Na prošlonedeljnom trgovanju na Banjalučkoj berzi, ostvaren je promet od 16 miliona KM koji je realizovan kroz 2.108 transakcija. Od prometa na berzanskoj kotaciji fondova ostvareno je 11,7 miliona KM, što je 72,9 odsto od ukupnog prometa. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS je tokom sedmice izgubio 6,6 odsto vrednosti, indeks fondova FIRS beleži pad od 5,9 odsto, dok je indeks preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS ERS10 pao za sedam odsto.

Na prošlonedeljnom trgovanju na Banjalučkoj berzi, ostvaren je promet od 16 miliona KM koji je realizovan kroz 2.108 transakcija. Od prometa na berzanskoj kotaciji fondova ostvareno je 11,7 miliona KM, što je 72,9 odsto od ukupnog prometa. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS je tokom sedmice izgubio 6,6 odsto vrednosti, indeks fondova FIRS beleži pad od 5,9 odsto, dok je indeks preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS ERS10 pao za sedam odsto. Na berzanskoj kotaciji akcija najveći promet ostvaren je u trgovanju akcijama Telekoma Srpske (promet od 485.814 KM), uz prosečnu cenu od 2,5 KM za jednu akciju, dok je na berzanskoj kotaciji fondova najveći promet zabeležen u prometu hartijama od vrednosti Euroinvestment fonda (5,3 miliona KM). Pritom, treba reći da je kroz jedan blok posao ostvaren promet od 5,1 milion KM. Tokom nedelje zabeležen je i pad cene akcija Euroinvestment fonda (1,8 odsto) – na trgovanju u petak hartije od vrednosti tog fonda dostigle su prosečnu cenu od 54,9 KM po akciji.
Akcije svih 13 fondova ostvarile su tokom nedelje pad cene, a najveći pad beleže u akcije Invest nova fonda (11,1 odsto) sa prosečnom cenom od 0,3 KM. Od akcija na slobodnom berzanskom tržištu najveći promet ostvaren je u trgovanju akcijama Rafinerije nafte iz Bosanskog Broda, čija je cena tokom sedmice pala za 12 odsto. Na prošlonedeljnom trgovanju prijavljena su tri blok posla. Reč je o akcijama Euroinvestmentf, Invest nova i Polar invest fonda ukupne vrednosti koja premašuje 8,3 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari