Šumadijski festival rakijeFoto: GTO Kragujevac

Organizatori Šumadijskog festivala rakije su Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija” i Gradska turistička organizacija „Kragujevac”.

Festival rakije se održava po drugi put, ali se kvalitet rakija u konkurenciji ocenjuje treći.

Ovogodišnje ocenjivanje bilo je organizovano od 24. do 28. novembra, a na Festivalu rakije biće dodeljene nagrade za najkvalitetnije šumadijske rakije.

Promocija rakije kao autentičnog šumadijskog proizvoda ima uticaj i na turističku ponudu Šumadije, kaže za Danas Bojan Pavlović, direktor Turističke organizacije Kragujevac.

“Rakijske ture postaju deo nove turističke ponude. Rakija je autentičan proizvod koji treba da bude deo gastronomske turističke ponude kod nas. Ne radi se samo o degustaciji rakija raznih destilerija, što jeste primarno. Radi se o tome da turisti uključivanjem rakijske rute dobijaju jedinstvenu priliku da posete brojne turističke objekte, upoznaju se sa našim kulturnim nasleđem i vide prirodne lepote Šumadije”, kaže Bojan Pavlović.

Po njegovim rečima, Šumadisjki festival rakije ima višestruki značaj za destilerije, odnosno za registrovane prozvođače rakije.

“Šumadijski festival rakije je prilika da se promoviše i sama degustacija rakije. Takođe, destilerije na ovakvim skupovima mogu da ostvare poslovne kontakte, kako međusobno, tako i sa partnerima sa strane”, ističe Pavlović.

Žiriranje kvaliteta rakija u konkurencije su obavili tehnolozi i somelijeri, a posetioci Festivala imaće priliku i sami da procene kvalitet izloženih rakija.

Festival rakije se održava 11. decembra u hotelu Kragujevac i do sada je prijavleno više od 20 učesnika, destilerija i proizvođača opreme.

Cilj organizatora je da kroz manifestaciju ovog tipa, kao i kroz brojne aktivnosti koje sprovode u saradnji, podignu nivo rakijske kulture i uanprede položaj destilerija i rakije kao nacionalnog proizvoda.

Cena ulaznice je 500 dinara i uz nju se dobija degustaciona čašicom, koja posetiocima ostaje kao suvenir sa Festivala rakije. Kupljena ulaznica posetiocima daje mogućnost da i sami ocene najbolje rakije.

Biće zanimljivo propratiti koliko se ukus posetilaca podudara sa stručnim ocenama tehnologa i somelijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari