Zašto je Srbija izgubila Kosovo

Ostavite komentar


  1. U cemu je razlika izmedju nezavisnog Kosova i nezavisne Republike Srpske Krajine. Zasto uvek postoje dvostruki arsini i uvek na stetu Srba…

    1. Jedina razlika između Krajine i Kosova je u činjenici da su Albanci prihvatili sporazum u Rambujeu a predstavnici RSK nisu prihvatili plan Z4. Zapadnoj javnosti ovi dokumenti su poslužili kao izgovor za akciju, u slučaju Kosova za bombardovanje Srbije u slučaju Hrvatske za isterivanje Srba i to je jedina razlika između ova dva slučaja

      1. Razlike:
        RSK je imala ponusu-plan z4, široke autonomije u okviru međunarodno priznate Hrvatske. Odbili su. RSK je nastala vojon pobunom Srba iz Hravatske(razlozi za ovo su brojni-mnogi opravdani, ali ne za ubijanje i proterivanje hrvata civila i rušenje gradova). Međunarodna zajednica-velike sile, usvojili su princip granica republika u bivšoj sfrj, kao granice novih država..Srbija je pokušala da ratuje protiv ovih odluka i dobila 300 hiljada izbeglica iz Hrvatske, katastrofalan poraz i gubitak teritorija na kojima su Srbi vekovima živeli(ne gubitak teritorija za Srbiju već za Srbe), uništenu ekonomiju, siromaštvo, i na kraju gubitak pokrajine u kojoj je činala užasne zločine i na kraju pokušala da , pred kamarama celog sveta!, protera 800.000 albanaca. Šta se dešavala u republikama u kojima se ratovalo, i na Kosovu, poznato je celom svetu, ali nije poznato Srbima, nije poznato i tebi. Ovde se ima iskrivljena slika zasnovana na lažima, manipulacija i populizmu vladajućih elita u poslednjih 30tak godina. Zbog toga ne znaš razliku.

      2. Jesu prihvatili posle zavrtanja ruke i objasnjenja da za njih taj sporazum nije obavezujuci i da ga Srbija i onako ne moze prihvatiti. Mozda se neko seca nasupa M. Not-so-bright kad je uspanicena jurila sipratrsku delegaciju da im objasnu o cemu se radi. Neverovatna glupost i promasaj Milosevica i srpske politike sto su uopste ucestvovali u namestenim „pregovorima“.

  2. Istinito! Ubojito! Hrabro! Bez ostatka i tako neophodno! Veliko, veliko BRAVO za autora ovog sjajnog teksta. Ne bi bilo na odmet da se setimo šta je to stid i poniznost, umesto sto svakodnevno lupetamo i nadmecemo u ispraznom nacionalističkom busanju u prsa. Ovaj tekst bi trebalo objavljivati svaki dan, kako bi ga ljudi ne samo procitali, već i naučili napamet. Jer to je jedina ISTINA o odnosu Srbije i Kosova. Ne služi nam nažalost nimalo na čast , ali se konačno moramo suociti sa njom. To je preduslov našeg ljudskijeg puta u budućnost .

    1. Ja sam sa Kosova, mini su sa Kosova I ja kazem da je ovo e samo pristrasan clanak o istini na Kosovu vec I clanak sa brojnim dezinformacijama. Autor se nije morao truditi da se lazno predstavlja. Kakav sram!

  3. Srbija je izgubila Kosovo , kao i ostale ratove ’90-tih zato što se udaljavala od NATO-a posle pada berlinskog zida za razliku od ostalih balkanskih zemalja . Čak je u sukobu Jeljcina protiv komunista u Rusiji podržavala komunističku opciju , pa je ponekad i Rusiju imala protiv sebe . Što praktično znači da se Srbija svrstala u Varšavski pakt posle njegovog nestanka iako je bivša Jugoslavija bila jedina komunistička zemlja u Evropi koja nije bila članica tog saveza , a čak je imala i posebne veze sa NATO paktom . Sve ostalo su priče . U svakom građanskom ratu se dešavaju užasni zločini na svim stranama, nema logike da samo jedna strana može biti kriva .

    1. Premise su ti pogrešne, pa ni konkluzija ne može biti bolja!
      Srbiju je uništila alavost njezinih političara, želja za Velikom Srbijom, te kompleks veće vrednosti!
      Napadalo se i Sloveniju i Hrvatsku i BiH i Kosovo…kakve veze ima NATO s tim?!?!?!?!

    2. Ti ocigledno nisi ziveo u Jugoslaviji devedesetih, pa ti je nepoznata cinjenica o raspadu SFRJ i gradjanskom ratu koji je izbio? Dok su se ostali ‘svrstavali’, mi smo imali neka druga ‘posla’, pa mi bas i nije jasno sta si to hteo da kazes?!

  4. Da li su Albanci bojkotovali Jugoslaviju a potom Srbiju time sto nisu izlazili na izbore, sto nisu placali porez, struju i ostale dazbine? Da li su Albanci sistematski otkupljivali zemlju i kuce od Srba? Da li su Albanci digli ustanak protiv drzave u kojoj su ziveli? Da li su Srbi tek posle oruzanih akcija UCK pokrenuli vojnu akciju protiv istih? Da li su srpske vlasti sproveli etnicko ciscenje i izvrsili ratne zlocine tek po sinhronizovanom napadu na Srbiju od strane NATO pakta i susedne Albanije? Da li su zapadna sredstva infomisanja prikazivali realnu sliku na terenu ili je bilo vestih manipulacija kao recimo u Racku? Draga Ivana, ima mnogo pitanja na koje bi voleo da cujem odgovor od Vas, da ima puno istine u Vasem tekstu ali i mnogo „praznih mesta“. Nista u zivotu nije crno belo a pogotovo odnos Srba i Albanaca u 20. veku.

    1. Poštovani Zorane malo više treba se upoznati sa razlozima zašto albanci nisu izlazili na izbore , te da nisu plaćali poreze, struju i ostale dažbine .Pa su zemlju otkupuvali zato što skupo su naplatili idrugo što i ja sam bio na Kosovubih prodao i bi nastavio da živim u centralnoj Srbiji gde su uslovi života mnogo bolji nego na Kosovu.Taćno je da su se digli na ustanak zato što silom ukinuta autonomija Kosova i Vojvodine i postali grđani ili još gorije od građana drugog reda .A šta misliš ako bi Kosovo dobilo status republike u sastavu SFR-ja , koja po nacionalnom sastavu mnogo bolje je stajala nego napr. Crna Gora ili Makedonija .Ja sam ubeđen da albanci ne se digli na ustanak.Albanci su želeli da žive u SFRJ-ju ali ravnopravni sa drugim nartodima .Za etničko čistenje Kosova bolje pročitaj dokumente koji su objavljeni počevši od Memoranduma Akademije Srbije i dsr.Pre rata ne samo u Srbiji nego i u Makedonije je postajno se govorilo o iredentizmu , o separatizmu. nacionalizmu albanaca a da to nije tačno pokazuju izbori na Kosovu i Albaniji gde dve stranke koji su u svojim političkim programima imali ujedinjene albanaca u jednu državu dobili Albaniji i na Kosovu samo 4% što pokazuje i dokazuje da iredentizam i ,nisu imali podršku naroda , a da ne govorimo pre toga.To je bilo čista i namerna propaganda da bi albanci u Jugoslaviji bili sumnjivi u bivšoj Jugoslaviji.I da duljim dalje još jednom ponavljam albanci su hteli i želeli da žive zajedno sa drugim nartodima Jugoslvije u istoj državi no da budu ravnopravni u svemu sa ostalim narodima biv. Jugoslavije .Malo više čitaj i druge stavri a ne samo ono što ti se imponira samo od jedne strane .

      1. @ve-ra
        Hvala ti sto si nam omogucio ili omogucila da procitamo i nesto sa druge strane, predivne su te vase velikoalbanske narcisoidne bajke… Iako nista novo nismo procitali od uobijacejong albanskog izigravanja nevinasca i prebacivanja odgovornosti na druge. Albanci su u Jugoslaviji i Srbiji imali sva moguca prava, koja pripadaju nacionalnoj manjini, neuporedivo vise nego sto su Srbi ili Grci imali u Albaniji ili sto ih sada imaju Srbi u „drzavi kosova“ .Nikada tu nije radilo o jednakosti i demokratiji nego samo o neizivljenom velikoalbanskom nacionalizmu i ekspanzionizmu. Dokaz za to je i Makedonija gde se uck prebacila odmah posle zavrsetka sukoba na Kosovu sa ciljem da instalira „Iliridu“, jos jednu etnicki ociscenu i albanizovanu paradrzavu ali dokaz su i nekih 400.000 Madjara koji su ziveli u istoj toj Srbiji, pod istim sistemom i kojima nikada na pamet nije palo da podizu pobunu, traze republike ili da pod maskom „borbe za slobodu i jednakost“ proturaju svoje prizemne nacionalisticke interese i ciljeve.

  5. Prilično jak tekst. Voleo bih da znam nešto više o autoru. Gugl ne pomaže baš mnogo.

      1. Pise se NE ZNA! A cini se da Mita i vi ne znate da „guglate“, inace biste pronasli gomile linkova povezanih sa imenom dr. Ivana Ahela.

  6. Ovaj tekst je poslenja kap u casi odluke da nikada vise u zivotu ne kupim ni jedan primerak Danas-a na kiosku kao i da bojkotujem svakoga ko se oglasava u Danas-u.

    1. Ne moraš da kupuješali najviše se čita ovaj dnvni list i zato što je najobjektivniji.Prikazuje stvari realno .Što nećeš da kupuješ znaći ne želiš da slušaš istinu i drugaćije mišljenje .Od takvog ćitaoca Dnevni list nema da izgubi ništa osim što postaje interensantnije .

      1. Kao prvo, ovaj tekst Dr. Ahela nema nikakve veze sa istinom nego spada u propagandisticke pamflete za sta ne treba izdvojiti ni jedan dinar a sto se tice profila citalaca koje privlace ovakve „istine“ Dr. Ahela, tesko da ce se Danas njima (vama) usreciti ili da takvi citaoci podizu nivo Danas-a. Naprotiv.

  7. Da li je moguce da je Danas toliko pukao da mora da objavljuje ovakve agit-prop pamflete? Mogu da razumem da se sns spusta na ovaj nivo i da u svojim „novinama“kao npr. „Informer“ objavljuje na naslovnim stranicama nekakvo botovanje, ali da „Danas“ to isto radi? „Danas“ koji se hvali svojim visokim novinarskim i profesionalnim standardima? Neshvatljivo.

  8. Zbog ovakvih „tekstova“ se „Danas“ pretvorio u „Drugosrbijanski Informer“. Bravo za urednika.

  9. A ko ste Vi,ako mogu upitati? I cega ste Dr.? I kad vec spominjete UN, molim malo „postenja“-ovakva nezavisnost Kosova nije dosla od institucija UN. Da jeste, vec bi kosovo bilo u istom. Svako dobro. P.S. Malo istorije (ne sa BBC-a i ostalih prigodnih…)

  10. Sa obzirom da je autor „dogurao“ do titule doktora, trebao bi da zna da u nauci svaku informaciju treba da potvrdi vise izvora da bi bila vjerodostojna. Da je prario taj princip onda bi saznao da u clanku ima bar desetak netacnih informacija. Navescu 3 koje najvise upadaju u oci:operacija Milosrdni andjeo ne postoji, zvanicno ime operacije bombardovanja je United force( Ujedinjena sila) , odnosno americki dio operacije je Noble anvil(Plemeniti nakovanj). Druga netacna je vjekovno ognjiste. Bas i nije, veci dio Albanskog stanovnistva na Kosovu je ili doseljen od cetrdesetih godina XX vijeka ili su njihovi potomci. Treca netacna je o proterivanju 800 hiljada Albanaca od strane Srbije. Nije bilo masovnih iseljavanja Albanaca do pocetka bombardovanja. Zlocina nad Albanskim stanovnistvom je svakako bilo,bilo je svakako neuporedivo manje nego kolateralne stete u Iraku i Avganistanu, ali daleko od toga da je Jugoslavija bombardovana iz milosrdja, prije ce biti da je bombardovana zbog opstanka Nato.

  11. Doktor Ahel je ovim tekstom održao lekcije našim državnicima i političarima. Da se nije krilo šta su počinile na Kosovu naša vojska i policija lakše bi se rešio kosovski problem. Istina bi pobedila. U želji da se promeni, Vučić je prihvatio neka gledišta Čede Jovanovića. Šteta je što češće ne prihvata konstruktivne predloge i stavove ovog opozicionog lidera.

    1. Autor teksta je krenuo od premise da je represija srpske države kriva za albansku pobunu na Kosovu, a da je problem umesto parcijalno posmatrao u širem regionalnom kontekstu mogao se zapitati otkud Albanci iste separatne težnje ispoljavaju u Makedoniji prema tamošnjoj državi u kojoj imaju sva prava? Pored Srbije i Makedonije definisali su pretenzije na Epir u Grčkoj, a u Crnoj Gori kroz institucije osvajaju jedan po jedan deo teritorije, uz blagonaklonu politiku Mila Đukanovića. Baviti se analizom ovako kompleksnog problema, a bez sposobnosti da se problem sagleda u širem kontekstu, glavni je problem ovog teksta. Autor priznaje da su Albanci na niskom civilizacijskom nivou za šta krivi državu Srbiju, koja nije matična država ovog naroda te ne može biti odgovorna za njihov “nivo“. Ti Albanci sa Kosova su posle Drugog svetskog rata bežeći od bede u Albaniji bili naseljavani na Kosmetu, davana su im imanja, stoka i novac da započnu bolji život, dakle Srbija je uložila u njihovo materijalno stanje, ali civilizacijski nivo su doneli iz matične države, on je deo viševekovne istorije i kulture koju nisu imali. Danas imamo situaciju da taj narod na takvom civilizacijskom nivou na kom jeste, otkida delove susednih država i pravi veliku nacionalnu državu. Ko stoji iza toga i hoće li biti rata, bilo bi interesantno da se neko u Danasu pozabavi ovom temom. Neko sa širim analitičkim opsegom.

      1. Bravo Tanja. Ovo je mnogo vise „doktorski“ pristup nego Ivanin pamflet. Ko moze da napise ovako supalj pamflet ocigledno nije svestan ili nema prestavu o kompleksnosti problema, globalno politickoj pozadini i istorisko-socijalno-kuturolosko-politicko-ekonomskim elementima.

      2. Pre nego sto pocnete govoriti o svim pravima Albanaca u Makedoniji, podsetite se da su Makedonci kopirali Milosevica u mnogim kreativnim zakonima:
        – I u Makedoniji kao i u Srbiji, decji dodatak za trece dete srpskim, odnosno makedonskim porodicama je dupliran, a albanskim (u Srbiji i bosnjackim) se decji dodatak za trece dete nije isplacivao. Taj zakon je u Srbiji ukinut tek 2002 a u Makedoniji krajem 2001.
        -Maticne knjige drzavljana Srbije su iz svih mesta sa albanskom (i bosnjackom) vecinom povucene u Beograd 1992 i vracene tek 2002. Dobiti uverenje o drzavljanstvu je bilo nemoguce. Makedonija je kopirala Srbiju 1993 i povukla sve maticne knjige u Skoplje. Oni su cak isli i dalje: pravili su kopije maticnih knjiga bez Albanaca.
        – Sve prodaje nekretnina u kojima su Albanci, odnosno Bosnjaci bili kupci morale su se registrovati iskljucivo u Beogradu, odnosno Skoplju uz trostruke dazbine.
        Potrazite sluzbene glasnike iz tog perioda pa cete videti u kakvom polozaju su Albanci bili i u Srbiji i u Makedoniji pa cak i u Crnoj Gori.

        1. Kladim se da su Albanci iu Srbiji i u Makedoniji bili u daleko boljem polozaju nego npr. Srbi ili Makedonci u Albaniji za sta je najbolji dokaz to sto Srba i Makedonaca u Albaniji skoro da i nema, dok se broj Albanaca u Srbiji Makedoni povecao. Pre dvadesetak godina kukanje o ugrozenim pravima Albanaca je moglo da prodje, bilo je puno naivnih, danas vise ne!

          1. Dokaz da su Srbi ili Makedonci imali potcinjen pilizaj zato sto ih sad tamo nema je vrlo klimav jer nema nekih dobrih dokaza da ih je ikad bilo. Ali cak i da je polozaj Srba u Albaniji (ili bilo kog naroda bilo gde) jako los, nije razlog da jedna drzava donosi ZAKONE kojima DISKRIMINISE svoje GRADJANE na nacionalnoj osnovi.
            Mene bi bilo sram da bilo cime pravdam takvu diskriminaciju.

          2. @Gastarbajter
            Vrhunac tvog neznanja je recenica u kojoj si napisao da nema dokaza da je Srba i Makedonaca ikada bilo u Albaniji. Ali dobro, znamo da je kriza na trzistu te je suludo ocekivati da se u zamenu za burek moze angazovati neki zaista ozbiljan spiner.

  12. Претпоставио сам да ми нећете објавити коментар. Али то је логично, али на штету и Вас и Ваших поштованих читалаца. Истина је нажалост да су ваши новинари завршавали социологију, полиитчке науке у већини. То нажалост нису школе већ идеолошко политички курсеви а њихови професори од оснивања до данас политички комесари,осим ретких изузетака.Слична је ситуација на свим западним универзитетима.Да ли знате да сваки пут када амерички факултети објаве нешто критично по ЦИА, ЦИА позове декане и каже им да ако то уче своје студенте, да их онда државна администрација неће запошљавати. Борите се за демократију и грађанско друштво. Али нисте у стању да видите да је највећи непријатељ демократије управо мишљење која сте научили на овим факултетима. Да ли би европска друштва овако рапидно пропадала да је све оно на шта се позивају:просветитељство, рационалистичка филозофгија, марксизам … били управу?Запамтите управо ће ове идеологије омогућити повратак нацизма који ће свет одвести у погибељ милијарди људи.Запамтите највећи нацисти су борци за људака права. Али они немају довољно знања да то схвате. Нисам вас џабе упутио на Токвила и Мирољуба Јевтића.Јевтић је један од ретких у читавом свету данас који правилно објашњава шта се дешава. Проверите то. Упишите на гуглу:criminal law, political sociology,ontоlogy… па ће те видети да нема ниједног научника са Балкана, ниједног, да га гугл истиче иза ових дисциплина иако даје по 200-300000 погодака. Једино ако упиштете political science religion појавиће се Јевтић као први. Пре Американаца, Енглеза, Аустралијанаца, Руса, Немаца… Знам да ни ово неће објавити али проверитер ове чињенице можда вас загризе савест јер , не знате, да припремате највећи могоћи холокауста за кога је Хитлер био играчка.

  13. Poštovani Ivane, postoji puno spornih mesta u vašem tekstu. Srbija još uvek nije izgubila Kosovo. Još uvek je na snazi rezolucija 1244 po kojoj je Kosovo sastavni deo Srbije. Po mišljenju Badinterove komisije, Kosovo je takođe u sastavu Srbije. Neistina je da je Međunarodni sud u Hagu dao pravni legitimitet proglašenju republike Kosovo. Međunarodni sud pravde je utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo, zato što međunarodno pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija. U savetodavnom mišljenju predsednik suda je saopštio da rasprava o pravu na samopredeljenje ili „nužnu secesiju“ od postojeće države nisu u domenu rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, jer izlaze izvan okvira pitanja koje je postavila Generalna skupština UN. Dakle, sud se praktično proglasio nenadležnim.
    Zločina je bilo, i za to su Srbi osuđeni. Albanci za svoje nisu. Ali, Albanci su, kao i Srbi, krenuli masovno u izbeglištvo nakon početka bombardovanja. Priče o potlačenosti Albanaca su netačne. Oni su imali sva prava u Srbiji i ta prava su ima bila zagarantovana i poštovana. Ali, oni su želeli više Osvajali su teritoriju demografski i sistematskim proterivanjanjem i zastrašivanjem Srba čiji se broj na Kosovu drastično smanjivao tokom vremena. O tome govore popisi u XX veku. Postoji i mnogo tragičnih priča o srpskim žrtvama. Sve žrtve zaslužuju poštovanje. Pitanje je i koliki je broj žrtava stradao od masovnog bombardovanja od strane NATO. Bilo bi lepo da se sučelje mišljenja. Nije istina da Srbi ne znaju šta Albanci misle. To šta oni misle propagirali su svi zapadni mediji i zato je ono što Albanci znaju „ono što svako već zna“. Ali to “ono” je sporno po više osnova. Uostalom, pogledajte prava Srba na Kosovu. Posebno onih zatočenih u enklavama ili onima kojima se onemogućuje povratak. Kome odgovara da ta strana istine ne bude “ono što već svako zna”? Molim da zarad objektivnosti, objavite ovaj komentar

  14. Cenim i čuvam Vaša sistemski obrađene analize kosovskog problema, a objavljene u ovom listu, čime ste savetovali tadašnju vlast, pemijer Koštunica, da je Ahtisarijev plan prijhvatljiv za Srbe i Srbiju. A zašto Vas nisu posluišali razlog nije samo nezanaje tj. „učenje onog što svako već zna“.
    Kosmet su Albanci planski i sistemtično, od Prizrenske lige 1878., zaposedali, uz ilegalnu pomoć matične države Albanije, a bez veće smetnje od strane zajedničke države svih naroda i narodnosti – Jugoslavijie.
    Godine 2006. javio mi se mladi advokat iz San Franciska da želi da dođe da vidi Prizren „duhovni centar Albanaca“ kako je slušao devedesetih godnina u Tirani na plačenoj edukaciji sa drugim mladim pravncima sa univeriteta Berkli, Stanford, Jel i Harvard. Dočekao sam ga u Skoplju gde sam živeo, i pokazao mu mesta nekada srpske imperije na imerijalnom brdu na koje je sada je velika Američka ambasada koju sam ja nazivao dok sam pisao i govorio na televiziji u Skoplju, da je to Regionalna direkcija. Sve dok nisam video slično zdanje iste namene u Beogardu. Amerikanca sam upoznao sa mojim prjateljem Albancem porekolm iz Prizrena, koji ga je upozorio da je opasno za mene da se pojavim u Prizrenu, zašta mi je dao brojeve telefona svojih rođaka ako bude trebalo da zatražim pomoć. Poveo sam Amerikanca kroz nekada Tursku, sada Albansku i Makedonsku čaršiju, gde mi je Amerikanac pokazao u izlogu albanske knjižare veliku knjigu nalsovljenu KOSOVA, koju su Amerikanci dobili u Tirani na engleskom jeziku. A to znači da ima i drugih knjiga prilagođene lažima abanskih istoričara koje su poklonjene svim velikim bibliotekama, unverzitetskim, gradskim, a ima ih i u biblioteci Bele Kuće. Kada sam 2000. godine bio u Njujorku, mogao sam da slušam i gledam televizije u valasništvu Albanaca, Hrvata, Bugara, no ne Srba i Makedonaca
    Sutradan otišli smo na Kosovo. Putem na 50 kma od Skoplja pokazao sam mu u pravcu sela Nerodimlja, odmaralište cara Dušana i njegove svite na pola puta od Duhovnog centra Prizrena. Naravno, o tome sam mogao da mu pričam tek kada smo izašli iz autobusa i smestili se kod porodice moje sestre sa četiri sina, snaja i unučad. Još jednom je Amerikanac čuo od Albanca na koga sam računao da nas preveze do Prizrena, a pitao sam da čuje Amrikanac, čiji je duhovni centar Prizren?. Odgovio je, da je do skora bio srpski duhovni centar.
    A sve moje nade bile su da da ću Amerikanca odvesti u Manastir Grčanicu i pokloniti mu neku knjigu ili brošuru u kojoj su napisane istoriske činjenice. No, vrisnuo sam od bola kada sam doznao da u Manastiru nemaju ni retka napisanog niti na srpskom jeziku a tek na egleskom!!! Zatražo sam da se sretnem sa Igumanijom. Kada sam joj rekao da tražim brošuru za Amerikanca albaniziranog sa lažnom istorijom, odgovorila je da nemaju para da kupe takve knige. Pitao sam je što niste tražili od doktora pravnih nauka, prvo pedsednika Srbije, a tada predsednika Vlade, Koštunice, za da dobijete neku štapanu brošuru, a ne samo razglednice srpskih vitezova stradalih u Kosovskom boju? Igumaniji se oči napunile suzama, zašta sam morao i ja da zaplačem i zaćutim.
    Amerikanca sam sutra dan odveo kod mojih u Staro Gracko. Pokazao sam mu spomen ploču na nekada Domu kulture, masakrirarnih „14 žeteoca“, od kojih petoro moga roda. Do Doma na putu pokazao sam mu trag pada kasetne bombe koja je ubila dvogovišnju devojčicu dok je spavala u krevetu pored svoje majke.
    Kada smo došli kod moga rođaka koji drži prodavnicu, rođak mi je rekao da sam mu doveo u kuću Klintona, našta se Ameikanac smejao, inače, po prirodi obojica dobri Ljudi…

    Suživot je jedino rešenje koji bi odgovaralo preostalom delu srpskog naroda na Kosmetu, kao i ojađenim Albancima. Naravno oba naroda to sada upražnjavaju koliko im to dozvoljavaju politilčke mafije. Duhovni vođa takvog rešenja bio je ubijeni od strane srpske mafije Oliver Ivanović. Dok oni Albanci koji su takvo mišljenje imali više nisu živi, a oni koji su živi moraju da ćute. Naravno, takvo rešenje je savremeno i LJudsko. Nije politikansko kakvo praktikuju srpska i albnska mafija koje vladaju, jedna u Beogradu i Severnom delu Mitrovici, a druga u Prištini.

  15. (drugo javljanje)

    Izuzetan tekst. Takođe je kristalno jasan i potencijalno idealan za neke buduće udžbenike istorije. Udžbenike – lako ostvarive ako postoji dobra volja – koje bi razumni istoričari iz svih krajeva Jugoslavije voleli u školama umesto sadašnjih otrovnih pamfleta.

    Vidim, međutim, da se Danasovi čitaoci ne slažu sa dr Ahelom. To je njihovo pravo. Ja mislim da je autor teksta konstatovao stvarno stanje. Uzroke koji su imali strašne posledice. I koje je lako proveriti (uzroke) ako se pošteno prisetimo nedavne istorije. Posledica se ne treba podsećati jer ih upravo sada živimo. Niko ih akutnije ne oseća od oca Save i dr Rade Trajković.

    1. Na zalost Vesna moram da odgovorim na vas komentar. Tek iz komentara saznadohnda je doticna osoba doktor (nauka valjda). Doktorova/doktorkina metodologija ja ravna nivou mega-gega univerziteta a doktorat verovatno u ravni sa „Malim“ imostalim velikim doktorantima takvih univerziteta. Odnosno ovde unovom pamfletu je vrlo plitka i rukovodjena formom i namerom. Pamflet obiluje lazima i laznim tumacenjima istoriskih dogadjaja i dokumenata od UN do Haga a uz tomse poziva na „opste poznate cinjenice“ ( kao one o novinarima/medijima i podrsci) koje unstvari ne postoje. Previse magle na malom prostoru, ali dobro za diskusiju i komentare. Za sve ostalo, tuzno. Tuzno je objaviti ovakvo napisanije i navoditi ljude na pogresne zakljucke. Tuzna je i cinjenica koja se vidimiz nekih komentara da neki josmuvek vrlo malo znaju o pozadini i cinjenicama vezanim za desavanja oko raspada Jugoslavije i ratova ukljucujuci Nato rat-ove od Hrvatske, Bosne, Makedonije pa do Kosova (da ne sirimo dalje).

      1. @Srboljub Nikolić @palanaštvodrugosrbijanštine et al.

        (ako se urednici Danasa slože da odgovor objave, s obzirom da uredno štampaju dopise ama baš svih osim onih na koje se dopisi odnose)

        Imam pravo na mišljenje, bilo ono istovetno ili različito od vašeg. U svojim osvrtima nikada nikoga nisam vređala, uključujući nervozne ljude koji izgleda smatraju da urednici Danasa njih treba da pitaju za dozvolu oko izbora tekstova. Takođe, zato što mi je važno ono što napišem, vodim računa o pravopisu i njegovim pravilima. I potpisujem se svojim pravim imenom, ne šiframa i pseudonimima.

        Jedna od određujućih odlika pravih palančana je mržnja, strah od onoga što je izvan ‘naše’ granice i zaostajanje za velikim svetom. Spadam u osobe koje su upravo dijametralne tome, pa je takav epitet protraćen kada sam ja u pitanju. Kao i da sam nekakav drveni advokat ljudi koji razmišljaju drugačije od onih koji JESU palančani; ovi, naime, misle da na svetu ne postoji niko drugi do ‘mog’ naroda i ambicija njegovog despotskog vođe. Kada žele da reaguju na tuđe mišljenje, u stilu loših đaka gugluju odrednice koje će im, možda, pomoći da napišu lep seminarski, a da se uopšte nisu nu udubili u temu.

        Srdačni pozdravi.

        1. @Vesna Mitić-Nedeljković

          Bas je to lepo i tako malogradjanski biti zaljubljen u sebe i imati tako visoko misljenje o samoj seb i o komentarima u kojima se opravdavaju hrvatski i albanski nacionalisti i sovinisti kao i njihovi spineri, kao sto je Dr Ahel. Ako neko smatra da je sirokih pogleda i da je gardjanin sveta onda ce sasvim sigurni biti kritican prema srpskom nacionalizmu, srpskoj politici, srpskim politicarima ali i narodu koji takve politike i politicare podrvajau. i to sa punim pravom. ali sigurno nece istovremeno da aplaudira drugima koji to isto rade samo zato sto nisu „moj narod“. tj.g&%&no ne mirise na ljubicice samo zato sto ga je istovario neko izvan „mog naroda“ . Jedan od razloga zasto je Srbija tu gde je i zasto ima despotske vladare ili zasto vodi promasenu politiku je i u trecerazrednosti onih koji smatraju da su „u koraku za velikim svetom“.

        2. Vesna, niko ovde nikome ne uskracuje pravo na misljenje i razmenu stavova, razgovor, itd… Moj komentar se odnosio na nepoznavanje cinjenica ( u smislu ako ne znamo,,tesko je o necemu onda imzakljucivati, razgovarati) i iznosenje pohvale autoru ovog teksta/ pamfleta. Autor u naslovu otkriva svoj tendenciozni pristup, a potom iznosi cinjenice da bi tu svoju tezu/ tendenciju potkrepio. I tu nema nista lose jer svako od nas cesto vuce na svoju stranu ali ima jako lose sto Dr. autor ne iznosi prave cinjenice, a one koje iznosi nisu tacne ili pojedini zakljucci se ne mogunizvuci iz nih. Tako da Bih vam ja Vesna iskreno preporucio vise citanja i bolje informisanje. Vase je koliko daleko u istoriju Srpsko-Albanskih odnosa hocete da idete (Prizrenska Liga, II Svestski Rat)? Mozda je intresantnomza vas da krajem II Sv. Rata granica sa Albanijom nije postojala. Nasa vojska impolicija su pomagale Albaniji u odbrani i zastiti teritorije sve negde go 1948 i raskida sa Staljinom. Mozda ce vas zanimati da se nastava odvijala na Albanskom jeziku a da su knjige bile uvozene iz tog poslednjeg bastiona Staljinizma (pomalomi Mao-izma). Mozda ze vas zanimati nivo investicija SFRJ i Srbije u Kosovo od rat na ovamo. Mozda ce vas zanimati stopa prirastaja sfanovnistva, itd. Mnogo raznih aspekata ovog problema postoji (jer je kompleksan i dugotrajan). I svaki od tih aspekata moze da bude premet razgovora. Ali na zalost ovaj pamflet moze da bude samo povod za razgovor i nista vise ( i to ne tako dobar, zbog prethodno recenog). Inace ne znam kako dodjoste do „palanke-palancana“? Rastao sam misleci da je Svet moj. Trebalo mi je malo vise da ziveci i putujuci razumem taj svet. Na zalost svako ima svoju palanku. Ali im to ne smeta da svoju palanku vole pogotovu zbog onih pravih, dubinskih vrednosti a ne zbog porsnosti i rekla kazala.

        3. @Vesna Mitić-Nedeljković

          Ah ta palanacka fascinacija „velikim svetom“ opisana jos od strane Nusica…. Samo, ovaj pamflet kojim ste odusevljeni cak ni ne dolazi iz tog „velikog sveta“ nego iz vrlo malog i ogranicenog komsiluka i pun je neistina, zamena teza i moze se svrstati samo u amatersko spinovanje za racun jedne od umesanih strana ili u licna i nacionalna opterecenja autora. Pre nego sto nesto proglasite odlicnim ili preporucite za skolske udzbenike, bilo bi jako dobro da proverite CINJENICE i da prosirite znanje o tematici a i da ukapirate da se kvalitet nekog teksta ili autoraili politicara ne meri prema tome da li je i koliko pljucnuo po Srbima i amnestirao druge ili svoje.

    2. Proguglajte termine „autosovinizam“, „stokholmski sindrom“, „poturica“, saznacete zanimljive stvari o sebi i kako ste dosli do toga da izigravate advokata svakog ko je na bilo koji nacin na suprotnoj strani od Srba. Od advokatisanja u korist ustasoida do onih koji podrzavaju velikoalbanske nacionalisticke projekte. Mozete da proguglate i kako se zaista MSP izjasnio u vezi Kosova, sadrzaj R1244 itd i onda uporedite sa tim sta je ovaj „Dr Ahel“ nakuckako u svom „delu“, cisto da vidite kakve amaterske lazi i manipulacije ste proglasili za „izuzetan tekst“.kome je mesto u „buducim istorijskim udzbenicima“.

  16. Pamflet ovakvog sadrzaja i angazovanje ovakvog „strucnjaka“, inace Hrvata, rudarskog inzenjera ni po cemu relevantnog za pitanje Kosova pokazuje svu tragikomicnost i o caj onih koji podrzavaju albanizaciju Kosova i legalizaciju mafijasko-nacoske paradrzave na Kosovu. Da li je moguce da nisu u stanju da nadju nekoga ko ce napisati ozbiljniji tekst nego su spali na ovo? A sta tek reci za autosoviniste koji su pali u trans citajuci ovaj pamflet i kojima je jedini kriterijum za „dubinu“, „istinititost“ i „istorijsku tezinu“nekog teksta da li su ili nisu Srbi okrivljeni za svo zlo na ovoj planeti dok notorne lazi, zamene teze, besmisleni zakljuci i spinovanje u tekstu „ne vide“

  17. Naslov nije baš adekvatan jer pšrvo bi trebalo kako je Kosvo bilo pod Srbijom i na koji način ona bila sastavni deo Srbije .Dobrovoljno ili silom .Na to treba prvo odgvoriti pa onda kako je Kosovo se odvojila od Srbije .Jer kada se kaže da neko nešto izgubio predpostavlja se da je to bilo nejgovo ali kako je nastalo njegovoo.Komentator Zoran je naveo samo posledice ali ne i razloge zašto albanci tako se ponašali.Odgovor je mnogo jasan jer ono što su imali 1974 izgubili , jer ko zna ko je organizirao demonstracije studenata 1981 god.a po Božiidaru Spasiću bivšeg UDBAŠA te demonstracije je organizirala ruska ambasad jer nemoguće je objasnite da po nešto više od 10 meseci po smrti Josipa Broza Tita to je nešto nemoguće i nesvatljivo .

  18. Zato sto ga je izgubila politicki, vojno, moralno, ekonomski i demografski.
    Srbija je izgubila sve ratove i sve poduhvate koje je vodila u ime Jugoslavije.
    Srbija je moralno unistena dravnim udarom 1903. i od toga teroristickog cina se nikada nije oporavila.

  19. Ima istine da je zlocina bilo ali nigde u ovom tekstu nisam procitala sta je bio povod sukoba. Siptari su hteli nezavisnu drzavu na srpskoj teritoriji. Decenijama su radili sve da do nje dodju. Zivog coveka su osamdesetih na kolac nabili jer nije hteo da proda svoju zemlji a komunisti su to zataskali. Nisu hteli da ucestvuju u institucijama zemlje u kojoj zive. Citave albanske lorodice su u pogranicnim oblastima ubijane ako ne poslusaju teroriste koji su dosli iz Albanije a ne sa KIM. Nisu hteli da rade u drzavnim institucijama jer su im branili. Obican svet se plasio bilo kakve saradnje sa Srbima. U neka sela policija decenijama nije smela da udje. I na kraju tog procesa su uzeli oruzje u ruke. Trebalo je da sedimo i gledamo? Desavalo se da vojnici udju u siptarsku kucu i nadju samo staricu na krevetu koja bi se potom raznela bombom i srpski vojnici su tako stradali. Oruzje su drzali skriveno po kucama u rogovima. Oruzja je bilo u vecini kuca tog „civilnog“ stanovnistva. Albanci su 99. na Kosarama napali Srbiju. Albanci iz Albanije. Kazu pogazena im prava Ustavom 1990. A koja normalna zemlja bi ostavila ustav iz 1974. gde jedna pokrajina (i druga) ima prava veta na donosenje republickih odluka. Sta tacno opravdava terorizam? Secate li se vi da su nam policajce ubijali iz zasede kao glinene golubove a Sloba nije hteo odmah da posalje vojsku. Da je srece da jeste. I posle se namontira Racak, gde su nalazeni lesevi sa otkopcanim slicevima jer nisu stigli da ih sve lepo preobuku, na nekima krv tece uzvodno.

    1. Srbija je OKUPIRALA a ne oslibodila Kosovo 1912 protiv volje vecine stanovnistva a na osnovu nekih „nebeskih tapija“ o svetoj srpskoj zemlji. U tom ratu presudnu ulogu (to nam nisu rekli na casovima istorije) je igrala francuska ratna avijacija koja je ratovala na nasoj strani. Kumanovska bitka je brzo resena jer su pre nje francuski avioni bombardovali tursku vojsku. Srbija i Bugarska su se prvo dogovorile da podele Makedoniju pa su onda ratovale 1913 i tu smo mi pobedili i uzeli celu Makedoniju. Srbija i Grcka su nameravale da podele Albaniju, ali su Engleska i Francuska rekle njet na zahtev Austro-Ugarske.
      Posle toga, svi napori Srbije (uz kraci prekid 1966-70) za „resavanje“ kosovskog problema su bili usmereni na premestanje Siptara bilo gde (u Albaniju, Tursku, na onaj svet). Posto ih je bili previse za premestanje a zadrti su kao i mi, svi ti projekti su propali. Zadnji je bio Milosevicev projekat 1999 da ih (skoro) sve otera, popali im sva dokumenta i ne dozvoli im da se vrate. E tad su se umesali Veliki, i to sa Velikom Motkom i uzeli Kosovo koje su nam oni i dali 1912. Posto davanje zemalja vise nije u modi, oni su Kosovu dali nezavisnost. Sve druge price koje ste culi pa ih prepricavate su samo bajke.

      1. Nisam siguran da li ovakve tvrdnje i ne istine treba komentarisati ali radi neke istine, mora se. Srbija 1912 oslobodi Kosovo od Turaka. Kako su i kada Turci dosli tu, to valjda znamo. 1450 i kusur crkava i manastira na toj teritoriji ( ne dzamija i medresa) , istorija srpskih plemena i vladara jasno govori ko je bio gde i sta je bilo cije. Zna se i prestona uloga grada Skadra. Sto ne pitate Italijane cije su bile teritorije (i ko je tu ziveo) koje su okupirali 1913. Pitajte ih koliko je bilo Italijana na teritoriji Albanije. Italija a ne Austro-Ugarska. Povrsno, tapetaksko bacanje koske proizvoljnim tvrdnjama.

        1. Te crkve nisu bile srpske već vizantijske. Vizantija je vladala na Kosovu preko 230 godina. Ali SPC je prisvojila sve pravoslavne crkve na neki način AGRESOR svih ortodoksnih crkava na Kosovu

          1. Lupetas nenormalno. Za svaku crkvu i manastir na Kosovu se zna cija je zaduzbina i ko je platio izgradnju.Treba da te je sramota. Agresija je ono sto tvoji drugari Albanci rade na Kosovu.

          2. Jel ovo neka koska ? U svakom drugom slucaju ovakva budalastina koja nema veze sa istorijom i realnoscu prelazinu patologiju.

      2. Odradjujes burek? Srbija je uz pomoc saveznika OSLOBODILO Kosovo od turske okupacije tokom koje su Turci na Kosovo naselili pretke danasnjih Albanaca a proterali Srbe hriscane.Imas popis Turaka tokom prvih godina okuapcije gde se moze videti koliko je u to vreme Srba tamo zivelo. Reci da su Srbi okupirali Kosovo je kao reci da su Francuzi okupirali Pariz. Srbi su dali naziv Kosovo, Srbi su podigli crkve i manastire dok tvoji Albanci Kosovo svojataju na osnovu bajke o Ilirima i Dardanima i na osnovu toga sto su iskoristili svaku okupaciju Kosova da bi se docepali Kosova.

      3. @Gastarbajter
        Zaboravio si dete na Turke. I protiv volje Turaka su Srbi OSLOBODILI Kosovo. Strasno kakvi su ti Srbi, uopste ih nije bilo briga sta misle i osceaju te nezne duse Turaka i njihovih na Kosovo kolonizacijom naseljenih drugara Albanaca. Ja bih ponovo bombardovao te Srbe, sta mislis?

  20. Ne mogu protiv cinjenica, ali moram da primetim da Albanci u socijalistickoj Jugoslaaviji nisu diskriminisani. Politika SFRJ je tezila da Albance mirnim putem integrise u zajednicku drzavu, jer su znali da je nasilje nedozvoljeno. Kako je to bio najnerazvijenji deo zemlje uradjeno je i investirano mnogo na emancipaciji tog dela drzave. Izgradjena je infrastruktura, izskolovali se, zaposljavali, otvoren Univerzitet, novinsko-izdavacka kuca Rilindija, otvoreno prvo Oblasno pozoriste, koje je po nalogu Dobrice Cosica i Mitre Mitrovic oformio moj otac, radio i TV stanica, Akademija, filmski studio, izgradjena velika bibliteka u kuvajcanskom stilu. Delimicno ukidanje autonomije Albanci su vesto iskoristili da se po svetu zale da im se krse ljudska prava, da su egzistencijalno ugrozeni, ne dozvoljava im se skolovanje na maternjem jeziku i time internacionalizovali kosovsko pitanje. Pitanje skolovanja na maternjem jeziku pokusano je da se resi posredstvom Vatikana. Nazalost ni to nije bilo dovljno da se sukob zaustavi. U oci NATO napada Beograd je posetio ministar spoljnih poslova Britanije Robim Kuk, kome je pokazan Ustav iz 1974. a on bio impresioniran pravima Albanaca. Milosevic je Kuka docekao recima “Kosovo je unutrasnja stvar Srbije”, a ovaj uzvratio “ljudska prava su univerzalna”. Pogresna politika devedesetih dovela nas je dovde. Ostalo je istorija.

  21. Sa mnogim komentarima iznetim ovde se ne slažem. Pisani su onako, na prvu, sa ovom ili onom ideološkom osnovom. Smatram da srpska elita nije znala, nije umela, nije želela da integriše ne samo Albance nego ni veliki deo svog naroda, muslimane slovenske krvi, i da im je, omamljena srednjovekovnim i kasnijim mitovima, nanela znatnu nepravdu. A što se tiče etničkog sastava Kosova, treba se osloniti na činjenice. U srednjem veku, u nemanjićkoj državi, na teritoriji današnjeg Kosova, odnos srpskog i albanskog stanovništva bio je oko 30 : 1 u korist Srba, što otkrivaju tadašnje popisne i poreske liste. Tako je bilo i sledećih nekoliko vekova, sve do tzv. Velike seobe Srba 1690, što takođe otkrivaju turske popisne i poreske liste. Posle ove i sledeće seobe iz 1737. povećava se albansko prisustvo na Kosovu jer Turci dozvoljavaju Albancima iz Albanije da se naseljavaju na ispražnjene prostore koje Srbi napuštaju zbog učešća na strani Austrijanaca u njihovim sukobima sa Turcima. Albanci koji su došli tada na Kosovo već su bili islamizovani, a oni koji su još bili katolici, kao Klimenti iz severne Albanije, kasnije su islamizovani (npr. Klimenti koji su naselili planinski kompleks Rugovu). Iz tog razloga, islamizacije, Srbi sve muslimane – bilo da su to etnički Turci, islamizovani Albanci ili islamizovani Srbi – doživljavaju, bez ikakvog nijansiranja, kao Turke, pa je Kosovo 1912. oslobođeno od Turaka i, naravno, onih koji su bili uz njih.

  22. Za Srbe u ovom delu Srbije Kosovski boj još uvek traje, samo što Turska država nije tu već njena Instalacija, Albanci. Kada je 2016. sadašnji vladar Turske Erdogan bio u poseti Prizrenu, baš na mestu gde je bila Dušanova crkva i grob sveti Arhangel od čijeg kamena je Sinan paša svojevremno na tom mestu podigao đžamiju, povikao je:“Kosovo je Turska, Turska je Kosovo!“ Kao što je Turska poturčila Rašku, tako da i sada poturčenim Srbima bliža je Turska nego Srbija. Dok „Staru Srbiju“, današnju Makedoniju sada naseljava novostvorena nacija kada je bilo vreme – u XIX veku. A kako i zašto?
    Kastratović, a da jedno od najvećih albanskih plemena (fis) Krasnići potiče od najmlađeg, petog sina Vasinog, po kome je nastalo poznato crnogorsko pleme Vasojevići. A da mu po imenu najstraijeg Vasinog sina, Zeke postati Crnogorci Zečevići. Neka plemena nisu ni menjala koren srpskog naziva, tako npr. Kožani, a na albanskom koža se naziva lёkurё. Odakle bi Amerikanci i ostali na Zapadu doznali da nema grada ili sela na Kosmetu koje ne nose srpsko ime od osnivanja. Ima dva naselja, grad Uroševac po sinu Cara Dušana, sada Ferizaj, ili naselje posle Kačaničke klisure gde je prvbo nio tuski han, pa je nazvano Elez Han, koji naziv je srpska država promenila polsle oslobađanja Kosova od turske vlasti u „Đeneral Janković“. Od koga da doznaju Amrikanci i ostali na Zapadu, no i ljudi u Srbijz i širom sveta da su posle poraza Auutrougarske vojsk u kojooj borbi su učesvovali i Srbi protiv Turaka, !690. pa ponovo 1737. desio se egzodu Srba na Kosmetu. A kako je bilo potom opisao je Jevto Dedijer koji je početkom Dvadesetog veka proputovao kroz te krajeve, a opisao je šta se događalo oko Debra, a to važi za sve gradove na Kosmetu, jer i u Zpadnoj Makoniji su živeli Srbi: „Arbanasi… su se javljali u četama kao zulumćari, pljačkalii stoku, odvodili decu i ljude i ucenjvali su. Tim su najpre postigli to da je rad i život po selima postao nemoguć. Najpre se napuštalo stočasrtvo po planinama i obrađivanje onie zemlje koje su dalje od sela. Stanovništvu su na taj način oduzeti svi uslovi za život, i ono je moralo ići u pečalbu. Ova sela morala su imati arbanaške najamnike… koji su ih čuvali. Ovi najamnici se najpre nasele u selu, i, umesto po šumama, zulumćari su tata u selu. Oni drže vezu sa saplenicima u gradovima i oni ih pomažu. Nastaju tada otmice imanja, ubijanja, i srpkog stanovinštva postepeno nesataje i iseljava se.“
    Dobri u mudri naučnik Branko Horvat u svojoj knjizi „Kosovsko pitanje“, objavljena 1988. na strani 69, kaže i ovo: „Katolički Alamanci koji si se naseljavali na Kosovu nemaju, kako je već konstatiranio, čvrstih verskih uvjerenja i lako priamju islam. Na taj način ulaze u vladajuću naciju, što im povećava samopouzdanje. Isprva zauzimaju puste zemlje izbeglih Srba, a zatim počinju preostale Srbe istiskivati iz sela i s imanja na način kako je već navedeno. Također pretvaraju Srbe u svoje čifčije (kmetove bezemljaše) i postaju biesni begovi. Doseljenici gube dva ključna moralna orijentira:svoju prijašnju vjeru i svoju fisnu organizaciju. To satnje anomičnosti (Nezakonit, neuredan, zločinački) vodi do etičke razluralenosti. Među pojednicima ne postoje društvene veze.“ „Ovu unutrašnju raznolikost i najamnu odbjonost“- primećuje Cvijić (s.339) – „samo su mogli povećati poarbanašeni Srbi.“ „Turci su ovu anarhiju“ – piše Horvar (s.69) – „još povećavali huškanjem na nevernike. Pravoslavne Srbe i katoličke Albance: da ne treba održati besu datu neverniku, da zemlja, po Kur’anu, pripada samo vjernicima. Turska vlast izgubila je autoritet i nje mogla osigurati nikakvu osobnu i imovniksu sigurnost. Nigde u svetu, zakljčuje Jovan Cvijić s.(340) „nije bilo manje lične i imovnske sigurnosti nego u Metohiji i na Kosovu. Svaki je čovak živeo za sebe i u drugom gledao neprijatelja, ili se bar na njega nije smeo pouzdano osloniti. Ako je smatrao da ga dovoljno ne respektuje, on je ubijao, kao što je i sam u prvoj zgodnoj prilici mogao poginuti zbog istog uzroka ili drugog“…

  23. Koliko znam Vi ste, kolega po inženjskoj struci, Ahel Jevrej, a doktorirali ste na Upravljanju velikim sistemima. Da li Vi mislite da će ikada da prestane borba izmeđi Jevreja i Palestinaca? Ja, sa mojom braćom i sestrama imamo zemlju na Kosovu, iako nam je kuća spaljena, na okućnici raste korov, a njive obrađuju bez nadoknade Albanci. Razlika od drugih Srba što ja okrivljujem glupu srpsku političku i deo intelekulaln elite, koja i sada vlada, a ne izazvane Albance. Jer pravi trener na grdi tuđu sportsku ekipu zašto tako igra ili da za slabost svoje ekipe krivi sudiju. A Vi nam poručujete da se pomirimo sa lošim trenerom, koji bi da preda utakmicu protivniku sa 3:0!

  24. @Srboljub Nikolić @tipični primerak @palanaštvo drugosrbijanštine

    (drugo javljanje – opet! – jer ko god da se hrabro potpisuje kao tipični primerak, ili palanaštvo drugosrbijanštine, i svakako g-din Nikolić zaslužuju odgovor; a Danas, razočaravajuće, bez problema pušta reakcije na tekstove ali, deluje, ne i reakciju na reakcije)

    Nisam samozaljubljena. Koliko znam, u Srbiji je zasad dozvoljeno govoriti i pisati ako dnevni list čitaocima ostavlja takvu mogućnost. I vi ste to uradili.

    Članak Dr Ahela pročitala sam treći put, i učinio mi se još moćnijim, još neophodnijim za otvaranje očiju mnogima koji drže glavu u pesku. Tačna je svaka reč u njemu, koja god da je nacionalnost autora; istina je jednostavno istina. Veoma obavešteni i umni ljudi od Vardara da Triglava već godinama pokušavaju da uobliče udžbenike koji će biti odlično pripremljeni, njihova građa temeljno istražena, a budući đaci obavešteni o pravoj prošlosti da bi bili spremni za budućnost. Ako (uglavnom) anonimni čitaoci Danasa imaju problem sa mojim rezonovanjem, usuđujem se da predložim da se obaveste o radu marljivih stručnjaka koje sam pomenula. Prof. Dubravka Stojanović, sa Filozofskog fakulteta, recimo, jedan je takav svetao primer.

    I ja sam videla sveta, koji dopušta neprekidno lično usavršavanje, doživotnu radoznalost prema okruženju i novim iskustvima. Čujem da se za ovdašnje mališane sprema obrazovanje jednako slepom pokoravanju, posle koga će moći da rade samo kao klimoglavci. Zato toliko mlade pameti i beži odavde.

    Napisala sam šta sam imala, ovim zaključujem svoje učešće u raspravi. Želim vam prijatan dan.

    1. @Vesna Mitić-Nedeljković

      Ocigledno da palanacki autosovinizam zna ozbiljno da suzi kapacitete i vidike jer jedino se tako moze objasniti da se jedan prizeman pamflet prepun neistina nazove „mocnim“. Upravo vasi komentari odisu slepim pokoravanjem i klimoglavstvom. Da li ste proverili i jednu tezu koju je izneo rudarski inzenjer Ahel? Niste, nego ste slepo poverovali u sve sta je napisano? Proverili ste npr. sta je MSP zaista rekao u vezi „nezavisnosti Kosova“? Niste ali ste stav Ahela proglasili za neupitnu istinu? Pa gde je ta radoznolost, ta potreba za licnim usavrsavanjem ako samo klimate glavom na sve sta vam napise Ahel? Nego, ,da li ste pitali Dubravku Stojanovic sta misli o ovom pamfletu? Ako je niste pitali i ne znate njen stav odakle vam pravo da se koristite njenim imenom ili da govorite u ime Dubravke Stojanovic ili da sebe i svoje stavove izjednacavate sa Dubravkom Stojanovic? Da, zaista, najbolje bi bilo zavrsiti ovu besmislenu raspravu, radi se ocigledno o ozbiljnijem problemu gde komentari ne pomazu.

    2. @Vesna Mitić-Nedeljković

      Za pocetak krenite da primenjujetet sopstvene savete, sirite vidike, budite radoznali i proverite istinitost umesto sto slepo verujete nekom „Dr Ahelu“ i klimate glavom na njegove lazi.

    3. @Vesna Micic-Nedeljkovic
      Vesna, drago mi je da zakljucujete ucesce u raspravi. Jedan jedini razlog je za to a to je da niste shvatili sustinu komentara. Sustina komentara je da je ovo napisanije Dr. Anhela pamflet, ne zasniva se na cinjenicama ili su one iskrivljene ili pu pak pogresninzakljucci izvedeni. Prema tome, ja ne zporim vase uzivanje u napisaniju Dr.-a vec sustinski problem teksta. Taj problem je da je tekst tendenciozna laza. Vi mozete ga citati i dalje i uzivati u njemu ali ne i komentarisati validnost izecenog u tekstu. Ne zato jer ona ne postoji, a u najmanju ruku je vrlo problematicna (tendenciozna). Problem je u tome stonvi ne posedujete dovoljno znanja/informacija da shvatite zasto. Samo nastavite sa citanjem teksta jer tskst ocigledno potvrdjuje vase misljenje, koje je nazalost pogresno i bez osnova, ali tu pomoci nema.

      1. @ Srboljub Nikolić

        Ako se internet uredništvo složi da objavi ovu kratku opasku – jer neće biti nipodaštavanja, ispraznosti i držanja lekcija – samo za Vas imam obaveštenje. Prekinula sam učešće, ne zato što nisam dorasla onome što je dr Ahel napisao (dakle istinu, samo istinu, ništa sem istine) već zato što ne želim da trujem svoj život objašnjavajući po stoti put očigledne stvari. Ako ste zbilja toliko dokoni, predlažem da počnete da heklate.

        Sve najbolje.

        1. Rusi su i „komunisticko“ vreme imali izreku, parafraziram: Pravda eta njet Izvestija, Izvestija eta njet Pravda“. Pravda i Izvestija su bile njihove najvece novine. Pravda znaci istina, a Izvestija – mozete samim zakljuciti. Elem ako je napisano, javljeno, ne znaci da je i tacno. Postoje orginali i razni izvori koji govore o cinjenicama i dokumentima koje je pamfletista izneo. Od svih ne istina najgore su polu-istine. Sta tek reci za zakljucke bazirane na njima. Toliko Vesna imjos jednom preporukacda se upoznate sa tim,orginalnim cinjenicama i proverite Dr.-a. A moram da zurim na heklanje.

  25. BRAVO ZA ČLANAK!!!
    Tačno je, treba narod/Srbija doživeti katarzu!!!
    Samo, gledajući ranije komentare, ne znam koliko će vremena biti potrebno da se to desi.
    Sve ratove 90-ih na području exYU vodila je Srbija (u većini i CG): Slovenija, Hrvatska, BiH i Kosovo, a u Srbiji ni 23 godine nakon završetka rata u Hrvatskoj ne žele prihvatiti činjenicu da je Srbija i direktno i indirektno i na sve moguće načine – bila ta koja je započela i vodila rat, sve sa namerom stvaranja Velike Srbije!
    To je, kao što se u članku citira:“ono što već svako zna“.
    Problem je što većina – ne želi da zna!
    Otkad je SNS na vlasti – obilježava se Oluja kao stradavanje srpskog naroda!
    Da narod je stradao, samo od koga?
    Od odluka istih onih koji drže govore na pomenu!
    od predsednika nam Malog Aleka koji je još ’95 usred Hrvatske (Glina) govorio kako to nikad neće biti Hrvatska.
    On i njegovi duhovni vođe (četnički vojvode Šešelj i Nikolić) su imali vrlo aktivne uloge u tim stradanjima.
    I onda kad Hrvatska oslobodi okupirani teritorij – usput rečeno – teritorij s kojeg su upravo Srbi 5 godina ranije proterali kompletan hrvatski živalj (ali naravno o tome se Aleku i ostalima ne sviđa da govore, jer i sami imaju prste u tome) – onda se govori o pogromu?!?!
    Prestrašno je kad te neko potera sa vekovnih ognjišta, retko šta je tako strašno što može da se desi, ali treba biti realan i krivca za to tražiti na drugom mestu, u drugoj državi, u drugom gradu – Beogradu i onima koji su tada bili na vlasti!
    Stvari su ljudi maksimalno jednostavne – samo je pitanje – želimo li istinu ili ne!
    Srbija je generator i izvršilac svih sukoba i zla na području exYU i to ne samo 90-ih, već i kroz Kraljevinu SHS i kroz Kraljevinu Jugoslaviju!
    Svi sukobi su samo posljedica njezine želje za tuđim i teritorijalnom ekspanzijom!
    Pa setimo se samo kako su u Skupštini u sred BG-a poubijani glavni hrvatski političari, setimo se Šestojanuarske diktature…
    Reakcije drugih naroda su samo odgovor na našu alavost i „veću vrednost“.

    1. @Ana Ljubinkovic

      „Draga“hrvatska botice, zaista je dirljiv sav taj trud ali ako mislite da neko shvati ozbiljnote vase pokusaje ili ako zelite da glumite srpsku komentatorku, onda bi definitivno trebali bolje da se skoncentrisete i da izbacite upotrebu hrvatskih reci i izraza. Ne ide to, malo ekavice pa onda neki hrvatsi izraz…
      Iisto tako, tesko da ce VISE u Srbiji neko biti impresioniran ovom tragikomicnom mesavinom NVO mantranja i hrvatske wikipedia „povijesti“ koju ste ovde izrecitovali. Btw. Vas „komentar“ je bio zadnji „cavao“ za kovceg ovog pamfleta koji je napisao vas zemljak Ahel i pokazao je vrlo jasno o cemu se tu zaista radi. Nadajmo se da Danas vise nece objavljivati ovakve propagandisticke pokusaje koji apsolutno ne sluze nicemu niti postizu bilo sta.

    2. Da li je moguce da se u metastazi srpskog autosovinizma pocinje govoriti hrvatski te otuda toliko hrvatskih reci u ovome sta si nakuckala ili samo lose glumis da si iz Srbije? Sadrzaj je takav da ne zavredjuje bilo kakvu diskusiju, samo smeh i pre spada u smal ltalk dok se ceka u redu za kartu za koncert Thompsona ili Thupsona ili kako se vec zove onaj vas glazbenik.

    3. @Ana Ljubinković

      „Tačno je, treba narod/Srbija doživeti katarzu!!!“

      Da li ste vi Hrvati doziveli katarzu nakon II svetskog rata?Pa onda? Daleko ste vi od deljenja lekcija i izigravanja moralnih gromada. Jako daleko. Recituj te fraze koje si pokupila na HRT-u na nekom drugom mestu.

    4. Dok je Srbija vodila ratove za VELIKU SRBIJU uspela je da napravi Sloveniju, Hrvatsku (koje nisu nikad bile drzave) i Veliku Albaniju. Naravno na racun teritorije Srbije.

  26. Autor Ivan ne zna, ili ne želi da zna, istoriju Srba. Preporučujem da pročita, Istoriju srpskog naroda od Pavla Krasojevića. Srbi su oko 240-230 godine pre Hrista na Helmskom (ne Balkanskom) ostrvu bili Imperija, sa sedištem u Skadru, pre Rimske koja ih je osvajala od 228 do 168 godine . Latinska lukavost „zavadi pa vladaj“, kroz kasnije epohe je dovela, da ovakvih i sličnih tekstova ima sve više. Trenutna situacija upravo govori, o postepenom otimanju jednog dela, te davne Imperije Srba (od Trsta do Jonskog mora).

    1. „Srpska Imperija “
      Sramota nema rogove, kažese za izmišljene činjenice, i to kad neko laže. Poznato je ko je vlasnik „Patriotske osobine“ = nazvane LAŽ. Nakon raspada Rimskog Carstva 476 pa do do početka 7. Veka ništa se nije desilo u Ilirskom Poluostrvo…?
      pročitajte vi gosp.
      delo Dr. Vase Čubrilovića
      „Iseljavanje Albanaca 1933″ kao i delo Dr. Milovana Obradovića Kolonizacija Kosova 1918-1941“.
      Uporedite vaša viđenja sa sadržajem u ovim delima, koja su napisana na srpskom jeziku od srpskih autora…

      1. Vidi se da si veliki ljubitelj knjiga i knjizevnika. Imas li neku preporuku za knjige koje opisuju proterivanje Srba sa Kosovo nakon dolaska Turaka, naseljavanjeod strane Turaka na Kosovo plemena koje ce kasnije Austro-Ugarska da pretvori u naciju, neka knjiga o progonu Srba sa Kosova tokom nacisticke okupacije kada su Albanci bili nacisticki saveznici ili o progonu Srba tokom vladavine Tita a moze i neka novija o progonu Srba sa Kosova uz asistenciju NATO-a?

  27. Srbiji je oteto Kosovo zbog INTERESA pojedinih drzava i pojedinih interesnih grupa, pre svega one ciji je reprezent bio Klinton i delimicno zbog potplacivanja lobista i korumpiranih senatora od strane Albanaca. Suplje price o „ugrozenosti Albanaca“, „velikosrbskom imperijalizmu“, „katarzama“ i ostalo bla, bla, bla su samo to, suplje price koje se spinuju kako bi se ta otimacina prikazala kao visokomoralna i pravedna. Kada se promene interesi ili sa scene odu te interesne grupe ili kada se shvati da ruski uticaj jaca upravo zbog pokusaja da se instalira „drzava kosova“ i da Albanci nisu nikakva brana protiv ruskog ili kineskog uticaja, promenice se i realnost na Kosovu. Inace, prvi put je Kosovo odvojeno od Srbije i pokusano da se albanizuje tokom II svetskog rata, tada su nosioci tog projekta bili Musolini i Hitler, da nisu mozda i oni odvajali Kosovo jer su bili moralne gromade i humanisti koji nisu mogli da gledaju „patnje“ Albanaca dok su istovremeno punili Ausvic ili zbog „velikosrbskog imperijalizma“?

  28. Srpskom narodu treba reci istinu o ratu na Kosovo, koja je zabelezena od hronicara sveta i poznata, sem velikog dela dradjana Srbije ne zna o tome. Saznanjem istine, lakse cemo doci do dogovora dvaju naroda na ovom tuznom prostoru zivljenja. Nema nikakvih razloga da se mrzimo, i tu mrznjnu ugradimo na mlada pokoljenja. Mi smo prvi komsije, pa mozda smo puno povezani i zajednickim ADN, koji je usadjen u nama. Bili smo zrtve koje kakvih svetskih interesa, ili moneta za pokusurivanje za njnihove interese i zapada i istoka. To m oramo svatiti i okrenuti novi list suzivota.

  29. Sa takvim mentalitetom, odbacivanja istina vecine komentatora, na odlicni tekst dr.Ahela, srpski narod nema buducnost. Za zaljenje je.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.