Đedović o klizištu u Kolubari: Neće biti ugroženo snabdevanje strujom, manja proizvodnja uglja 1Foto: eps

Prema poslednjim informacijama, proizvodnja struje nije ugrožena nakon što je u rudniku Kolubara proradilo klizište koje se obrušilo i zaustavilo glavni bager i transporter za otkopavanje uglja. Niko nije povređen.

 

Klizište je pokrenulo 300 kubnih metara zemlje na „Polje E“ što je zaustavilo rad glavnog „glodara 7“ i transportera koji je deo sistema. Posle teške noći manja mašina je očišćena, a bager će do sutra biti saniran i spreman za dalju popravku, prenosi RTS.

„Nema velikih oštećenja vitalnih delova. Inače, mi smo planirali da ‘glodar 7’, bager koji je ugrožen, zaustavimo u petak, da ide u opravku i da ona traje od sedam do deset dana“, navodi Vladan Radovanović, pomoćnik direktora Rudnika Kolubara za proizvodnju.

Ministarka rudarstva i energetike, koja je noćas obišla Kolubaru, kaže da je klizište pod nadzorom i da se radi na zaštiti trafostanice koja strujom snabdeva kop.

„Neće biti ugroženo snabdevanje strujom, kao ni toplotnom energijom Lazarevca i okolnih mesta“, poručila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Havarisani bager obezbeđuje oko četvrtine uglja koji daje Kolubara. U EPS-u tvrde – zalihe uglja su 5,4 odsto veće od plana.

„Proizvodnja uglja iz Rudarskog basena Kolubara biće umanjena za 10 posto u naredna tri dana, a od petka očekujem normalnu proizvodnju oko 65.000 tona uglja na dan. Ono što građani Srbije treba da znaju da na deponijama EPS-a ima 1,48 miliona tona uglja. Na TENT-u A i B par hiljada samo manje od milion tona, što je retkost za kraj januara“, ističe Radovanović.

Ipak, ministarka Đedović upozorava na manju proizvodnju uglja, što može dovesti do problema.

„Ono što mene brine je što je proizvodnja u Kolubari 30 posto niža u poslednje dve nedelje nego pre mesec dana i da će ovom havarijom ona biti još niža. Što znači da moramo da radimo na većim količinama na deponijama uglja, zalihama, da ne bi naš energetski sistem i snabdevanje građana električnom energijom došli u pitanje“, poručuje Đedovićeva.

Iz EPS-a uveravaju i da je snabdevanje električnom energijom sigurno i da tokom čitavog januara izvoze struju. Narednih dana planiran je izvoz od sedam do 10 miliona kilovat-sati dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari