Za Dečane čak 23,5 miliona, ništa za žene žrtve nasilja

TRAGOM
DANAS saznaje: Rezultati konkursa Ministarstva pravde za dodelu 351,5 miliona dinara prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja

Ostavite komentar


  1. Dobro da li ste vi normalni, zlonamerni, šta je vama????? Strašno je što za žene žrtve nasilja nije izdvojen novac. Ali kakva ogavna ideja staviti to u korelacijski odnos sa novcem za Dečane i Gračanicu!!!!Pa da li bi ijedan ozbiljan list na svetu dovodio u antagonistički odnos izdvajanje za kulturnu baštinu staru i po deset vekova, a pri tome UGROŽENU, od varvarskog ponašanja onih kojima je oblast gde se znameniti spomenici kulture nalaze??? Nemam reči. Samo gnušanje. Svađate narod sa njegovom vlastitom kulturnom baštinom. Sramno. Ne morate da objavite, ali stid vas.

  2. Naslov vase vesti je cinican.Ako dobro procitate vest koju ste sami napisali,videcete da projekti za nase manastire na Kosovu i Metohiji su skoro duplo manji,nego sto je recimo ministarstvo zdravlja dobilo..Ne vidim razlog da na ovakav nacin zelite da stavljate u fokus manastir Decane,upravo u trenutku njegove(pa i nase) borbe sa albanskim protestima povodom vracanja manastirske zemlje…Da li Vama smetaju nasi manastiri i kulturno nasledje na prostoru Kosova i Metohije!?Prepopuricio bih Vam posetu ovim manastirima koje ste prozvali,jer ce te videti da je njima itekako potrebna bilo kakva pomoc,imajuci u vidu da ih i u 2016-oj godini cuvaju tesko naouruzani pripadnici KFOR-a,zbog pretnje po bratstvo mnastira Visoki Decani…Pozdrav od vaseg citaoca iz Zvecana,sa Kosova i Metohije.

  3. Baš lepo a ubrzano propadanje kamenih skulptoralnih ukrasa na fasadama nikome ne smeta,(kolektivnom upravljaču Republičkog zavoda), ne postoji uzavodu ni uvid u stanje objekata, manastirske celine, stanja slikarstva program potrebnih radova već se radi stihiski po želji igumana i vladike ito je najbolja slika stanja zaštite spomenika u Srbiji – servis za ispunjavanje želja SPC. Blago spomenicima

  4. Ako pogledate APR i javne finansijske izveštaje nevladinih organizacija, AŽC je prošle godine imao budžet od oko 500 hiljada evra. Nije im dovoljno? I šta uopšte one rade s tolikim novcem?!

  5. Vidim da je komentar kako bez tog novca nema sredstava da se plaćaju crkve na KiM koje još uvek čuva KFOR. Budžet SPC je u 2015. bio oko 500 miliona evra ili skoro 40 miliona evra više nego Vojske Srbije i čak 400 miliona više od samog KFOR-a. Ako je SPC toliko stalo da sačuva svoje svetinje neka prodaju jedan BMW, jednu zlatnu stolicu pa neka plate privatno obezbeđenje.

    Da Srbija daje svakom Srbinu na Kosovu na mesto onoga šta daje za plate i penzije popova davala bi preko 7000 evra godišnje po glavi, šta je 19 prosečnih kosovskih plata.

    Crkva treba da živi od dobre volje vernika, a ne na grbači građana koji često i nisu vernici.

  6. Kao neko ko je detinjstvo proveo u Decanima i ko je jako dobro upoznat sa situacijom na Kosovu i Metohiji, kao i situacijom u kojoj se nalaze manastiri u nasoj pokrajini, a pogotovo Decani, smatram da ovo apsolutno nije u redu. Nije u redu manastir pretvoriti u hotel! Nije u redu da ljudi koji su svoj zivot posvetili Bogu zive u tolikoj raskosi. Nekada se znalo kako se znalo kakav se zivot vodi u manastirima, a danas je sve suprotno. Zalosno je sto u ovoj zemlji niko ne mosli o nemocnim ljudima i nevinoj deci. Ali sve dok se crkva bude mesala u politiku i sve sto je van crkve, sto ne bi trebalo nju da dotice, bice tako… a narod je taj koji to dozvoljava. Plasim se da nam sledi period slican srednjem veku…

  7. Nije to ništa, i od ministarstva kulture su na konkursu dobili milion dinara za reviziju fonda biblioteke manastira Studenica. Revizija spada u redovne bibliotečke poslove koje zaposleni u bibliotekama rade u sklopu drugih poslova, a ne da budu dodatno plaćeni. Kao da crkva nema dovoljno para…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.