Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je nakon sednice Vlade da će predlog rebalansa budžeta već sutra biti na dnevnom redu Skupštine. Tim dokumentom koji je Vlada juče usvojila, predviđeno je da deficit umesto 182 iznosi 225 milijardi dinara, jer su rashodi povećani sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, a prihodi smanjeni sa 930 na 897 milijardi dinara.

 On je najavio da će se pred poslanicima naći i zakoni na osnovu kojih će plate u javnom sektoru i penzije veće od 25.000 dinara biti smanjene od 1. novembra. Vujović je kazao da je to privremena i delimična mera koja neće pogoditi one sa najmanjim primanjima, među kojima je 61 odsto penzionera.

Prema rečima ministra, sa reformskim merama koje je Vlada najavila saglasan je i Međunarodni monetarni fond.

– Postigli smo načelnu saglasnost o svim suštinskim problemima. U preliminarnim diskusijama smo očistili sve nedoumice i dogovorili smo suštinsku strukturu programa – kazao je i istakao da će MMF u najskorije vreme objaviti dinamiku pregovora sa Srbijom, odnosno dolazak misije u Beograd.

– Jedna od glavnih dopunskih mera je značajnije smanjenje subvencija, kao i značajnije povećanje takozvanih tvrdih mera na strani naknada, na primer za tranzit gasa preko Srbije koji je do sada bio ispod ekonomske cene – rekao je on objašnjavajući da „nema nikakvog rezona da Srbijagas subvencioniše zemlje koje imaju tranzit gasa preko Srbije“.

Ministar je najavio i da će sa MMF-om dogovarati za sledeću godini da niko ko poseduje više 20 hektara poljoprivrednog zemljišta ne dobija subvencije, kao ni oni koji oranice daju u zakup. Preispitaće se i subvencije koje se daju Železnicama Srbije i ubuduće će one biti uslovljene programom restrukturiranja tog javnog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari