisu samo nova scena, oni su znak da se nešto menja.

Album Naboda „Bolesno“ je na svim platformama, a može se kupiti na Bandcampu. Prvi spot Nevena „Ostajem pozitivan“ ima 58 hiljada pregleda na Jutjubu. Drugi spot, „Novo telo, stari duh“, za tri nedelje sakupio je 20 hiljada pregleda.

Ova pesma tera da je slušaš po deset puta zaredom. Dirljivo je koliko njih iz „stare ekipe“ je podelilo „Novo telo, stari duh“ na društvenim mrežama. Ovo se nije desilo ni iz respekta, ni iz potrebe da „pomognemo deci“. Korovci iz devedesetih dele muziku samo kad baš (baš!) na nju odlepe.

Majak i Nabod su do jaja, članovi sva tri benda su kao porodica, ali popularnost Nevena će prebacivati srpske klince sa tamne strane i učiti ih muzici, drugarstvu i pobuni. Koncertna promocija njihovog EP-ja „U svakom srcu gore svetla“ biće u Dorćol Platzu, 14. juna, od 21 sat.

Povedite svoje dete.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari