Vulin: Srbija van vojnih saveza 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/DS (arhiva)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija vojno neutralna, da nikada neće postati deo bilo kog vojnog saveza, kao i da sama odlučuje o sebi, svojoj spoljnoj i vojnoj politici.

Vulin je kao počasni gost prisustvovao u Moskvi zajedničkom zasedanju ministara odbrane država učesnica Zajednice nezavisnih država (ZND), država članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Izrazio sam svoju veliku zahvalnost zbog poštovanja politike neutralnosti, koju dobijamo od svih članica pomenutih inicijativa, a posebno svima onima koji nisu priznali lažnu državu Kosovo i koji nas podržavaju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, na prvom mestu Ruska Federacija i NR Kina, istakao je Vulin.

Vulin je rekao da je jedna od tema konferencije bio i Drugi svetski rat, tokom koje je iskazano veliko poštovanje prema Srbiji i njenoj žrtvi.

Potpisali smo Deklaraciju kojom se obavezujemo i pozivamo svet da prestane da menja, da pokušava da menja istoriju, jer istorija o Drugom svetskom ratu i istina o Drugom svetskom ratu je samo jedna i samo su jedni pobednici u Drugom svetskom ratu i samo su jedni poraženi, predočio je Vulin. Mi ne možemo i nećemo da prihvatimo da bilo ko zaboravi koliko je srpski narod doprineo pobedi nad nacizmom.

Takođe, veoma smo zahvalni Crvenoj armiji i sećanju na borbu koju su vodili sa jugoslovenskim partizanima za oslobođenje, zaključio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari