– Odluka da Samostalni sindikat Srbije ne pruži neposrednu podršku političkim strankama i koalicijama koje budu učestvovale na predstojećim izborima u Srbiji, praktično je potvrdila stav organizacija Samostalnog sindikata u istočnoj Srbiji koje od starta nisu bile za tu ideju. Sindikalni lideri borskog okruga su na sastancima koji su održavani prethodnih meseci ukazivali na činjenicu da statut Samostalnog sindikata ne poznaje političko angažovanje i da bi politički angažman sindikatu oduzeo autonomnost u radu.


U sindikatu „Nezavisnost“ RTB Bor kažu da nije primereno da se sindikat upušta u politiku, objašnjavajući to činjenicom da ima članova sindikata koji nisu ni u jednoj partiji ili stranci ili su pak različitog stranačkog opredeljenja, a svi veruju sindikatu.

– Ne postoji demokratski način da vi na nekog utičete da sledi politički stav i interes sindikalne centrale, objašnjava za Forum predsednik sindikata „Nezavisnost“ RTB Bor Dragan Jankucić.

– Bilo je i ranije opcija da se priklonimo nekoj od političkih opcija, ali smo mi bili i ostali protiv toga, smatrajući da niko ne može da „poseduje“ sindikat a da ne bude oruđe u rukama političara. Svoje ciljeve može da ostvari samo jak sindikat, sa edukovanim članstvom i dobrim sindikalnim radom, jer tako može da vrši pritisak na političku opciju koja je na vlasti, smatra Jankucić.

– Politika bi nam samo vezala ruke. Izgubili bismo od svoje slobode i autonomnosti. U svojim redovima imamo 70 – 80 procenata ljudi koji su već članovi i simpatizeri nekih partija. Podrška bilo kojoj partiji ili koaliciji amputirala bi nam moć odnosno onemogućila proteste i izražavanje socijalnog bunta, rekao je za Forum predsednik Opštinskog veća Samostalnih sindikata u Boru Dragiša Trujkić, sindikalac koji je zajedno sa kolegama iz sindikata Rudarsko-topioničarskog basena Bor u dva navrata protestima u kojima je učestvovalo više hiljada Borana i Majdanpečana zaustavio privatizaciju borskog kombinata bakra.

Identičan stav imali su članovi ovog sindikata jer su u Boru odmah po ideji moguće neposredne podrške SSSS političkim strankama i koalicijama sproveli „blic anketu“ i bezmalo 99 odsto članstva bilo je protiv te ideje. Preovladalo je mišljenje da oni neće da budu članovi organizacije koja će obući nečiji politički dres, već žele da se ozbiljno bave sindikalnim radom. Slično je bilo i u Majdanpeku.

– Sindikat i ne bi trebalo nikoga da podržava, jer ako, na primer, ta stranka koju podrži bude u opoziciji, onda neće moći da ispuni svoje zahteve. Naravno ukoliko je i u vlasti, postoji ista mogućnost. Ova odluka je najbolja, jer mi treba da se borimo za bolji standard i za socijalna pitanja radnika oprobanim i novim metodama, kaže za Forum Dragiša Popović, član Samostalnog sindikata Rudnika bakra Majdanpek.

U Veću Samostalnih sindikata za opštine Majdanpek, Kladovo i Negotin takođe nisu bili za varijantu ulaska u političke priče.

– Ono što sindikatu treba jeste uticaj na donošenje zakona i podzakonskih akata koji su direktno ili indirektno važni zaposlenima u Srbiji. Nismo protiv toga da se nađe neki modus kako bi ostvarili politički uticaj jer definitivno socijalno-ekonomski savet ne funkcioniše i treba tražiti nove modele kojima bi kao sindikat ostvarili uticaj na političku elitu u Srbiji, smatra predsednik Veća samostalnih sindikata za opštine Majdanpek, Kladovo i Negotin Dejan Matejević koji predstavlja više od četiri hiljade članova. On pri tom misli na Zakon o radu, Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju i sve ono što utiče na socijalni i materijalni položaj.

– Ili si sindikat ili si partija. Jedno sa drugim ne ide, bar ne u ovom trenutku u Srbiji. Zašto rizikovati da stranački interesi nadvladaju sindikalne i moguće osipanje članstva? Sindikat može sredstvima sindikalne borbe da utiče na poboljšanje socijalnog položaja zaposlenih bez uplitanja u politiku, kaže predsednik Organizacije samostalnog sindikata JP „Nacionalni park Đerdap“ Zlatoje Novaković.

Ne zna se ko je levica, ko desnica

– Po meni nema mnogo razlika među partijama. Ne zna se ko je leva, a ko desna opcija, a pri tom na konkretna pitanja nemaju odgovore. Mislim da u Srbiji ne postoji opcija koja samostalno može da odlučuje o krucijalnim stvarima, kaže Dragiša Trujkić koji smatra da su političke partije razgovore sa sindikatom iskoristile za prikupljanje predizbornih poena i jeftin marketing.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari