U okviru međuregionalne saradnje Istre i Vojvodine, a kao deo programa manifestacije „Dani Istre u Vojvodini“, održan je radni sastanak sa predstavnicima institucija kulture u Vojvodini na temu „Iskustva Istre u EU“.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić apostrofirao je ovom prilikom brojne sličnosti i paralele koje dve regije imaju i zbog čega imaju dobru saradnju. Pored njega, sastanku je prisustvovao i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, kao i konzul Republike Hrvatske u Srbiji Dragan Đurić.

Istarsku županiju predstavljao je župan Valter Flego, koji se zahvalio na gostoprimstvu, naglasivši da su ovo 15. po redu susreti pod nazivom: „Dani Istre u Vojvodini“ i da saradnja kao takva uvek nudi nešto novo.

– Menjaju se tehnologije, svet ima brzu komunikaciju, ali uvek na kraju ostaje prijateljstvo i saradnja bazirana na ljudima – rekao je župan Flego.

– Ljudi prave posao i u novim okolnostima ostvaruje se i novi vid saradnje koju smo mi tokom ovih dana uspostavili. Formiranjem mešovite radne grupe, dogovorili smo se da ćemo u narednom periodu mi sa naše strane uraditi od tri do pet evropskih projekata u kojima će Vojvodina biti jedan od partnera, a sa druge strane u vojvođanskim projektima daćemo podršku za saradnju. Zato danas i jesmo na ovom skupu, kako bismo preneli jedan deo našeg iskustva u pristupu Evropskoj uniji, čiji smo član od jula prošle godine – zaključio je u svom izlaganju Valter Flego.

Upravo o tim iskustvima Istarske županije u međunarodnoj saradnji i EU poslovima govorio je Oriano Otočan, načelnik Upravnog odela za međunarodnu saradnju i EU poslove Istarske županije. Prema njegovim rečima, Hrvatska je 28. punopravna članica Evropske unije, pa samim tim i Istra, koja je dvojezična regija, gde je u upotrebi i italijanski i hrvatski jezik.

– Na osnovu naših iskustava, možemo da naglasimo da je najvažnije aplicirati sa što više projekata o čemu blagovremeno treba upoznavati i širu javnost, kako bi se i ona na neki način uključila. I Istra je kao i Vojvodina članica AER-a, Skupštine evropskih regija od 1994. godine, imamo brojne bilateralne saradnje sa mnogim regionima, ali i bez potpisanog sporazuma sarađujemo i mnogo šire. S obzirom na to da se nalazimo jednim delom naše teritorije i na Jadranskom moru, naš fokus je bio turizam, ali sa turizmom ide i kultura u opštem smislu, gde smo uključili i promociju našeg autohtonog vina i maslinovog ulja. Dok smo bili predpristupna članica na raspolaganju nam je godišnje bilo 150 miliona evra, koje nismo u potpunosti iskoristili, danas je to cifra od 1.7 milijardi evra raspoređenih u narednih sedam godina za različite projekte – kazao je on.

Vladimir Torbica, načelnik Upravnog odela za kulturu Istarske županije preneo je iskustva Istre kada su u pitanju EU projekti u kulturi, koja je usko povezana sa turizmom.

– Cilj svakog napisanog i realizovanog projekta je bila zapošljavanje ljudi, istakao je Torbica, a naš fokus je usmeren ka projektima „IPA Adriatica“ i „IPA Slovenia“, koje su raspolagale sredstvima za te namene. Osnovni problem čitave Hrvatske danas je to što su potrebna i sredstva za ulaganje u EU projekte, koje pojedini gradovi i županije nemaju, tako da projektna sredstva mogu i da izmaknu – istakao je Torbica

Pokrajinski sekretar Branislav Bugarski, u ime pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu upoznao je istarsku delegaciju sa prednostima Vojvodine, koja je kao regija unapred planirala budžetska sredstva za te namene.

Delegacija iz Hrvatske kod Pajtića

Delegaciju iz susedne Hrvatske primio je i predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić. u razgovoru sa županom Flegom istaknuto je da Vojvodina i Istra ostvaruju uspešnu saradnju, koja u budućnosti može biti još čvršća. Predsednik Pokrajinske vlade ukazao je na značajnu činjenicu da su dve regije sredine koje neguju iste vrednosti po pitanju multikulturalnosti, multietničnosti i multijezičnosti, a što doprinosi još boljem razumevanju. Pajtić je kao jedan od načina za unapređivanje saradnje naveo i sam njen nastavak u okviru pružanja podrške programima koji doprinose razvoju Vojvodine i Istre. Ta saradnja, prema Pajtićevim rečima, ogledala bi se kroz jačanje konkretnih projekata u okviru privredne saradnje, sa posebnim akcentom u oblasti turizma, kao i u okviru poljoprivrede, industrije, te kulturne razmene. Pajtić je naglasio značaj jačanja univerzitetske saradnje, koja ima najveće benefite po mlade ljude i zajedničku budućnost. U razgovoru o mogućnostima proširenja saradnje Vojvodine i Istre, istaknuto je da će Vojvodina i Istarska županija formirati zajedničku radnu grupu u cilju rada na zajedničkim evropskim projektima. Istarski župan Valter Flego potvrdio je da postoje i interesi i potencijali za intenziviranjem saradnje u okviru niza područja, kratko podsetivši na prednosti Istre i aktuelni privredni život ove čuvene hrvatske regije. On je posebno naglasio značaj koju saradnja može ostvariti kod drugih evropskih fondova sa značajnijim resursima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari