Država se setila da štiti svoje interese u Energoprojektu 1

Vlada Srbije donela je u četvrtak 2. novembra zaključak kojim imenuje predstavnika države u Skupštini akcionara Energoprojekt holdinga, sa ovlašćenjem da zakaže vanrednu skupštinu.

Na taj način tek sada država preuzima odgovornost za svojih 33,58 odsto akcija ovog preduzeća nakon preuzimanja kompanije od strane Napred razvoja i raspuštanja prethodne uprave. Ono što će biti tema ove vanredne sednice moglo bi dobrano da zabrine većinske vlasnike Energoprojekta, konzorcijum predvođen Napred razvojem i Dobroslavom Bojovićem. Naime, u zaključku vlade se navodi da je 11. oktobra ove godine Energoprojekt, bez odluke skupštine akcionara, povukao tužbu protiv Napreda i Triniti kapitala za utvrđivanje ništavosti ugovora kojim se Energoprojekt 2005. godine odrekao prava gradnje preko puta Beogradske arene u Bloku 26 u Novom Beogradu za 6,5 miliona evra, mada se finansijski potencijal razvoja ovog zemljišta meri desetinama, pa čak prema nekim procenama i stotinama miliona evra. Inače Triniti kapital je u vlasništvu švajcarske firme Jopag, koju je Komisija za hartije od vrednosti ove godine identifikovala kao povezano lice sa Napredom čiji je vlasnik Dobroslav Bojović. U zaključku vlade postavlja se pitanje da li se većinski akcionar vodio ličnim interesima, a ne interesima kompanije, kao ni ostalih akcionara. Najzad na sednici skupštine akcionara će se postaviti zahtev da se ponovo podnese tužba.

Druga stavka na dnevnom redu trebalo bi da bude ponuda za preuzimanje zavisnih društava Energoprojekt holdinga, a pre svega Energoprojekt Entela za koju mnogi tvrde da je najvredniji deo holdinga. Naime, ponudu za preuzimanje ove kompanije dao je Energoprojekt holding, a ne većinski vlasnik kompanije, Napred razvoj, kao što je propisano rešenjem Komisije za hartije od vrednosti. Takođe, ova ponuda nije odobrena od strane skupštine akcionara kao što je predviđeno zakonom o privrednim društvima. Ovim, kako se navodi u dokumentu vlade, većinski vlasnici umesto da sami daju ponudu za preuzimanje (i isplate akcionare koji to prihvate), taj teret prebacuju na Energoprojekt holding u kome su vlasnici oko 52 odsto akcija.

Prema zakonu o privrednim društvima za raspolaganje imovinom velike vrednosti menadžment mora da traži odobrenje skupštine akcionara, a da bi predlog prošao potrebna je tročetvrtinska većina. Sa 33,58 odsto država faktički ima veto na ovako krupne odluke kompanije.

Konzorcijum predvođen Napred razvojem u vlasništvu Dobroslava Bojovića preuzeo je kontrolu nad Energoprojekt holdingom nakon uspešne ponude za preuzimanje u julu ove godine pošto je vodio pravi rat sa tadašnjim rukovodstvom koje se suprotstavljalo preuzimanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari