U Pljevljima je u maloj sali Skupštine opštine Pljevlja održan sastanak radne grupe koja radi na realizaciji projekta obnove infrastrukture u Bukovici i povratku izbjeglog stanovništva iz tog kraja. Sastanku su prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković, predsjednik opštine Pljevlja dr. Miloje Pupović, predstavnici Udruženja građana Bukovice i jedan broj Bukovičana zainteresovanih za povratak.


Nakon sastanka predsjednik opštine Pljevlja dr. Miloje Pupović, istakao je da je tema bila gradnja stambenih i pomoćnih objekata, puteva i priključenje objekata na elektro mrežu u Bukovici. Pupović je naglasio da je to projekat Vlade Crne Gore koji traje od 2008. godine i naglasio da je značajn dio već urađen. „Iako je priključak objekata na elektroenetgetski sistem bilo složen i taj se posao privodi kraju. Ponavljam, ovo je projekat Vlade, dakle državni projekat, koji isključivo država finansira, a ne iz stranih fondova. Uloga Opštine je bila da bude servis državi na realizaciji ovog projekta, a kasnije da vodi brigu o putevima i građanima koji žive tamo“, kazao je Pupović.

Član radnog tima za Bukovicu, ministar za ljudska i maninska prava dr Suad Numanović zahvalio se na podršci lokalne uprave na realizaciji ovog projekta i naglasio da je ukupna vrijednost projekta 4,5 miliona evra. On je istakao da je do sada, od planiranih 106 objekata, urađeno oko 70, asfaltirano oko 20 kilometara puteva, a probijeno i nasuto oko 50 kilometara puteva.

– Za ovu godinu obezbjeđeno je oko 500.000 evra koji će biti utrošeni za izgradnju novih 15 objekata i novih puteva. Planiramo da kompletan projekat završimo do kraja 2015. godine. Koristi od ovog projekta neće imati samo oni na koji se ovaj projekat odnosi, već i stanovništvo koje već živi tako. Nadam se da će se kroz realizaciju ovog projekta ubrzati povratak raseljenih, naglasio je ministar Numanović.

Direktor Direkcije za javne radove Žarko Živković izrazio je nadu da će posao biti završen do kraja naredne godine, a do sada je urađeno oko 5000 kvadrata građevinskih objekata, od čega je oko 3700 stambeni prostor, a oko 1300 su pomoćni objekti, kazao je Živković. Predsjednik NVO Udruženje građana Bukovice u Sarajevu Fahrudin Čutuna zahvalio se Vladi na tome što se i pored recesije izdvaja novac za realizaciju ovog projekta.

Prema izvještaju Udruženja građana Bukovice iz Pljevalja, tokom rata u susjednoj BiH, od 1992 do 1995. raseljeno je 95 bošnjačkih porodica sa 277 članova, čime je ova teritorija gde su većinu činili Bošnjaci etnički očišćena. Ubijeno je šest Bošnjaka, zapaljeno je više od deset kuća, kao i džamija u selu Planjsko, eksplozivom je porušen kameni minaret u selu Raščići, kidnapovano je i odvedeno u zatvor u Čajniče 11 ljudi, od kojih je petoro staraca nakon jedan mjesec vraćeno u Pljevlja, a ostali su razmijenjeni u Goraždu. Sve kuće su demolirane, a imovina opljačkana, desetine Bukovičana je pretučeno, a dvoje je izvršilo samoubistvo. Do sada je rasvijetljen samo jedan slučaj, ubistvo Džafera Đoga, koji je sud kategorisao kao „obično“ ubistvo.

U sudskom procesu koji je vođen u bjelopoljskom Višem sudu u slučaju Bukovica koji je podiglo državno tužilaštvo, optuženo je sedam pripadnika VJ i policije Crne Gore i svi su oslobođeni zbog nedostatka dokaza, kako je navedeno u presudi.

Nema veze sa izborima

Ministar Suad Numanović je, odgovarajući na novinarska pitanja, odbacio svaku mogućnost zloupotrebe ovog projekta u predizborne svrhe i istakao da je spisak onih koji su obuvaćeni ovim projektom napravljen 2008. godine i nije mijenjan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari