Da li taksi u Beogradu poskupljuje 30 odsto: Vozači zahtevaju višu cenu zbog skupog goriva 1Foto: EPA-EFE/ KOČA SULEJMANOVIĆ

Beogradsko udruženje nezavisnih taksista „BUNT- Sloga“ objavilo je danas da je od Sekretarijata za javni prevoz Beograda zatražilo da dozvoli povećanje cene taksi usluga do 30 odsto, zbog porasta cena goriva, amortizacije i održavanja vozila, poreza i ostalih dažbina.

Istaknuto je da rast cena goriva i ostalih stavki dovodi u pitanje opstanak taksi prevoza u Beogradu, a prihvatanjem ove inicijative delimično bi se, kako je navedeno, rešilo pitanje ekonomskog statusa taksista i gradjana kao krajnjih korisnika usluga.

Beogradsko udruženje nezavisnih taksista je zatražilo i usklađivanje cena dva puta godišnje, svakog juna i decembra, a po potrebi i češće, ukoliko dođe do veće inflacije energenata, „kao i da se takav način korekcije cena verifikuje kroz član 31. gradske odluke o taksi prevozu u Beogradu i bude obavezujući bez prethodno potrebne inicijative bilo kog pojedinca ili organizacije“.

BUNT je 18. oktobra uputio dopis Sekretarijatu za saobraćaj u Gradskoj upravi, sa zahtevom za sastanak sa sekretarom Predragom Lukićem „na kojem bi mu ponudili svoja viđenja, predloge i rešenja, u cilju što boljeg regulisanja taksi prevoza u Beogradu“.

„Očekujemo sastanak sa gospodinom Lukićem, na kome bi mu izneli ključne probleme, od utvrđivanja broja vozila i vozača i njihovog usklađivanja sa studijom i gradskom odlukom u pogledu dozvoljenog broja taksi vozila na ulicama Beograda, do sankcionisanja nelegalnog prevoza putnika u javnom saobraćaju na svim nivoima (aplikacije, linijski taksi, sajtovi, agencije)“, rekao je predstavnik BUNT-a Žarko Popov.

Podseća da je Beogradsko udruženje nezavisnih taksista ove godine pristupilo Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“.

Kao udruženje postoji od 2019. godine, kada su održali prvi protest i sa oko 400 vozila blokirali saobraćaj na Slaviji i okolnim ulicama, nezadovoljni radom Komunalne milicije i primenom Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari