Novom sistematizacijom u Elektroprivredi Srbije 15. jula ustanovljena je interna revizija i kontrola poslovnog sistema čiji je zadatak da nadzire i ocenjuje efektivnost internih kontrola, upravljanje rizikom, kao i samim preduzećem. Radiće po međunarodnim standardima i zakonskim propisima Srbije. Za uvođenje ove funkcije opredelili smo se rukovođeni najboljim iskustvima energetskih kompanija u svetu. Dobro uređen sistem je najmanje podložan mahinacijama i nezakonitim radnjama. Zato je za velike sisteme važno da u okviru njih postoje jasno uspostavljene procedure i mere kontrole i upravljanja rizikom.

 Dakle, naša uloga je da sve poslovne radnje koje se sprovode unutar EPS-a budu u skladu sa zakonskim rešenjima, da štitimo imovinu preduzeća i ocenjujemo efikasnost poslovnog sistema – kaže za Danas Nikola Litvinenko, direktor Interne revizije i kontrole poslovnog sistema Elektroprivrede Srbije.

On objašnjava da je od 1992. pa sve do 15. jula ove godine u okviru EPS-a postojala organizaciona jedinica za kontrolu i reviziju. Pre dve godine počeo je proces restrukturiranja EPS-a u kome je jedan od prioriteta dat formiranju službe interne revizije i kontrole poslovnog sistema, sa 32 zaposlena koji će raditi u tri sektora – revizija poslovnog sistema, revizija procesa i revizija tehničkog sistema.

– Kontrola će se obavljati u svim delovima sistema Elektroprivrede Srbije, naročito će se voditi računa o javnim nabavkama, o izvođenju radova i usluga kao i na kriterijumima za ostvarivanje planova, rizicima koji se odnose na gubitak električne energije, na naplatu struje, investiciono održavanje, proizvodnju i prodaju uglja, trgovinu strujom itd. Može se reći da će bukvalno sve poslovne aktivnosti EPS biti pod lupom Interne revizije i kontrole – objašnjava Litvinenko.

Prema njegovim rečima, Internoj reviziji dostupna su sva dokumenta uz obavezu da poštuje njihov odobreni nivo poverljivosti. Ukoliko se utvrde nedostaci, dužna je da daje preporuke, dok su direktori u EPS-a obavezni da postupe po preporukama. Svoje izveštaje Interna revizija dostavljaće generalnom direktoru EPS-a i eventualno Odboru za reviziju koji takođe postoji u mnogim velikim kompanijama i sastoji se od četiri do pet ljudi. Zadatak tog Odbora je da kontroliše rad Interne revizije i da bude savetodavni organ generalnog direktora. Imaće i saradnju sa centralnom jedinicom za harmonizaciju pri Ministarstvu finansija. Takođe, Interna revizija će obraćati pažnju u na izveštaje eksternih odnosno takozvanih komercijalnih revizija, koje se rade za potrebe EPS-a i privrednih društava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari