"Vlast je verovatno najveći korisnik stranih donacija": Sagovornici Danasa povodom izjave Vladimira Đukanovića da treba zabraniti pojedine NVO 1Foto: fonet / služba za sardanju sa medijima

Prilično kontroverzne poruke šalju se građanima Srbije nakon što vlast ugošćuje predstavnike Fondacije Soroš, dok istovremeno njeni visoki funkcioneri traže zabranu NVO i civilnog sektora koji, poput njih, koristi donacije istih izvora.

 

Ovako su ocenili sagovornici Danasa jučerašnje izjave narodnog poslanika i predsednika Skupštinskog odbora za pravosuđe Vladimira Đukanovića da treba uvesti zabranu na pojedine NVO.

On je preko društvenih mreža poručio da Soroševe NVO treba izbaciti iz Srbije, dodajući da bi država trebalo da donese zakon kojim će se regulisati rad nevladinih organizacija.

„Država najhitnije treba da donese zakon kojim će se regulisati rad NVO sektora i da sve učini da se iste onemoguće da dobijaju novac za delovanje iz inostranstva. Posebno da sve učini i da izbaci iz zemlje sve NVO koje su pod Soroševim pokroviteljstvom“, napisao je Đukanović na društvenoj mreži Tviter.

Narodni poslanik, koji je i član Visokog savesta sudstva, a javnost ga pamti i kao advokata koji brani osumnjičenog Koluviju u predmetu Jovanjica, nije prvi koji pokreće ovu temu.

Naime, veoma često i veoma dugo u javnosti Srbije stvoren je negativan odijum prema NVO i civilnom sketoru, iako oni rade u skladu sa srpskim zakonima i zastupaju interese građana dok šira javnost, izgleda, i dalje malo zna o tome.

"Vlast je verovatno najveći korisnik stranih donacija": Sagovornici Danasa povodom izjave Vladimira Đukanovića da treba zabraniti pojedine NVO 2
Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

„Svakog avgusta, kad je malo dosadnije, imamo slične izjave. Prošle godine je to Pečat na naslovnoj strani objavljivao iako nije imalo nikakve veze sa sadržajem unutar novina. Ove godine, izgleda, to je Đukanoviću zapalo“ priča pravnik Milan Antonijević za Danas i dodaje:

„U suštini, decenijama je kod nas podizana ta vrlo gadna kampanja protiv NVO i civilnog društva zato što se znalo da su ti ljudi nezavisni, na koje ne možete uticati i koji zaista rade trasparentno, mislim na velike organizacije poput Fondacije za otvoreno društvo, Yucoma, Crte, Transparetnosti. To su organizacije koje imaju revizorske izveštaje, bez toga ne bi mogle da dobijaju uopšte podršku“.

I advokat Rodoljub Šabić, nekadašnji zaštitnik građana, kaže da Srbija ima zakon kojim se reguliše funkcionisanje civilnog sektora i da mu najave zabrane zvuče neozbiljno.

„Ta poruka koju šalje je perfidna. Naša javost ne zna dovoljno o tome da je finansiranje nevladinih organizacija potpuno transparetno i da organi vlasti u svakom trenutku, preko Poreske uprave, Agencije za sprečavanje korpupcije, Agencije za sprečavanje pranja novca i MUP-a mogu da im provere raspolaganje novcem za potpuno legitimne ciljeve, što i čine, nekada veoma grubo i bez ikakvog osnova. To treba da zanima građane Srbije, da njeni organi vlasti mogu na zakonit način, ako postoji razlog, da intervenišu“, ocenjuje Šabić.

"Vlast je verovatno najveći korisnik stranih donacija": Sagovornici Danasa povodom izjave Vladimira Đukanovića da treba zabraniti pojedine NVO 3
foto-BETAPHOTO-MILAN-OBRADOVIĆ

Sagovornik Danasa kaže da takve izjave služe za zaluđivanje javnosti i da predstavljaju dimnu zavesu.

„Sluđuju javnost i stvaraju privid da civilni sektor radi nešto protiv zemlje, a on zapravo radi na realizaciji legitimnih ciljeva i u interesu građana i zemlje. Posebno je perfidno a vlast to krije, da je zapravo ona ta koja je verovatno najveći korisnik tih stranih donacija, upravo vladajuća stranka. Tu ne vide nikakav problem a vide problem da se civilni sektor finanasira od istih invetsitora, sve zaboravljajući kako predsednik posebno ljubazno dočekuje vlasnike fondacije Soroš“, primećuje Rodoljub Šabić

Sonja Tošković, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava, smatra da Đukanovićeva izjava ima veze sa najavom da se fokus Soroševe fondacije premešta na Zapadni Balkan.

"Vlast je verovatno najveći korisnik stranih donacija": Sagovornici Danasa povodom izjave Vladimira Đukanovića da treba zabraniti pojedine NVO 4
Foto: Medija centar

„Ništa to nije novo, nije prvi put da čujemo takve stvari u narativu političara, pre nekoliko godina su predlagali zakon po ruskom modelu, kojim bi se ograničio rad nevladinog sektora. Ipak, zabrinjavaju pritistici koji postoje da se postupa po modelu Mađarske, Poljske, svega onoga što ne valja. Ne bih to baš naivno posmatrala, to je ipak poruka koja se šalje a može da ima veze sa najavom Fondacije otvorenog društva da će sada mnogo veći fokus biti na Zapadnom Balkanu. Sorošev sin je pre dva dana najavio da se povlače iz EU a da će mnogo veći fokus biti na Zapadnom Balkanu, Ukrajini, Rusiji, Moldaviji. Zanimljivo je da se baš sada komentariše Soroš a ne neki drugi donatori, iako imamo Evropsku uniju i USAID, koje su veliki donatori“, izjavila je za Sonja Tošković, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava.

Milan Antonijević podseća da je nedavno formiran Savet za razvoj ciivlnog društva i da je potpuno nelogično da se sada poteže ukidanje NVO u Srbiji.

„Mislim da ta njegova rečenica o uvođenju zakona i progonu govori dosta. On mora, za početak, da pogleda zakone, mi u Srbiji imamo krivično delo rasna i druga diskriminacija, u kojima se kaže da je proganjanje pojedinaca i organizacija zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost krivično delo, i to ozbiljno. Drugo, mogao bi da se upozna sa dokumentima koje Vlada izrađuje a tiču se podrške civilnom društvu. Nedavno smo imali formirnje Saveta za razvoj civilnog društva, koje je iniciralo ministarstvo a iz svega stoji Vlada Srbije. Očekivao sam od njega da te stvari zna, da ne obmanjuje javnost u Srbiji da može da se donese takav zakon. On može o tome da mašta, da privlači pažnju ali to je neozbiljno, govori o pravom rasulu ideja“, kaže za Danas Milan Antonijević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari