Sindikat: Napad na lekare treba da bude krivično delo 1

Povodom ničim izazvanih brutalnih napada na zaposlene lekare, medicinske sestre i tehničare i druge zaposlene u zdravstvu, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije još jednom ukazuje na neophodnost izmene Krivičnog zakonika u smislu pooštravanja kaznene politike za ovakve vrste napada i uvođenje novog krivičnog dela napad na zaposlene u delatnosti zdavstva i socijalne zaštite na način kako je to propisano u Krivičnom zakoniku za krivično delo napad na advokate, saopšteno je danas iz ovog sindikata.  

Oni podsećaju da su zaposleni u zdravstvu pod velikim stresom usled pandemije i da se na zaposlene u zdravstvu vrše svakodnevni verbalni i fizički napadi.

– Izdvajamo samo one koji su objavljeni u sredstvima javnog informisanja u poslednjih par meseci kao npr. napad na medicinsku sestru na Infektivnoj klinici u Beogradu prilikom koga je razbijeno staklo na šalteru i kada je zaposlena pored verbalnog nasilja, pretrpela i telesne povrede, verbalni i fizički napad na zaposlenu medicinsku sestru u DZ Borča, kada joj je pacijent šutnuo u stomak posudu sa špatulama, koju je u tom trenutku držala u ruci, a kasnije i verbalni napad na doktorku, zatim fizički napad na doktorku u DZ Stari Grad prilikom vakcinacije, kao i napadi oružjem (nož, mačeta i pištolj) na zaposlene u hitnim službama u Beogradu, Kragujevcu i DZ Kraljevo – navode iz sidnikata.

Oni kažu i da na „više puta istaknuti predlog Sindikata za izmenu KZ, predstavnici Ministarstva pravde se nisu udostojili ni da daju odgovor“.

-Podsećamo da smo godinama unazad upućivali inicijative nadležnim državnim organima u smislu da se izvrši izmena i dopuna KZ-a, kako bi zaposleni u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite uživali zaštitu od svakodnevnih napada. Nažalost, do današnjeg dana nismo naišli na razumevanje i inicijativa nije prihvaćena. Predlog Sindikata je da se uvede novo krivično delo napad na zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, na način da se omogući tužilaštvu da se za isto goni po službenoj dužnosti, što bi svakako delovalo na potencijalne učinioce krivičnih dela da dobro razmisle pre nego ih učine. Smatramo da postoji obaveza društva da zaštiti sve zaposlene u zdravstvu. Napad ne može i ne sme biti tretiran na način da zaposleni pokreće privatnu parnicu, jer se napad nije dogodio na ulici nego u zdravstvenoj ustanovi gde zaposleni rade štiteći opšti interes, a to je javno zdravlje – kažu iz sindikata ističući da preko 80 odsto zaposlenih tokom svoje karijere doživi verbalno nasilje, a preko deset odsto fizičko, te da je vreme da se tome stane na put.

-Ovo je kap koja je prelila već punu čašu nezadovoljstva zbog svega što se dešava u zdravstvu. Potrebno je razumevanje pacijenata i za zaposlene u zdravstvu i za probleme koje imamo da bi omogućili adekvatnu zdravstvenu zaštitu. U svakoj zdravstvenoj ustanovi videćete niz panoa na kojima piše koja prava imaju pacijenti, ali nigde ne piše da oni imaju bar obavezu na kulturno i dostojanstveno ponašanje prema zaposlenima u zdravstvu. Zbog svega navedenog, apelujemo na pooštravanje kaznene politike. Pitamo se, koliko još života zaposlenih treba da bude izgubljeno ili ugroženo kako bi konačno nadležni državni organi prihvatili višedecenijsku inicijativu Sindikata za izmenu KZ – zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari