Ako je u prvoj sezoni nakon odlaska Duška Vujoševića njegov učinak bio meren ne samo pobedama i trofejima već pre svega košarkaškom filozofijom i uspostavljanjem prepoznatljivog kursa na kojem crno-beli godinama insistiraju, početak ove takmičarske godine za Vlada Jovanovića biće strogo skeniran.

Zahvaljujući predanom radu uprave mladi stručnjak uspeo je da u letnjem prelaznom roku oformi dobar sastav čije će merilo vrednosti svakako predstavljati učinak i nastup u Evroligi. Kuglice su se prilikom žreba za prvu fazu najelitnijeg takmičenja zarotirale na suprotnu stranu u odnosu na želje Partizana, tako da će već u četvrtak (19.00, RTS2) pred svojim navijačima na uvertiri Evrolige Jovanovićevi puleni pokušati da u duelu sa rekonstruisanim Efesom dokažu da su odavno prevazišli ulogu autsajdera.

– Istu priču ponavljam još od početka žreba za prvi deo Evrolige. Naša grupa je danas čak i jača u odnosu na momenat kada smo saznali sa kime ćemo se sastati u prvoj fazi. Lok aut u NBA ligi omogućio je evropskim vedetama koje nastupaju u najboljim američkim timovima, da pronađu angažman u Evropi, a većina njih došla je u ekipe koje su sa nama u grupi. Naš je cilj da odigramo dobro na svakom meču, a jedini imperativ pobede imaćemo u duelima sa Šarlroa. Uspevali smo svake sezone da u Evroligi ostvarimo rezultate za stepen bolje od predviđenih pre svega zahvaljujući velikom radu, međutim nikada nisam obećao plasman u TOP 16, što su neke novine objavile. Nama je jedini cilj da budemo dostojan rival svakom rivalu – realno je Vlade Jovanović sagledao situaciju u grupi C.

Kada je u pitanju prvi protivnik crno-belih, perspektivni stručnjak srpskog šampiona ima samo reči hvale za novi sastav Efesa. Utisak je da turski tim ima bolju centarsku liniju u odnosu na spoljne igrače. Naš Duško Savanović i Ersan Iljasova na poziciji četiri imaju sve neophodne kvalitete da napad gostiju bude što širi, čime je posao centrima Baraću i Baptisti donekle olakšan. Saša Vujačić je jedini izraziti šuter, a osim na nekadašnjeg igrača Lejkersa i Nju Džersija, odbrana Partizana moraće akcenat da stavi na kretnje i prodor Terensa Kinsija iz kojeg se često odlučuje na šut. Ilijevski i Tunčeri su svakako dobri organizatori igre, ali nisu preterano opasni po koš, što srpski šampion mora iskoristiti.

– S obzirom na to da se ove sezone fajnal-for Evrolige održava u Istanbulu, Efesu će sigurno biti cilj da se plasira među četiri najbolja tima. Doveli su u letnjem prelaznom roku odlična pojačanja. Gledao sam ih na pripremnom turniru, tačnije u duelima sa Olimpijom, Panatinaikosom i Olimpijakosom. Izgledali su veoma dobro, držali su visok ritam, a pritom je svako od igrača znao svoju ulogu. Pokušaćemo da protiv Efesa budemo u crvenom na maksimalnom broju obrtaja. Ovo je najbolje svetsko takmičenje izuzev NBA lige, tako da ćemo biti vrlo motivisani da ostvarimo dobar rezultat – zaključio je prvi čovek struke srpskog šampiona.

Pionir naša kuća

– Nikada se nisam dvoumio između Pionira i Arene. Jednostavno Pionir je naša kuća i u njoj se osećamo odlučno. Arena nije dovoljno akustična, drugačiji su i obruči, čitav ambijent. Naša publika u Pioniru pravi najbolju atmosferu u Evroligi i njega ne može nijedna hala zameniti – jasan je bio trener Partizana, svestan činjenice da će zbog pravila Evrolige od sledeće sezone crno-beli morati da igraju u Areni, budući da Pionir nema kapacitet od minimalnih 10 hiljada mesta.

Sedim na iglama

– Konstantno sedim na iglama, pošto priča u vezi sa dolaskom Mačvana može predstavljati dvosekli mač. On nije potpisao za nas, niti smo dobili njegove papire za registraciju. Ukoliko i dođe 48 sati pre prve utakmice u Evroligi pitanje je da li će zaigrati protiv Efesa s obzirom da bi mu bilo neophodno vreme za adaptaciju. Radimo na njegovom angažmanu, ali u odnosu na prethodna dva dana, nismo mnogo napredovali u pregovorima sa Makabijem – smireno je Jovanović prokomentarisao situaciju vezanu za angažman Milana Mačvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari