Deficit državnog budžeta Srbije na kraju jula iznosio je 109,8 milijardi dinara, a kada se uračunaju rashodi za projektne zajmove, 118,9 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Budžetom za 2014. godinu predviđeni su prihodi od 929,9 milijardi, rashodi od 1.113 milijardi i deficit od 183 milijarde dinara. U julu je, prvi put ove godine, zabeležen suficit budžeta od 6,9 milijardi dinara. Prihodi su bili 85 milijardi, a rashodi 78,1 milijardi dinara.

Poreski prihodi iznosili su 77,6 milijardi, a neporeski 7,3 milijardi dinara. Dobra naplata prihod od akciza, u iznosu od 25,4 milijarde dinara, rezultat je povećane potrošnje goriva u poljoprivredi i većeg obima saobraćaja i od povećanja akciza na duvanske proizvode.

U julu je ostvaren najviši prihod od PDV-a u ovoj godini – 39,6 milijardi dinara, a znatni prihodi bili su i od naplate PDV-a na uvoznu robu. Rashodi budžeta su bili najmanji od početka godine, pre svega zahvaljujući malom iznosu plaćenih kamata na državne kredite. Najveći deo rashoda činili su transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja od 22,5 milijardi, i plate budžetskih korisnika u iznosu od 20,7 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari