Ambasador Nemačke: Zabrinjavajuć stav Srpske liste da se ne učestvuje na referendumu 1Printskrin Kosovo online

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode je danas izjavio da je zabrinjavajuć stav Srpske liste (SL) da se ne učestvuje na referendumu kojim će se odlučiti o smenjivanju predsednika četiri opštine na severu Kosova.

Rode je za kosovske medije rekao da žali zbog odluke SL i da njen pristup smatra „uznemirujućim“.

„Kosovska izborna tela će 21. aprila glasati za povlačenje predsednika četiri severne opštine. Izuzetno je žalosno i moram da kažem zabrinjavajuće što je Srpska liste ponovo odlučila da ne učestvuje u glasanju. To je jasan slučaj ponovnog pritiska na građane na severu da ne učestvuju u demokratskim procesima“ – rekao je on.

Predsednik SL Zlatan Elek je u nedelju saopštio da je stav te stranke da se ne učestvuje u glasanju za smenjivanje Albanaca – predsednika četiri opštine na severu Kosova jer je referendum raspisao premijer Kosova Aljbin Kurti koji je „učinio sve da on propadne“ – rekao je Elek novinarima u Severnoj Mitrovici.

Rode je rekao da se politika Srpske liste poslednjih 18 meseci može opisati sa dve reči: „bojkot i ostavka“ i nazvao to njenim „još jednim autogolom“ jer „naravno to ne pomaže da se obezbedi da imamo predsednike opština na severu koji u potpunosti predstavljaju biračko telo kojem služe“.

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova je odlučila da glasanje za smenjivanje predsednika četiri opštine na severu Kosova bude 21. aprila. Komisija je verifikovala potpise građana koji su podneli peticiju za to smenjivanje opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari