S prvim snegom stižu i prva razmišljanja o tome kuda ove sezone na zimovanje. Ima i onih koji su o tome mislili mnogo ranije, pa je dosta aranžmana u turističkim agencijama već uveliko rezervisano. Pre svih, onih koji se odnose na domaće centre, ali i sve popularnija (zbog cene) bugarska zimska odmarališta Bansko i Borovec.

U zavisnosti od termina i kvaliteta smeštaja, ali i agencije preko koje se ide, sedam noćenja u Banskom košta od 75 evra, koliko je u hotelima sa tri zvezdice do 1.500 evra, koliko treba platiti za nedelju dana u luksuznom Kempinskom. Pojedine agencije nude i doplatu za polupansion od 25 evra po osobi, dok jedni sedam polupansiona u smeštaju sa četiri zvezdice u Banskom nude za 420 do 490 evra. U ove cene najčešće, a to zainteresovani treba da znaju, nije uračunat ni put koji agencije naplaćuju 50 evra u oba pravca, ali ni ski-pas. Osim toga, doplata za dete je u većini hotela od 30 do 100 evra, dok se u nekima ne plaća ništa. Što, naravno, značajno utiče na konačnu cenu.

U Borovecu cena sedmodnevnog polupansiona u smeštaju sa četiri zvezdice ide od 180 do 430 evra, najviše novca treba za period oko Nove godine, dok su najjeftiniji aranžmani u martu, na zalasku sezone. Smeštaj u hotelima sa tri zvezdice je od 140 do 250 evra, a cena autobuske povratne karte 40 evra. Sve ovo, plus ski-pas, koji Bugari naplaćuju od 178 do 200 evra za šest dana. Deca plaćaju od 103 do 121 evra.

Sezona na Kopaoniku zvanično počinje ovog vikenda, pa je tako hotel „Grand“ za tu priliku objavio specijalnu ponudu od 219 evra za tri polupansiona, a u cenu je uključen i ski-pas. Ista ponuda u hotelu „Angella“ je 50 evra jeftinija. Naravno ove cene se odnose isključivo na period od 5. do 8. decembra, posle toga „Grand“ će po osobi naplaćivati 89 evra, koliko je u martu, do 155 evra, koliko košta jedan dan u ovom hotelu u periodu oko Nove godine u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. U „Konacima“ najam dvokrevetnog apartmana treba platiti od 50 do 128 evra po danu i po osobi, opet u zavisnosti od termina. Naravno, za one sa manje novca postoje i privatni apartmani, u kojima prenoćište naplaćuju od šest evra.

Otvaranje sezone na Staroj planini je 12. decembra, a tri noćenja u dvokrevetnoj sobi za taj period u hotelu „Falkenštajner“ koštaju 180 evra, uz uračunat ski- pas. Nakon toga, dan u ovom hotelu košta u zavisnosti od termina od 40 do 90 evra po osobi. Polupansion u dvokrevetnoj sobi u zlatiborskom hotelu „Mona“ u januaru je 5.900 dinara po osobi, a za smeštaj u vreme novogodišnjih praznika treba izdvojiti 43.000 dinara za četiri polupansiona.

Šestodnevni ski-pas u špicu sezone na Kopaoniku košta 11.250 dinara, u ski-centru Tornik na Zlatiboru 6.300 dinara, a na Staroj planini je 4.040 dinara.

Većina turističkih agencija osim Bugarske ima u ponudi i druge atraktivnije destinacije poput Austrije, Italije, Slovenije i Francuske. Sedam polupansiona tako u italijanskom zimovalištu Madona di Kampiljo košta od 700 do 1.175 evra ili 2.000 evra koliko je u periodu oko Nove godine i sve to u hotelu sa tri zvezdice. U smeštaju iste kategorije u Paso Tonale polupansion je od 300 do 530 evra, dok smeštaj u pansionima sa dve zvezdice u Livinju, uz doručak, košta od 285 do 350 evra.

U austrijskom Badklajnkirhenu najam ovakvog studija košta od 480 do 750 evra za sedam dana, dok je jedna noć sa doručkom u hotelu sa tri zvezdice od 35 do 53 evra po osobi. Apartmani za dvoje u St. Osvaldu su od 400 do 630 evra za jednu nedelju, a u Nasfeldu od 80 do 120 evra po osobi dnevno. Ovaj zimski centar, međutim, u ponudi ima i smeštaj u hotelu sa četiri zvezdice po ceni od 99 do 186 evra dnevno po osobi, dok za sedmodnevni polupansion u Kicbuhelu u hotelu sa pet zvezdica treba izdvojiti od 1.029 do 2.500 evra.

Sedam polupansiona na Kranjskoj Gori u Sloveniji košta od 500 do 700 evra, ali u hotelima sa tri zvezdice može da se provede nedelju dana po ceni od 320 evra. Do Kranjske Gore za one koji ne idu sopstvenim prevozom agencije obezbeđuju vožnju mini busom, i to po ceni od 115 evra u oba pravca.

Naplaćuju i peškire

U francuskom Alp Duezu šest noćenja u apartmanima sa tri zvezdice staje od 210 do 630 evra, s tim što su to apartmani za dve do šest osoba. Ovakve ponude međutim često ne podrazumevaju naročit luksuz, a gosti moraju da znaju da se dodatno naplaćuju i peškiri, ali i čišćenje sobe po odlasku, kao i TV i to 40 evra dnevno. Najam nešto bolje kategorisanih apartmana je od 400 do 500 evra, a studio za dve osobe može da se nađe po ceni od 330 do 430 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari