Frilenseri: Da nam se reguliše radni status, ne tražimo „spasitelja“ 1Foto: Pexels/Cottonbro

Frilenseri žele da plaćaju poreze i doprinose, ali kada se njihov porezi i radni status adekvatno reguliše, rekla je Katarina Pavlović iz Udruženja radnika na internetu (URI), i dodala da traže pregovore, a ne „spasitelja“ koji će, posle „uterivanja straha od strane države“, jednostavno prihvatiti njihove zahteve.

Pavlović je na skupu „Iskoristiti potencijal IT paušalaca, frilensera i radnika na internetu“ u organizaciji Društva za informatiku Srbije naglasila da frilenseri, kojima od kraja prošle godine stižu upozorenja da plate porez na prihode retroaktivno za pet godina, ocenila da je „država bukvalno mnogima među njima uterala strah u kosti“.

„Ljudi su očajni, i to je neprihvatljivo, a posebno je neprihvatljivo što država neće da razgovara sa nama“, rekla je Pavlović.

Uoči sutrašnjeg protesta ispred Skupštine Srbije, podsetila je da su njihovi predlozi da se oporezivanje reguliše uz određivanje neoporezivog dela dohotka i po principu progresivnosti, dok u domenu radnih prava URI predlaže usvajanje leks specijalisa ili izmene Zakona o radu, kako bi se na odgovarajuć način regulisala prava i obaveze frilensera, uključujući tu i pravo na bolovanje.

Mladen MIlosavljević iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije poručio je da se njegova organizacija zalaže za to da Poreska uprava prestane sa uručenjem rešenja o oporezivanju za pet godina unazad, da poreski dug frilenserima i radnicima na internetu bude oprošten i da se propišu jasna pravila o oporezivanju, koja će se ubuduće primenjivati.

Na paradoksalan odnos Vlade i radnika na internetu ukazao je i predsednik Društva informatičara Srbije Nikola Marković, kometarišući izostanak pregovora dve strane.

„Vlada podržava informatizaciju kao jedan od prioriteta u društvu, a nema vremerna da se uključi u rešavanje problema onih koji se zapošljavaju upravo koristeći informatička znanja“, ocenio je Marković i dodao da je jasno da, kada je u pitanju oporezivanje, postoje „greške u sistemu“ koje treba otkloniti, i da će Društvo pokušati da apeluje ka nadležnima da do toga i dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari