Direktor Uprave carina Crne Gore Vladan Joković i potpredsednik kompanije Japan tobako internešenel (JTI) za Zapadni Balkan Kris Vuds potpisali su Memorandum o razumevanju, a cilj je suzbijanja svih vidova ilegalne trgovine duvanskim proizvodima.

Konstatovano je, između ostalog, da posao sa ilegalnim proizvodima od duvana, koji čine proizvodnja, promet i distribucija falsifikata, kao i krijumčarenje originalnog proizvoda radi izbegavanja poreza i carina, predstavlja sve veći problem i za Crnu Goru, s obzirom na to da ilegalna trgovina negativno utiče na priliv poreskih i carinskih prihoda u budžet, transparentnost tržišta i zaštitu potrošača. Procena je da nelegalna trgovina čini oko 20 odsto potrošnje duvanskih proizvoda.

– Rezultati koje je Crna Gora ostvarila od početka godine zaista su impresivni. Od januara do kraja avgusta zaplenjeno je 5,4 miliona komada cigareta, gotovo za četvrtinu više nego u celoj 2014. godini. Za prvih osam meseci sproveden je veliki broj kontrola a rezultat je 220 zaplena, što je čak osam puta više nego što je registrovano u prošloj godini. Po tome je Crna Gora lider u regionu Zapadnog Balkana. Borba protiv nelegalne trgovine na listi je prioriteta i u našoj kompaniji i spremni smo da pružimo podršku svim nadležnim institucijama u rešavanju tog problema. Podsetiću da je JTI slične ugovore o saradnji zaključio i sa Evropskom unijom, Makedonijom, Srbijom i Albanijom – izjavio je Kris Vuds i naglasio da se protiv kriminalnih radnji u toj oblasti države Zapadnog Balkana mogu izboriti samo međudržavnom saradnjom.

Direktor Uprave carina Crne Gore Vladan Joković istakao je da raduje činjenica da su odlučne i sistematične aktivnosti, koje su sprovedene u cilju smanjenja učešća sivog tržišta, prepoznate i kod legalnih proizvođača cigareta.

– Aktivna saradnja između Uprave carina i privatnog sektora od suštinskog je značaja za identifikaciju, prevenciju i onemogućavanje šverca cigareta i ostalih duvanskih proizvoda. Memorandum o razumevanju pomoći će crnogorskoj Upravi carina da, koristeći tehničke i tehnološke kapacitete JTI, lakše uđe u trag ilegalnim duvanskim proizvodima, trgovcima i proizvođačima takvih proizvoda. Obostrana razmena podataka doprineće suzbijanju sivog tržišta – kazao je Joković.

Memorandumom je precizirana saradnja u oblasti razmene informacija, procene nivoa i izvora ilegalne trgovine duvanskim proizvodima, identifikovanja nelegalnih proizvoda, praćenja kretanja nezakonitih proizvoda od duvana, kao i saradnja u oblasti zaplene i uništenja ilegalnih proizvoda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari