Povodom godišnjice rada Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor sumirao je rad tog tela i istakao da je njegov cilj da bude što aktivniji akter političkog života Vojvodine i Srbije.


 

– Kvantitativni pokazatelji rada jesu da je za godinu dana održano 18 sednica i ako gledamo poslednja četiri saziva, to je ubedljivo najveći broj u prvoj godini, gledajući od 2000. godine do sada. Mislim da je najviše interesovanja probudio rad Odbora za pitanje ustavnog položaja AP Vojvodine, koji je u poslednje vreme igrao veliku ulogu – rekao je Pastor.

On je apostrofirao i aktivnije učešće na republičkom nivou koje se ogleda u predlozima i amandmanima na pojedine zakone.

– Kvalitativno gledano, za ovih godinu dana ne može se zaobići činjenica da je posle devet godina skupština AP Vojvodina predložila skupštini Republike Srbije Predlog zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu, tri amandmana na Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2013, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i Predlog zakona o Razvojnom fondu AP Vojvodine. Posle devet godina predsednik Skupštine je imao mogućnost da obrazlaže ove predloge u Skupštini Srbije i mislim da je ovo jedan kvalitet koji se ne može zaobići bez obzira na to kakav je ishod tih glasanja – kaže Pastor.

Predsednik pokrajinske skupštine naveo je da je u prethodnih godinu dana bila prisutna podeljenost na poziciju i opoziciju, ali i da je u najmanje tri tačke postignuta veoma visoka saglasnost u donošenju akata, što je, prema njegovim rečima, dovelo do prevazilaženja podeljenosti na opoziciju i poziciju.

Takođe, u proteklom periodu, u poznatim situacijama političke napetosti koje su nastale nakon Deklaracije, on je ocenio da je parlament pokazao da može određene teme da vrati u institucionalne sisteme, da su svi predstavnici parlamentarnih stranaka pokazali visoku dozu umerenosti i razumevanja. Prema njegovim rečima, skupštinske sednice su bile duge, sa velikim brojem diskutanata, ali su diskusije bez obzira na oprečnost stavova ostale u granicama normale sa aspekta prakse evropskog parlamentarizma, te nije izrečena nijedna mera, niti je bilo koji poslanik bio udaljen sa sednice.

– Sa moje tačke gledišta bilo je teško biti predsednik Skupštine AP Vojvodine, ali gledajući sa ove pozicije i nije bilo teško. Pripremamo sednicu za 3. jul, na kojoj se može očekivati rebalans budžeta. Ja i dalje mislim da Skupština mora da jača uverenje i svoj položaj i da bude aktivniji činilac u političkom životu. Očekujemo i da se reše problemi u vezi sa Zakonom o nadležnostima Pokrajine, kao i donošenje platforme koju bi pregovarački tim trebalo da zastupa u tim pregovorima – kazao je Pastor.

Čekajući Godoa

Na pitanje o mogućnosti da Pokrajina predloži Zakon o finansiranju Vojvodine, Pastor je odgovorio:

– Realistično je da Pokrajina izađe sa svojim predlogom o Zakonu o finansiranju Vojvodine. Mi imamo zakonske kapacitete da to uradimo, ali postoji dogovor između predsednika pokrajinske vlade i ministra za ekonomiju i finansije, odnosno premijera, da jedna radna grupa zajedno radi na tome. Kao što znate, to je priča koja liči na „Čekajući Godoa“, jer mi ovo čekamo veoma dugo – zaključio je Pastor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari