Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su juče 222 amandmana podneta na set od šest poreskih zakona, od čega je na sedam izmena predloženog teksta saglasnost dala vlada i nadležni odbori. Zanimljivo je da je vlada prihvatila amandman SNS kojim advokati, privatni stomatolozi i lekari ostaju u sistemu paušalnog oporezivanja.

Protiv tog amandmana izjasnio se ministar finansija Mlađan Dinkić i članovi vlade iz URS-a, a juče je taj amandman odbio i skupštinski odbor finansija. Poslednju reč ipak će dati poslanici u danu za glasanje.

– Obrazložio sam na odboru zašto to nije pravedno, a to ću učiniti i u raspravi, jer na primer sadašnji zakon koji omogućava paušalno oporezivanje advokata i privatnih stomatologa i lekara, implicira da je njihova mesečna zarada od 22.000 do 35.000 dinara neto, što mislim da ne odgovara istini – rekao je Dinkić i dodao da je predlagač zakona želeo da te kategorije obveznika uvede u sistem vođenja knjiga, u kojem će iskazati prihode i rashode a poreze plaćati na osnovu ostvarene dobiti.

Ministar finansija pojasnio je da je na njegov predlog Odbor prihvatio amandman koji je važan za porez na imovinu, a to je da lokalne samouprave mogu same da određuju stopu amortizacije za starije stanove. „Ta amortizacija biće određivana do jedan odsto za jednu godinu starosti stana, a maksimalno do 40 odsto, što je povoljnije za građane u odnosu na dosadašnja rešenja. Nakon ovog prihvaćenog predloga, u zakonu o porezu na imovinu ne postoji nijedan jedini element po kojem se zakon menja tako da to implicira povećanje poreza na imovinu, kako je to tvrdila opozicija u načelnoj raspravi“, naveo je ministar finansija , objašnjavajući da je takva izmena učinjena na zahtev Fiskalnog saveta.

Inače, jučerašnju raspravu o amandmanima na zakon o porezu na imovinu obeležila je polemika ministra finansija i poslanika Demokratske stranke, o tome da li će izmene povećati namete građanima. Dinkić je naveo da nema promena za obične građane, osim ako to neki grad ili opština drugačije ne odluči, ali da se menja način oporezivanja preduzeća i kompanija. Naime, od 1. januara 2014. drugim zakonom ukinuta je naknada za građevinsko zemljište, pa je za lokalne samouprave napravljena neka vrsta kompenzacije. „Predložili smo da pravna lica plaćaju porez na imovinu na takozvanu fer tržišnu vrednost, a ne na knjigovodstvenu kao do sada“, objasnio je Dinkić.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović optužio je ipak sve ministre aktuelne vlade da su „gurnuli ruku građanima u džep i da deru kožu sa građana“. On je dodao da se protiv zakona ne bune samo gradonačelnici koji imaju direktne dotacije. I ostali poslanici opozicije su kritikovali izmene zakona o porezu na imovinu protiveći se tome da se u teškoj ekonomskoj situaciji problem rešava tako što će se punjenje budžeta prevaliti na lokalnu samoupravu, a potom i na građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari