Više od 5.000 potpisa za produženje roka

DANAS SAZNAJE
Stari studenti predali peticiju u kojoj traže još dve godine da okončaju studije

Ostavite komentar


  1. treba produziti rok i za doktorante koji imaju odobrenu temu i to do 2018 ustav garantuje steceno pravo

  2. Ovo je garantovano svakim statutom fakulteta… U Hrvatskoj su sudski dobili to što im je država uskratila ta prava i produžen je rok studiranja…

  3. Oni nisu nikom na teretu, ako diplomiraju to ce biti dobro i za njih i za ovo drustvo.

  4. Stari student placa sve troskove studiranja, niko mu nista ne placa, nije on na budzetu, niti on kome smeta. Po sadasnjem resenju moze da se studira i dalje, samo zbog tog formalnog roka mora ponovo formalno da se upisuje i da se taj upis plati, pa da se onda plus plati i ono sto bi se inace placalo da nema ovog roka. Ukidanjem roka za zavrsetak jedino se postize da fakulteti uzmu ogromne pare za te dodatne formalnosti koje su izmislili. U pitanju su hiljade evra po studentu, pa pomnozite to sa 10 000 studenata koji se ovde pominju, to je preko 10 miliona evra. Zato oni toliko insistiraju da kao ne mogu da promene zakon, da bi uzeli tih 10 i vise miliona evra.
    Zato treba zastitu traziti pred Ustavni sudom.
    Kazu produzenjem roka bi napravili nepravdu. Ne bi napravili nepravdu,vec bi nepravdu napravili ostankom tok roka, a oni bi se obogatili.

  5. Prave se moralne konstrukcije podobnosti i kvaliteta jer drzava nema uporiste u pravu pa bi time da nadoknadi taj osnovni nedostatak. Moral nije izvor prava vec pravna norma kao i ugovor koji je zakon za strane ugovornice. Drzava treba da prepusti trzistu ako hoce kapitalizam da ono resava problem kvaliteta a ne da drzava moralnim konstrukcijama i getoizacijom to radi ko u komunisticka vremena i da se mesa u sve i svasta. Postoje na zapadu testovi znanja pri zaposljavanju kao i provere znanja svakih pet godina. Zasto ne uzmu ovaj model. Ali onda ne bi uzeli novac od studenata zrtava tranzicije. Ugovor je izvor prava. Bolonjci znaju koje uslove su potpisali nisj im krivi stari studenti. Pravna sigurnost govori da se mora postovati ugovor sa starim studentima.

  6. Drzava unistava resurse znanja i nasim sistemima nema ko upravljati. Ovo podseca na pricu o dzinu i ljubicici koju dzin nemoze da ubere velikim prstima. Reforma smanjenje visokoobrazovanih nerazumnim razlozima? Dve godine nisu nista za drzavu a mnogo dobija i drzava i studenti zrtve tranzicije i lose politike 25 god.

  7. Naravno da treba produžiti rok za završetak studija po programu po kom su i upisane. Ne vidim nijedan problem da se to ne omogućima ljudima koji žele da uče. Za produžetak!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.