Firma Farmakom bila je prinuđena da preko ćerki firmi učestvuje u kupovini 50 odsto udela Politike, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sinoć za RTS. Vlasnik Farmakoma bio je primoran da učini uslugu najvećoj stranci u bivšoj vladi, objasnio je Vučić i ocenio da je reč o „političkom kriminalu uz ekonomske zloupotrebe“.


I slučaj Politika vodi do afere Agrobanka – suma koja je nedostajala za kupovinu potiče iz kredita Nove Agrobanke i Privredne banke Beograd, naglasio je Vučić. Prema Vučićevim rečima, novac iz kredita korišćen je u kupovini Politike i potraživanju Novosti i Dnevnika.

– Nemamo dokaze na koji je način država odustala od preče kupovine, osim činjenice da je prodavac to tumačio tako da je država svojim nečinjenjem i neprotivljenjem odustala od prava preče kupovine, rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade poručio je da će narednih dana naći načina da zaštite državu, ali bez hajke na firmu Farmakom koja, kako je podsetio, zapošljava više od 3.500 ljudi.

Prema njegovim rečima, ugovor o kupoprodaji 50 odsto vlasničkog udela u preduzeću Politika novine i magazini (PNM) zaključen je 29. juna 2012. između Ist medija grupe iz Moskve i Ost medija holdinga iz Beča kao prodavca, prema ceni od 4,7 miliona evra, od kojih je prodavcu isplaćeno četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 kupac će isplatiti do 1. decembra 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari