Zukorlić: Razbijena oligarhijska grupa, biće akreditacije 1

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru dobiće akreditaciju, jer je novim Zakonom o visokom obrazovanju razbijena oligarhijska grupa u Komisiji za akreditaciju.

Ona je sprečavala moderan univerzitet da ostvari svoje pravo, rekao je u Pressingu TV N1 poslanik i predsednik Odobra za obrazovanje Muamer Zukorlić i dodao da nije istina da je univerzitet nepriznat, već da nije akreditovan, dodajući da su to različite stvari.

„Kad se kaže nepriznat znači ilegalan, ako se kaže neakreditovan to znači da je u procesu akreditacije. Univerzitet je u procesu akreditacije, odbijali su neke programe. Ima 15 smerova i svi su legalni jer su u procesu akreditacije. Postoji opstrukcija pojedinih ljudi prema univerzitetu. Komisija je na tapetu i zbog toga i biće revizije onoga što su radili, imate garaže univerzitete po Sandžaku, nekoliko takvih imate u Novom Pazaru“, kaže Zukorlić.

On je rekao da nije ni vlasnik ni suvlasnik, već osnivač, ističući da nema nikakvu ulogu na Internacionalnom univerzitetu.

Govoreći o procesu akreditacije, Zukorlić je rekao da je Komisija imala različite motive da univerzitetu ne dodeli akreditaciju.

Jedni su inspirisani nacionalno,drugi interesno, navodi Zukorlić i kaže da ih je novi zakon „razvlastio“, rekavši da su koristili stari zakon da sačuvaju svoje pozicije. Takođe kaže da razlozi, navedeni za nedodeljivanje akreditacije, nisu tačni.

„Po tom pitanju laže totalno komisija. Niko nije magistrirao i dokrorirao u roku od mesec dana. Desila se štamparska greška i dolazi akt upozorenja i to je ispravljeno. Ima jedna prijava da postoje plagijati“, rekao je Z7ukorlić.

Prema njegovim rečima, Univerzitet ima 6000 km2, to je po jednom studentu 4,5 kvadrata, a po zakonu je 2 kvadrata. Što se tiče kadrova, kada se akreditovao engleski i književnost tada nisu problem profesori iz inostranstva i profesori koji su doktorirali na tom univerzitetu, sad jeste problem. Kako je moguće da jedan univerzitet bude devet godina u procesu akreditacije, dođite da se uverite u prostor univerziteta“, rekao je on.

Zukorlić kaže da će se zalagati za reviziju akreditacija, jer je, kako je rekao, akreditovano mnogo „garaža univerziteta“. Komisije za akreditaciju ocenio je kao „oligarhijski organizovanu grupu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari