Zašto je 11. novembar državni praznik?

U Srbiji se zvanično proslavlja od 2012. godine

Ostavite komentar


  1. Zahvaljujem se piscu gdinu Maricicu Zach ova clanak.Danas Sam naucio nesto sto nisam znao is istorije.

  2. Lep tekst.Jos lepsa ilustracija gde se od pobednicke sake ne vidi mali prst na kome treba da pise Srbija.Bez malog prsta ne moze ni palac da stisne agresore.Moguce da i nije greska kod vas,vec je taj prst amputiran u drugom svetskom ratu u Jasenovcu.Sretan vam praznik….!

    1. Pa napisali su kada je potpisan mir u Versaju, odnosno tzv. „Versajski sporazum“, 28.juna 1919 godine…
      A i više n’o jasno piše u tekstu.
      11. novembar je „Dan primirja“, tada je potpisano primirie, a i to Vam piše tekstu.

      1. Posto ne slavimo 1. Novembar 1918. kada smo isterali Austrougare iz Beograda, a nije ni 1. Dec. 1918 praznik kada je proglasena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca…a slavimo primirje koje su potpisali Nemci i Francuzi…onda je svakome pismenom jasno sta EU ocekuje od nas!
        Da se odreknemo sopstvenih praznika i slavimo njihove, pogotovo ako mi proslavljamo dane kada njima nije bas islo dobro!

  3. Kakav dan primirja, valjda dan kapitulacije Nemačke i Austrougarske u Prvom Svetskom Ratu !!!

  4. Po komentarima se moze videti koliko su ljudi zadojeni mrznjom prema zapadu. A oni su nam pomogli i stavili nas u red pobednika. Da smo i devedesetih bili sa njima isto bi bili pobednici a tako smo gubitnici i ko zna sta nas dalje ceka. Da pomogli su nam i 95′ jer armija BiH je imala sve u svojim rukama,cisto da se zna ko ih je zaustavio.

  5. Pre tačno 100 godina??? 1918??? Ovakve greske ne bi smele da vam se dešavaju. Kad se nešto kopira treba proveriti šta da li odgovara u tom trenutku!!!

  6. danas je potpisana kapitulacija, a ne pimirje. bar mi je učitelj tako pričao… ili zbog eu(ez) je mekše „primirje“, koje još traje.

  7. Velika Britanija je upravo sa dva minuta ćutanja odala poštu stradalima u Prvom svetkom ratu. Kod nas se ovakva obeležavanja koriste za skupljanje političkih poena. Nedostojni smo svojih predaka.

  8. Znaci zahvaljujuci SNS-u imamo jos jedan praznik.
    Ovu vladu uopsteno mnogo vise interesuje proslost nego buducnost.

  9. 11. Nov je potpisano primirje!
    Nije kapitulacija
    A osim 11. Nov,Evropski dan,Srbija moze da slavi sta god zeli,ne vidim nikakvu „umesanost“ EU.
    Sto se tice Srbije,treba sve da slavi u vezi velikog rata ili prvog svetskog jer posle toga Srbija samo srlja u propast i ne zna da stane!

  10. Posle 11. Novembra 1918. Srbija se pripaja Vojvodina kao ratna odšeta i kreće ripovanje Vojvodine koje traje i dan danas…

  11. Svi Saveznici treba da slave istog dana. Tako se radi izmedju ostalog da se ne bi prekidao ekonomski lanac. Ja ne mogu da dobijem kolegu u FRA jer on danas ne radi, a ja sutra 12.11. Isto je i sa praznikom Svi sveti, kada svako u svom domu slavi svog Sveca i niko ne radi, dok mi bahanališemo ko pagani cele godine.

  12. Dan primirja se slavi u svim zemljama potpisnicama primirja? Ferdinand Foch je bio francuz a admiral Rosslyn Wemyss englez, znaci samo u te dve zemlje. Kakve veze MI imamo sa tim? A mir su potpisali i italijani koji ne slave…

  13. Nisu svi presrećni zbog 01.12. Dan kad je okupirana Vojvodina i počelo rasturanje imovine i ljudi.

  14. Praznik. A svi rade. I ne može niko da spreči gazde da puste radnike kućama. Zato ovaj praznik neće zaživeti. I mnogo njih ne zna šta se slavi i posle deset godina, jer i dalje rmba u privatnom preduzeću.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.