Borski "stometarski" dimnjak odlazi u istoriju 1Foto: Serbia Zijin Copper

Topionički dimnjaci decenijama su znak prepoznavanja Bora. Bili su, kako kažu Borani, simbol prosperiteta, svedoci obaranja rekorda u proizvodnji bakra i zlata. I znak da posla ima, jer su svojevremeno komentarisali „dimi se, biće para“. Egzistencija s jedne, ali i aerozagađenje na drugoj strani, jer je borski vazduh imao i ukus i miris.

Jedan od borskih dimnjaka sutra i zvanično odlazi u istoriju. Srbija Ziđin Koper dobila je dozvolu od Ministarstva građevinarstva da po projektu Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu miniranjem sruši manji dimnjak.

Dimnjak koji će biti srušen sutra popodne, izgrađen je pre ravno 60 godina i kako kažu u kompaniji, radi se o manjem dimnjaku, koji je nikao u Prvoj fazi izgradnje Rudarsko topioničarskog basena Bor 1961. godine. Zidali ga ciglom majstori Crnotravci, koji su ga posle razornog zmljotresa u Rumuniji 1977. godine kada mu je polomljen vrh i „telo“ naprslo, sanirali i dogradili mu betonske prstenove.

-Iako ga zovu „stometarski“, manji dimnjak visok je 98 metara i služio je za emisiju gasova koji se stvaraju u plamenoj peći, prolaze kroz kotlove, hlade se kroz filter i ispuštaju u vazduh bez prerade u fabrici sumporne kiseline. Otkad je stara topionica zaustavljena i plamena peć ugašena, on više nije imao nikakvu funkciju, ali je ostao da štrči u nebo kao muzejska vrednost, obeležje grada rudarstva i metalurgije i simbol krvavo zarađenog novca, ali i poluvekovnog aerozagađenja – rekli su nam u Srbija Ziđin Koper.

Borski "stometarski" dimnjak odlazi u istoriju 2
Foto: Serbia Zijin Copper

Miniranje „stometarskog“ dimnjaka, uz primenu svih zaštitnih mera kako bi se ovaj delikatan posao obavio na najbezbedniji način po ljude i okolinu, biće obavljeno sutra popodne. Objekti i postrojenja u neposrednoj blizini dimnjaka neće raditi, a topionica će biti u remontu, navode nadležni. Radi ublažavanja seizmičkih potresa, tik ispod dimnjaka, u okviru pripremnih radova iskopani su rovovi da amortizuju njegov pad. U zoni uticaja miniranja, u saradnji sa policijom i gradskim Sektorom za vanredne situacije, obezbeđeno je da saobraćaj bude obustavljen i da početak miniranja i prestanak opasnosti signalizira sirena.

Kako bi rušenje bilo bezbedno, dimnjak je podeljen u tri dela. Prvi i drugi deo biće srušeni miniranjem i na 13. i 47. metru dimnjaka izrađen je tzv. zalom i na ta dva mesta biće postavljen eksploziv i „Trajal“ iz Kruševca će samo za ovaj posao dopremiti 46,2 kilograma eksploziva. Prizemni deo dimnjaka, odnosno njegov treći deo, srušiće građevinska mehanizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari