Napori koje rukovodstvo javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, uz podršku rukovodstva svakog od pet parkova ponaosob, čini kako bi se unapredila turistička ponuda daje odlične rezultate.

U prilog tome govori i broj posjetilaca u svim parkovima – Skadarsko jezero, Biogradsko jezero, Durmitor, Lovćen i Prokletije, koji se od 2010. konstantno povećava u prosjeku od 10 do 20 odsto. Podaci govore da je prije pet godina nacionalne parkove Crne Gore godišnje posjećivalo oko 150.000 turista, dok je u ovoj godini, preciznije do 16. oktobra, registrovano više od 300.000, što je za 32 odsto više nego lane. Osim turista iz regiona najbrojniji su posjetioci iz Francuske, Rusije, Njemačke i Izraela. Međutim, prostora za unapređenje ponude, zasnovane na održivom razvoju, ima još. Prema ocjeni predsjednika Upravnog odbora JP NP Crne Gore Uroša Andrijaševića, izrečenoj na okruglom stolu posvećenom razvoju crnogorskih nacionalnih parkova u narednom petogodišnjem periodu, iskorišćenost potencijala zaštićenih područja znatno je ispod mogućnosti.

– Prema rezultatima istraživanja objavljenim u studiji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potencijalni finansijski efekti od korišćenja zaštićenih područja procjenjeni su na oko 70 miliona eura, dok se u ovom trenutku inkasira tek oko dva miliona eura. Finansijski efekti su, dakle, 35 puta manji od potencijala kojim raspolažemo. To treba shvatiti kao opomenu, ali i kao ogromnu razvojnu šansu – tvrdi Andrijašević.

U cilju unapređenja ponude svake godine se, naročito početkom turističke sezone, posjetiocima ponudi neki novi sadržaj, poput nove pješačke staze, rekonstrukcije nekog starog objekta, vidikovca i slično. Pored već viđenih sadržaja nacionalni parkovi Crne Gore su ove sezone u svoju ponudu uvrstili i vožnju kajacima na Crnom i Biogradskom jezeru, zatim vožnju biciklima u NP Durmitor i NP Biogradska gora, a uređena je i staza za najmlađe. Sudeći prema najavama do naredne sezone biće izgrađen montažni žičani most preko rijeke Tare, a planirana je i rekonstrukcija stambenog objekta u funkciji izložbene postavke kulturne i prirodne vrijednosti kanjona Tare. Najavljena je restauracija i revitalizacija Žugića vodenice u tradicionalnom stilu, kao i rekonstrukcija pomoćnog objekta za raftere i uređenje srednjovjekovnog karavanskog puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari