I pre završetka, za oba kluba blede i turbulentne fudbalske jeseni bilo je očigledno kakvi su profili igrača potrebni vodećem Partizanu i samo jedan bod slabije rangiranoj Crvenoj zvezdi da bi jači ušli u prolećni deo šampionske trke, pa ni uprave večitih rivala nisu tajile prioritete u kupovini u zimskom prelaznom roku, koji u Srbiji startuje 20. januara i završava se 22. februara, osam dana pre početka drugog dela sezone 2013/2014.

I šestostruki uzastopni prvak iz Humske i njegova prva pratilja iz Ljutice Bogdana već nedeljama pokušavaju da nađu najbolja i najjeftinija rešenja na problematičnim pozicijama u sve tri linije tima, a zajednička im je najava tumbanja najdefanzivnijeg dela ekipa, jer su i jedni i drugi prečesto i isuviše lako primali golove, čak i od protivnika s hronično slabom realizacijom.

– Želimo da se pojačamo s štoperima i desnim bekom – saopštio je već na promociji u naslednika smenjenog Vuka Rašovića novi trener crno-belih Marko Nikolić.

Jedna nepoznata je rešena još pre kraja 2013, pošto je posle doskorašnjeg trenera Vojvodine stigao i kapiten Novosađana, Miroslav Vulićević, kojem je istekao ugovor sa „lalama“, pa se bez evra obeštećenja preselio u Beograd. Očekivalo se da istim putem krene i Branislav Trajković, ali najbolji štoper Jelen Superlige u prošloj godini sedi na „tri stolice“ i ni on ni Vojvodina nisu načisto da li će karijeru nastaviti u nekom od dva najveća srpska kluba ili u neimenovanom turskom prvoligašu, koji je više od ostalih potencijalnih kupaca zapeo za nedavnog debitanta u našoj A reprezentaciji.

U Partizanu su spremni da ga čekaju još neko vreme, ali u međuvremenu su se dali u poteru za alternativnim rešenjima na poziciji centralnog defanzivca, gde je samo najiskusniji Milan Obradović igrao konstantno dobro, a u slučaju neprodužavanja ugovora s Vladimirom Volkovim otvoriće se i pitanje levog beka. Angažovanjem „slobodnog agenta“ Nikole Drinčića i otpuštanjem najzvučnijeg letnjeg pojačanja Đembe Đembe prebrinute su brige na mestu zadnjeg veznog, dok će status prvog golmana posle završetka saradnje s neprikosnovenim Vladimirom Stojkovićem pripasti oporavljenom Milanu Lukaču.

Paralelno s ovom potragom traje još bitnija bitka za novim centarforima.

– Četiri napadača su idealna, a trojica minimum. I to različitih karakteristika. U toj kupovini nemamo pravo na grešku – jasno je Nikoliću, koji s upravom i menadžerom mladog Crnogorca čini sve da izdejstvuje zeleno svetlo Vojvodine za povratak Petra Škuletića u klub čiju je omladinsku školu prošao.

Međutim, Nikola Kojić i Ismael Beko Fofana još nisu dobili konkurenciju, drugi pik Argentinac Andres Rios izabrao je ponudu iz Argentine, a najveća Nikolićeva želja Uroš Đurđević hoće iz špica Rada pravo preko granice.

Njegovog kolegu Slavišu Stojanovića, sa Zvezdine klupe, muče slične muke.

– Od početka sezone ponavljam da su na potrebna dva centralna defanzivca i još jedan desni bek. Očekujem da najkasnije u prvoj nedelji priprema budemo kompletni, kako bismo stigli da se uigramo i što bolje pripremimo za nastavak borbe za toliko čekanu i željenu titulu – zamislio je stručnjak iz Slovenije, ali mu uprava do sada nije ispunila nijednu novogodišnju želju.

Još nije bilo odigrano poslednje jesenje kolo, a s beogradske Marakane bačene su dve medijske bombe, od kojih će teško koja eksplodirati. Milan Biševac bi bio sjajno pojačanje u sredini neiskusne i nesigurne zadnje linije, isti efekat imao bi i dolazak Aleksandra Lukovića za levog beka, ali malo je realno da aktuelni i bivši seniorski reprezentativac Srbije milionske zarade u Lionu i Zenitu zamene bednim platama na svaka tri, četiri meseca u voljenoj Zvezdi. Pogotovo Biševac, koji standardno igra i na velikoj je ceni u Francuskoj. Mnogo izvodljiviji je dolazak za džabe Ognjena Vranješa, koji je dobio odrešene ruke od Alanije i želi da nadoknadi izgubljeno u prvom mandatu na Marakani, i(li) Zvezdinog deteta Vujadina Savića, kojeg Bordo sprema za novu pozajmicu.

Ni situacija s desnim bekom nije ništa bolja u ovom trenutku. Jedina izvesna stvar je da će ga prezaduženi crveno-beli, kao i njihove sve siromašnije komšije, moraju naći u Srbiji ili najdalje u regionu. U opticaju su mnoga imena, a poslednji koji je izbio u prvi plan je Duško Dukić, kojem je istekao ugovor s Jagodinom, a upravi je zapao za oko još dok je kao defanzivac kulskog Hajduka mučio beogradski tim. Za razliku od Partizana u Zvezdi imaju „višak“ u veznom redu i napadu, čija će najveća pojačanja biti povratak teško povređenih Darka Lazovića (krilo) i Đorđa Rakića (centarfor).

Malo kvaliteta, malo ponuda

Rupe i obe klupske kase takve su da ne bi trebalo sumnjati da će čelnici Partizana i Zvezde rado prihvatiti „jake“ ponude, čak i za najvažnije im igrače. Pod uslovom da ih bude, jer je jadan i čemeran fudbal u poslednjem večitom derbiju oborio i onako nisku cenu slabim timovima s Topčiderskog brda. Mnogo je zainteresovanih za odlazak u pečalbu, naročito među zvezdašima koji sve češće traže i dobijaju raskid ugovora na konto nagomilanih dugovanja (poslednji su tako otišli defanzivac Filip Mladenović i vezista Marko Vešović), ali na najboljem glasu su Miloš Jojić, Andrija Živković i Vladimir Volkov iz Partizana, odnosno suparnički golman Boban Bajković.

Klinci za veliku scenu

Na spisku igrača za zimske pripreme naći će se i klinci iz omladinskih škola dva kluba. Stojanović bi trebalo da testira talenat napadača Luke Jovića (rođen 1997.), ofanzivnog veziste Mihaila Ristića (1995), zadnjeg veznog Marka Grujića i levog beka Miloša Brajovića (obojica klasa 1996). Partizan je ranije promovisao krilnog vezistu Andriju Živkovića (1996), koji je preko prvog tima već stigao do najjače selekcije, u finišu jeseni pridružili su mu se vršnjak Danilo Pantić (organizator igre) i jedno leto mlađi špic Ivan Šaponjić, pa neće biti veće selidbe kadeta i omladinaca u seniorsku postavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari