Broj dana koje osobe lišene slobode neosnovano provedu u pritvoru u Srbiji iznosi oko 20.000 dana, a državu godišnje to košta do dva miliona evra. Državni sekretar u Ministarstvu pravde Danilo Nikolić kaže za Danas da je reč uglavnom o osumnjičenima za teška krivična dela, za koja je zaprećena zatvorska kazna od 10 godina pa naviše.



– Sve osobe za koje nije dokazana krivica puštene su na slobodu. Imaju zakonsko pravo da traže naknadu za dane neosnovano provedene u pritvoru. To mahom i rade, jer državi niko ne oprašta – kaže Nikolić. On dodaje da je naknada za dan pritvora od 80 do 100 evra.



To bi značilo da država na ime obeštećenja onima koji su lišeni slobode bez osnova godišnje izdvaja i do dva miliona evra.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izneo je u parlamentu podatak da je od 1. januara 2008. do 25. oktobra ove godine broj dana provedenih u pritvoru bez osnova 119.875.

Bivši ministar pravde Zoran Stojković kaže za Danas da je ovako veliki broj dana neosnovano provedenih u pritvoru pokazatelj da nadležne službe ne rade dobro svoj posao.

– Određivanje pritvora, kao mere koja se primenjuje samo u izuzetnim slučajevima, postalo je pravilo ponašanja. Tužioci i sudije prvo nekog liše slobode, a potom utvrđuju da li za to ima osnova ili ne. Zato imamo ovako veliku cifru, koju će platiti poreski obveznici. Naime, država je dužna da u svim predmetima u kojima se dokaže da su okrivljeni oslobođeni, a određen im je pritvor, plati naknadu – naglašava Stojković. On dodaje da problem nije u zakonu, već u njegovoj neadekvatnoj primeni.

– Visoki savet sudstva i Društvo sudija Srbije trebalo bi da se pozabave time, i da istraže koji su to tužioci, odnosno sudije, koji u najvećem broju lišavaju nedužne slobode. Oni bi trebalo da snose posledice. Pritvor je danas izgubio svaki smisao, i od pravne mere koja bi trebalo da se primenjuje kao poslednja, postao je pravilo i pretvoren je u neku vrstu kazne za osumnjičene – navodi Stojković i dodaje da ne zna tačan podatak koliko je neosnovanih lišavanja slobode bilo u vreme njegovog mandata od 2004. do 2007, ali naglašava „da je sigurno u mnogo manjoj meri nego danas“.

Jelovac: Odavno smo upozoravali

Predsednik Advokatske komore Beograda Slavko Jelovac kaže za Danas da su na ovaj „frapantan“ podatak advokati odavno upozoravali, ali da nadležni nisu reagovali, sve dok udarac na državni budžet nije postao prevelik.

– Ova činjenica ukazuje na neodgovornost istražnih sudija i tužilaca, koji nekritički određuju meru pritvora. Umesto kao poslednju, kada druge ne daju efekta, pritvor određuju kao primarnu meru. Oni koji je najviše neosnovano koriste, trebalo bi disciplinski da odgovaraju. Nažalost, nemaju kome, jer iza njih stoji država – kaže Jelovac. On dodaje da veliki broj dana neosnovanog pritvora, osim ogromnog pritiska na budžet, povećava nepoverenje građana u pravni sistem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari