Srpska dijaspora treba da se uključi u reforme i da predstavlja ključni faktor u procesu otvaranja novih radnih mesta u Srbiji. Dosad je dijaspora u velikoj meri pomagala zemlju donacijama, a sada je veoma važno da se pojavi na ovim prostorima u svojstvu investitora i da tu nađe svoj ekonomski i društveni interes – rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.


Prema njenim rečima, Srbi u rasejanju predstavljaju resurs kadrova koji svojim angažmanom mogu dosta učiniti za Srbiju.

– Dijaspora je orijentisana lokalno i na razvoj malih i srednjih preduzeća, tako da može da ostvari značajnu ulogu u jačanju privatnog sektora i stvaranju boljeg i efikasnijeg privrednog ambijenta u zemlji – naglasila je Slavka Drašković.

Milomir Mandić, savetnik u Kancelariji za saradnju sa dijasporom, istakao je da je termin reforma u Srbiji u proteklom periodu korišćen kao demagoška floskula.

– Istinskih reformi je bilo samo u vreme vlada Ante Markovića i Zorana Đinđića. Cilj reformi je poboljšanje životnog standarda i privrednog razvoja. Da bi se to ostvarilo potrebna je reforma javnog sektora, penzionog sistema i donošenje novog zakona o radu. Reforma javnog sektora podrazumeva privatizaciju jednog dela javnih preduzeća i smanjenje državnih subvencija. Potrebno je sprovesti i adekvatnu reformu penzionog sistema. Takođe, potrebno je doneti novi zakon o radu koji će omogućiti lakše zapošljavanje, ali da bi on bio kvalitetan, neophodno je obezbediti tripartitnost, da zadovoljava interese države, poslodavaca i sindikata i da bude donesen konsenzusom. Donošenje reformskih zakona će unaprediti privredni ambijent u našoj zemlji, što će svakako predstavljati podstrek za dijasporu da ulaže u Srbiji – istakao je Mandić.

Privrednik iz Francuske Milovan Jovanović je kazao da je Srbija u poslednjih nekoliko godina prihvatila činjenicu da je dijaspora važan faktor za zemlju, odnosno da može da investira u nju. Prema njegovom mišljenju, da bi se to ostvarilo, potrebno je izmeniti poslovni ambijent i prilagoditi ga zakonodavstvu u inostranstvu.

I što stigne, potroši se

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević rekao je da se iz dijaspore u Srbiju slije tri do pet milijardi dolara, što predstavlja 10 do 15 odsto BDP, ali je problem u tome što taj novac ide direktno u potrošnju, a samo mali deo u investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari