Vlast ignoriše zahtev da se izmeni Krivični zakon i zaštite medicinari 1

Reprezentativni Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti zatražio je izmene Krivičnog zakona zbog učestalih napada na zdravstvene radnike i to tako što bi se u KZ uvelo posebno krivično delo „napad na zaposlene u zdravstvu“.

Ovo nije prvi put da ovakva incijativa dolazi od predstavnika zdravstvenih radnika.

Sličnih predloga bilo je godinama unazad. Kada je ubijena medicinska sestra u Šapcu, i sam ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da će biti pokrenuta incijativa za izmenu KZ. Ništa se međutim nije desilo.

Čak ni 2019. kada je incijativa advokata urodila plodom pa je u izmenjeni Krivični zakon uneto krivično delo napad na advokate, nije načinjena slična izmena kako bi se uključili i zdravstveni radnici.

Advokat Viktor Gostiljac, koji je bio predsednik Advokatske komore Srbije u vreme kada je izmenjen KZ, kaže da je najveći napor advokata da se zakon menja došao nakon ubistva kolege Miše Ognjanovića i kada se videlo da je broj napada na advokate drastično porastao.

Upitan o efektima ovih izmena, sagovornik Danasa kaže da postoji nekoliko stvari sa kojima advokati sada mogu biti zadovoljni.

– Vidimo da se primenjuje obavezno upustvo tužiocima da se u slučaju napada na advokate postupa po hitnom postupku. Takođe već imamo osuđujuće presude zbog dela napad na advokate. Ipak, kakav je pravi efekat ovih mera ne možemo znati sve dok se nakon nekoliko godina primene ne uradi analiza i jasno pokaže koliko je na primer bilo pravosnažnih presuda u ovim slučajevima. Sigurno da efekat mora postojati jer se ovakvim izmenama šalje poruka počiniocima da ako napadnu advokata, to delo će biti pod posebnom pažnjom. Isto bi bilo i u slučaju zdravstvenih radnika – navodi Gostiljac.

Osvrćući se na incijativu zdravstvenog sindikata, on kaže da mediji gotovo svakodnevno izveštavaju o ponekom napadu na zdravstvene radnike.

– Međutim, to su samo vesti. Neko mora da kaže da li je došlo do porasta napada na zdravstvene radnike. U tom slučaju mogli bismo da zaključimo da li se radi o sporadičnoj pojavi ili ne, jer ne može se na sporadične pojave reagovati sistemski. Kada je izmenjen KZ 2019, tako da obuhvati krivično delo napad na advokate, mi smo samo u prva tri meseca te godine imali više napada nego u prethodnih deset godina. Ako je tako i u zdravstvenom sektoru, onda je na zakonodavcu i predstavnicima lekarskih udruženja da reaguju – napominje Gostiljac.

Sinidikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti podsetio je prekjuče na niz napada poslednjih meseci.

– Izdvajamo samo one koji su objavljeni u sredstvima javnog informisanja u poslednjih par meseci kao npr. napad na medicinsku sestru na Infektivnoj klinici u Beogradu prilikom koga je razbijeno staklo na šalteru i kada je zaposlena pored verbalnog nasilja, pretrpela i telesne povrede, verbalni i fizički napad na zaposlenu medicinsku sestru u DZ Borča, kada joj je pacijent šutnuo u stomak posudu sa špatulama, koju je u tom trenutku držala u ruci, a kasnije i verbalni napad na doktorku, zatim fizički napad na doktorku u DZ Stari Grad prilikom vakcinacije, kao i napadi oružjem (nož, mačeta i pištolj) na zaposlene u hitnim službama u Beogradu, Kragujevcu i DZ Kraljevo – naveli su iz sidnikata.

Oni su rekli i da na „više puta istaknuti predlog Sindikata za izmenu KZ, predstavnici Ministarstva pravde se nisu udostojili ni da daju odgovor“.

Iz Ministarstva pravde nisu odgovorili ni Danasu.

Kada je naš list poslednji put pisao o ovoj temi (što je bilo 2019) kazali su da Ministarstvo ima stalnu radnu grupu koja se bavi izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i koja prikuplja i razmatra inicijative u vezi sa izmenama KZ-a.

Oni su tada naveli i da postojeći zakon već dodatno štiti zdravstvene radnike pošto obezbeđuje posebnu zaštitu osobama koje obavljaju poslove od javnog značaja, a zdravstvo je svrstano u tu kategoriju.

Kako su kazali, KZ predviđa da „ukoliko neko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica a to je učinjeno… prema licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti zdravstva, u vezi sa poslovima koje obavlja, to predstavlja kvalifikovani, odnosno teži oblik krivičnog dela“.

– Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koje su stupile na snagu 1. decembra 2019. godine dodatno su pooštrene kazne, pa i za krivična dela učinjena prema licima koja obavljaju poslove od javnog značaja – dodali su tada u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari