Leskovačka Nevena, koja je u gradu na Veternici decenijama bila prepoznatljiva po brojnim preparatima i krilatici da je „fabrika lepote“, ovih dana je u znaku odlazaka radnika, a ključni razlog je teška finansijska situacija. Za napuštanje svoje dosadašnje firme izjasnilo se 149 uposlenika, a u fabričkim halama će ostati tek 105 radnika.

Najveći broj, njih 82, opredelilo se za deset prosečnih zarada u privredi Srbije, dok će ostali, uz odgovarajući nadoknadu, čekati ispunjenje uslova za penziju u NSZ.

Predsednik UO Nevene Vladimir Kostić ističe da u ovom trenutku u kolektivu ne radi nijedan fiksni telefon zbog neplaćenih računa, a samo lokalnoj samoupravi preduzeće je za komunalije dužno 20 miliona.

– Ako ovaj grad misli da mu ne treba Nevena i 256 zaposlenih i njihove porodice, može lako da reši problem, a voleo bih da mi neko u lokalnoj samoupravi kaže koja to firma, sem Zdravlja, normalno radi, kaže Nebojša Perović, predsednik Samostalnog sindikata Nevene.

Direktor Nevene Slobodan Jovanović planira povratak prepoznatljivog kvaliteta po čemu je kolektiv bio poznat i van granica Srbije, odnosno nekadašnje Jugoslavije. Nevena je nekada zapošljavala više od 750 radnika, a kada ju je kupila bugarska kompanija Bulcvat, u fabričkim halama je bilo 256 radnika.

– Nama su u Beogradu predstavnici vlasti pričali jednu priču, a radili sasvim drugo i to nas je i dovelo u sadašnje stanje, kaže Perović, dugogodišnji predsednik samostalnog sindikata.

U Neveni se može čuti da je kolektiv, posle raskida kupoprodajnog ugovora sa bugarskom kompanijom, došao u „stanje bez nade“, a političke podele „plena“ uzrok su sporog rešavanja statusa AD Nevena.

Povezivanje staža za 15 firmi

U periodu tranzicije bez radnih mesta u Jablaničkom okrugu bez posla je ostalo oko 20.000 radnika. U skladu sa zaključcima Vlade Srbije iz 2009. godine, 15 kolektiva sa područja okruga uputilo je zahtev nadležnom ministarstvu i ispunilo uslove za povezivanje radnog staža. „Posle realizacije stečajnog postupka u leskovačkoj opštini do kraja ove godine bez posla će ostati najmanje 500 radnika“, ističe Jovica Nedeljković, sekretar Veća Samostalnih sindikata za područje Jablaničkog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari