Predsednik pokreta „Dosta je bilo“ i bivši ministar privrede Saša Radulović tvrdi da nije dobio prekršajnu prijavu koju je prošle sedmice najavila Državna revizorska institucija, niti zna šta tačno u njoj piše, navodi se u pisanom odgovoru koji je stigao na adresu Danasa. DRI je, naime, saopštila da je podnela 204 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, 17 krivičnih prijava i 19 prijava za privredni prestup protiv bivših i sadašnjih funkcionera među kojima su i Mlađan Dinkić, Saša Radulović, Goran Knežević, Aleksandar Antić, Aleksandar Vulin, Velimir Ilić i Milutin Mrkonjić.

U saopštenju se navodi da su prijave podnete nakon objavljivanja 134 izveštaja o reviziji finansija i pravilnosti poslovanja za 2013. godinu, a u okviru Programa revizije za 2014. Dodaje se i da su, između ostalog, prijave podnete i zbog nesavesnog rada u službi i zloupotrebe službenog položaja.

U pokretu „Dosta je bilo“ napominju da je Saša Radulović dobio izveštaj revizora o izvršenju budžeta Ministarstva privrede za 2013. godinu. „Ministarstvo privrede u 2013. godini je u prvih osam meseci vodio Mlađan Dinkić, a u poslednja četiri meseca Saša Radulović. Revizor je našao četiri nepravilnosti. Revizor je našao da su četiri lica bila zaposlena po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima duže od 120 radnih dana, što je maksimum u skladu sa Zakonom o radu. Tri lica su bila zaposlena 588 radnih dana, a jedno 209 radnih dana. Verovatno se radi o vozačima. Njih je zaposlio Mlađan Dinkić i Radulović ih je, navodi se u saopštenju Pokreta, zatekao u Ministarstvu, nakon čega je takvu praksu prekinuo.

Dodaje se da je revizor našao da Ministarstvo privrede nema evidenciju o obavezama za subvencionisanje kamatnih stopa po Dinkićevoj uredbi iz 2011. godini koje dospevaju 2013. godine, odnosno za kredite koje su odobrile banke, a poreski obveznici plaćaju kamate.

„I tačno je, takva evidencija ne postoji i svi pokušaji Saše Radulovića da se to utvrdi, preko Fonda za razvoj koji je potpisivao te ugovore sa bankama, ostali su bezuspešni. Revizor je našao i da nije izvršeno usklađivanje stanja potraživanja i obaveza sa Fondom za razvoj. Aleksandar Vučić nije dozvolio da Radulović smeni direktorku Fonda za razvoj koja nije radila svoj posao, i uvede red u ovu oblast“, objašnjavaju u Pokretu.

Revizor je, prema njihovim navodima, našao i da je Dinkić dao subvencije JP Skijališta Srbije i da oko devet miliona dinara od tih sredstava nisu utrošena u skladu sa programom, a da Ministarstvo nije tražilo ta sredstva nazad do momenta revizije. U međuvremenu, Ministarstvo je tražilo i dobilo nazad ta sredstva.

Radulović nije mogao da piše izveštaj

U pokretu „Dosta je bilo“ podsećaju da je Saša Radulović podneo ostavku na mesto ministra privrede 24. januara prošle godine, kada mu je tadašnji premijer Ivica Dačić „protivzakonito i protivustavno uzeo ovlašćenja svojom odlukom“. „Izveštaj o izvršenju budžeta Ministarstva privrede za 2013. je rađen u februaru mesecu 2014. i potpisao ga je Igor Mirović, na koga je Dačić preneo ovlašćenja ministra privrede“, kažu u Pokretu i dodaju da nije jasno zašto je prijava podneta protiv Radulovića kada on, da je i hteo, nije mogao da piše izveštaj koji je bio predmet revizije. „Radulović je tražio od DRI da mu dostavi prekršajnu prijavu. Čim je dobije, ona će biti stavljena na uvid javnosti“, dodaju u Pokretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari