Sedmorica radnika sa invaliditetom u kragujevačkom preduzeću Šumadija DES privremeno su prekinuli štrajk glađu, koji su započeli još 10 jula , zahtevajući isplatu osam zaostalih zarada iz 2010, 2011. i ove godine. Grupa od sedmorice invalida u Šumadiji DES prekjuče je napokon prihvatila savete lekara da prekinu protest, jer im je zdravlje od neprekidnog, gotovo tronedeljnog gladovanja, drastično pogoršano, te su neki među njima, pre svih Nikola Simić, i bukvalno bili pred kolapsom.


Štrajkači glađu u Šumadiji DES protest su prekinuli i zbog dobijene jednokratne novčane pomoći od ukupno 100.000 dinara, koju su podelili prema sopstvenom dogovoru, i koja će im, kako kažu, najvećim delom poslužiti za kupovinu lekova ne bi li koliko-toliko umanjili posledice protesta gladovanjem. Odluku o dodeli jednokratne novčane pomoći od 100.000 dinara pubunjenim invalidima donela je Skupštuna preduzeća u petak uveče. Prekjučerašnjim prekidom štrajka glađu sedmorice invalida problem nezadovoljstva radnika u Šumadiji DES nikako nije rešen. Naprotiv, 84 zaposlena u toj firmi, od kojih su 49 radnici sa invaliditetom, i dalje zahtevaju da im se isplati osam zaostalih zarada i obezbedi posao za preduzeće. Iz poslovodstva firme su, međutim, uoči minulog vikenda poručili da je fabrička kasa prazna, i da ne može da se realizuje ni nedavni nalog Inspekcije rada da se zaposlenima u Šumadiji DES isplate zarade za april i maj ove godine. U Sindikatu radnika sa invaliditetom tvrde, pak, da je Inspekcija naložila direktoru firme Veroljubu Bradiću da te dve plate isplati u roku od 15 dana, te da, uz žalbeni period, ima sasvim dovoljno vremena da, ukoliko to ume i hoće, obezbedi potreban novac za aprilske i majske zarade

Direktor Šumadije DES Veroljub Bradić, koji je na toj dužnosti nešto više od mesec dana, novinarima je prošlog petka rekao da je od radnika koji protestuju tražio da prekinu da štrajkuju glađu i ugrožavanje života, i da se strpe dok se ne obezbede novi poslovi koji mogu da donesu zaradu. Istakao je da „veruje da neko namerno huška radnike sa invaliditetom na štrajk glađu“.

-Neke ugovore smo potpisali, što, ipak, nije velika zarada, ali neke poslove sam morao i da odbijem, pošto zbog situacije u firmi ne možemo da ispoštujemo rokove, jer su, pored onih koji gladuju, u tihom štrajku i ostali radnici sa invaliditetom, kazao je Bradić, obrazlažući tvrdnju da je „fabrička kasa prazna“.

Predsednica Sindikata radnika sa invaliditetom Milka Milovanović, koja je i socijalna radnica u Šumadiji DES, kaže da Bradićeve tvrdnje o „ huškanju invalida na štrajk glađu“ – nisu tačne.

-To su rekla-kazala priče. On je tek nešto više od mesec dana ovde, i ne poznaje ni situaciju ni ljude u kolektivu. Bradić još ne zna koliko je teška materijalna situacija zaposlenih, posebno invalida , koji su, zajedno sa svojim porodicama, u gotovo beznadežnoj situaciji, naročito otkad ne primaju ni „minimalce“, koji nam se isplaćuju poslednjih godina, kaže Milovanovićka, najavljujući da će već početkom ove sedmice pokušati da stupi u kontakt sa nadležnima u novoj Vladi Srbije, kako bi sa njima započela pregovore ne samo o aktuelnim zahtevima zaposlenih u Šumadiji DES, već i o drugačijem odnosu države prema preduzećima koja zapošljavaju osobe sa posebnim potrebama, što od nedavno zahteva i Republički sindikat radnika sa invaliditetom.

Sindikalci za status socijalnih preduzeća

Sindikalci u preduzećima koja zapošljavaju radnike sa invaliditetom zahtevaju da se promeni način na koji država refundira zarade toj kategoriji radnika čime bi se izbeglo i višemesečno kašnjenje sa isplatama tih prinadležnosti. Traže, nadalje, da te firme dobiju status socijalnih preduzeća, kojima bi se potom omogućilo da poslove obezbeđuju i direktnim pogodbama sa poslovnim partnerima. Takva rešenja, tvrde u sindikatu, deo su prakse razvijenih zemalja, kad je tretman preduzeća koja zapošljavaju radnike sa invaliditetom u pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari