U Srbiji danas žene nisu zastupljene u politici, odnosno u organizovanju života i rešavanju problema društva u dovoljnoj meri. Žene čine 52 odsto stanovništva, a sa svega 30 odsto učestvuju u radu Narodne skupštine Republike Srbije, dok taj procenat dodatno opada u izvršnoj vlasti.

Mnogo je uzroka koji do toga dovode – uvrežena shvatanja o tome gde je kome mesto u društvu, način na koji nas vaspitavaju, shvatanje odgovornosti, obaveze koje imamo u domaćinstvu, medijske kampanje i demokratičnost političkih partija, ističe za Danas Rozeta Aleksov, sekretarka Radne grupe za rodnu ravnopravnost Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Da bi se situacija u ovoj oblasti dodatno unapredila, objašnjava naša sagovornica, potrebno je uraditi mnogo toga u svim oblastima života – u obrazovanju, medijima, politici i društvu uopšte. Prema njenim rečima, neophodno je razumeti uzročno-posledične veze i baviti se rodnom ravnopravnošću u svim politikama i na svim nivoima. „Imamo situaciju da mladi muškarci na selu žive loše jer ne mogu da se ožene, pošto devojke odlaze u grad na školovanje i ne vraćaju se u rodno mesto. Taj se problem ne rešava ‘uvozom’ žena iz inostranstva, već poboljšanjem uslova života na selu, organizovanjem brige o deci i starima, dobrom infrastrukturom, lokalnim ekonomskim razvojem i sl.“, ukazuje Aleksova.

Da bi skrenula pažnju na rodnu ravnopravnost u Srbiji, SKGO organizuje brojne treninge u gradovima i opštinama. „Obuke koje sprovodimo pomažu da se nejasan zakonski okvir stavi u kontekst i da se olakša njegova primena. Jedno je kada govorimo o opštim stvarima, poput prava na ravnopravnost, koje retko ko dovodi u pitanje, a drugo, kada na praktičnom primeru pokažemo kako se usluge ne sprovode na fer način – obrazovanje u mlađim uzrastima potpuno je u rukama žena vaspitačica i nastavnica, sport na lokalnom nivou mnogo više je usmeren na dečake, a najvažnije odluke u javnom životu najčešće donose muškarci“, kaže Aleksova i dodaje da je u prethodnih pola godine oko 150 predstavnika gradova i opština pohađalo različite obuke u ovoj oblasti i pokazalo veliki entuzijazam da unapredi situaciju u svojoj lokalnoj zajednici kad je reč o ovoj temi. „Naš poziv je posebno usmeren ka muškarcima koji su zaposleni u lokalnim administracijama, jer se ranije najčešće dešavalo da se ovom temom bave isključivo žene“.

U narednom periodu, SKGO će nastaviti da pruža podršku lokalnim samoupravama kako bi unapredile praksu kada je reč o rodnoj ravnopravnosti. „Nastavićemo da podržavamo umrežavanje i saradnju između opština u Srbiji, ali i saradnju sa opštinama iz drugih zemalja, pre svega Švedske, koja sa nama sarađuje na programu „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija“, finansiran upravo od ove država. Iz prakse ove zemlje, koja je u svetskom vrhu po ravnopravnosti među polovima, možemo mnogo toga da naučimo i mi to iskustvo svakodnevno prenosimo opštinama, navodi Rozeta Aleksov.

Skup polaznica u Nišu

SKGO priprema trodnevni skup za sve polaznice obuka, koji će biti održan od 27. do 29. novembra u Nišu. Na skupu će prisustvovati oko 150 učesnika, kao i predstavnici Radne grupe za rodnu ravnopravnost SKGO, koja je osnovana prošle godine. Radnu grupu čine predstavnici gradova i opština, ali i svih relevantnih institucija koje u svojoj nadležnosti imaju ravnopravnost polova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari