Novak Đoković teže, drugi igrač na ATP listi Rafael Nadal nešto lakše i 37. duel trenutno dvojice najboljih tenisera na ATP listi je zakazan u okviru finala US opena, večeras od 23.00 po srednjoevropskom vremenu. Rišar Gaske nije imao nikakve šanse u polufinalu protiv Španca koji blista na američkoj turneji i sudeći po prikazanom blagi je favorit u odnosu na prvog nosioca poslednjeg grend slema sezona, koji se sa Stanislasom Vavrinkom prilično namučio da bi se borio za titulu i sačuvao tron na listi najboljih tenisera sveta.


– Kad je ovde osvojio titulu 2010. godine, igrali smo u finalu i mislim da je igrao izuzetno dobro, dobro je servirao. Sada možda ne servira toliko jako, ali servis dosta dobro plasira i koristi ga jer zna da ima vrlo jak drugi udarac. Mislim da je vrlo dobar na riternu, što me je iznenadilo na Mastersu u Montrealu. I sam je izjavio da kad igra protiv mene na tvrdoj podlozi, treba da bude agresivniji i da mu je to taktika. To i očekujem protiv njega – objasnio je Đoković koji su glavni aduti Nadala u njegovom 18. grend slem finalu.

Istorija duela Đokovića i Nadala je posebna tema, a večerašnji duel će biti njihov 11. na grend slem turnirima i čak šesti samo u finalima turnira velike četvorke, a Đoković je kada su direktne borbe za titule u pitanju u vođstvu (3:2). Poslednji duel na US openu odigrali su u finalu 2011. godine, kada je Novak trijumfovao, ali su se od tada stvari dosta promenile, pa nema sumnje da će srpskom reprezentativcu biti teško da osvoji drugu titulu u Njujorku.

– Više bih voleo da igram protiv nekoga drugog, da imam veće šanse za pobedu. Novak je veliki rival i uvek igramo uzbudljive duele. Kada igrate takve mečeve, osećate se posebno. Čak i kada sam izgubio onaj meč u Australiji, bio sam srećan jer sam bio deo tog duela. To je dobro za obojicu, igramo na visokom nivou i mečevi postaju sjajni zbog toga. Igramo često duge razmene, dovodimo naše igre do limita i nadam se da ću biti spreman za to. Moram da nastavim da igram agresivno i odigram veoma dobar meč. Samo u tom slučaju ću imati šansu – više nego iskren bio je Španac, koji će pokušati da osvoji 13. grend slem titulu u bogatoj karijeri.

Đoković je plasmanom u finale sačuvao prvo mesto i odbranio bodove od prošle godine, kada je poražen u finalu od Endija Mareja, pa će Nadal morati još da pričeka i naporno radi da bi se vratio na čelnu poziciju ATP liste. Ove godine njih dvojica odigrali su tri duela, Đoković je slavio jednom u Monte Karlu, a Nadal poslednji put nedavno na Mastersu u Montrealu.

Dame sinoć za trofej

U reprizi prošlogodišnjeg finala US opena sinoć su se sastale prva i druga nositeljka, Serena VIlijams i Viktorija Azarenka, a titulu u Njujorku je branila domaća teniserka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari