Skoro nedelju dana pošto smo od sedam državnih institucija, koje su po pouzdanim, ali nezvaničnim informacijama imale deponovana sredstva u propaloj Univerzal banci, tražili odgovore na pitanja o tome da li su imali račune u toj banci, zašto su ga tamo držali i koliko su sredstva poverili Univerzalu, od većine njih i dalje ne stiže nikakva informacija.

One institucije koje su i poslale odgovore, nisu želele da obelodane o kojim se iznosima radi. Zbog toga je list Danas juče svim ovim preduzećima i institucijama poslao zvaničan zahtev za uvid u njihove račune i depozite u Univerzalu, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Od Agencije za osiguranje depozita, koja je administrator Univerzal banke u stečaju, tražili smo informaciju o svim institucijama u državnom vlasništvu, koje su na dan kada je Univerzal banci oduzeta dozvola za rad, 31. januara, u njoj imale račune i depozite.

Od preduzeća i ustanova za koje postoje informacije o tome da su u ovoj banci, u vlasništvu prezaduženih tajkuna, držale svoj novac, traženi su podaci kako o stanju svih računa i depozita na dan oduzimanja dozvole Univerzalu tako i o prometu po svim tim računima od početka 2013. do kraja januara ove godine.

Da podsetimo, među institucijama za koje postoje informacije o tome da su svoj, odnosno novac poreskih obveznika, polagale u Univerzal banku su Jugoimport SDPR, Zastava Oružje, Službeni glasnik, Zavod za udžbenike, AOD, TENT i Dunav osiguranje.

Agencija za osiguranje depozita je navela da nije imala depozit. Službeni glasnik je potvrdio da je držao novac u Univerzalu. U ovoj državnoj instituciji su demantovali da je njihov depozit u Univerzalu bio oko dva miliona evra, ali nisu hteli da kažu koliko su novca tamo onda imali. Takođe nisu rekli ni koliki je bio originalni depozit Službenog glasnika u toj banci, već samo da su potrošili „veći deo deponovanih sredstava“. Dodali su i da im je u Univerzalu ostao „mali“ iznos sredstava koji im ne ugrožava poslovanje.

Kod-šer ugovor Er Srbije i Adrija ervejza

Beograd – Avio-kompanija Er Srbija sklopila je kod-šer sporazum sa slovenačkim prevoznikom Adrija ervejzom, po kojem će srpski partner imati ekskluzivno pravo za letove na liniji Beograd – Ljubljana. Kako je saopšteno, kod-šer ugovor će početi da se primenjuje 17. februara i to tako da će Er Srbija biti jedini operativni prevoznik, a Adrija ervejz marketing prevozilac, što znači da će slovenačka firma imati svoj marketing kôd na letu. N. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari